ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιθανή συμφωνία για βάσεις κατά Ασαντ

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στη δημιουργία μιας «ζώνης» υποτιθέμενης «προστασίας» προσφύγων εντός του εδάφους της βόρειας Συρίας κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, ώστε να διευκολύνεται η προώθηση μισθοφορικών δυνάμεων που θα πολεμήσουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ φαίνεται πως καταλήγουν τα ανατολίτικα παζάρια της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικό, χτεσινό, ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» η «άμβλυνση» των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας φάνηκε να επιτυγχάνεται ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη βδομάδα, οπότε πραγματοποίησε στην Αγκυρα επίσημη επίσκεψη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στη δημιουργία αυτής της «ασφαλούς ζώνης προστασίας» με πρόσχημα τους Σύρους πρόσφυγες, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, ώστε να προστατευθεί δήθεν ο άμαχος πληθυσμός και να προωθηθούν, μέσω αυτού του «Δούρειου Ιππου» ομάδες της λεγόμενης «συριακής αντιπολίτευσης», ώστε να μην μπορεί να τις πλήξει ο συριακός στρατός.

Αντίθετα, η αμερικανική πλευρά δε συμφώνησε στην επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στο ένα τρίτο του συριακού εδάφους, όπως επιδίωκε διακαώς η Τουρκία, καθώς οι Αμερικανοί εκτίμησαν ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την άμεση απάντηση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και της συριακής αεράμυνας. Μάλιστα, χαρακτηριστικό σημείο του ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός θα μπορούσε να στείλει μια ήρεμη προειδοποίηση στο καθεστώς Ασαντ να μείνει μακριά από τη ζώνη υπό την απειλή αντιποίνων». Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επικαλεστούν το δικαίωμα της Αγκυρας στην «αυτοάμυνα» βάσει του καταστατικού του ΟΗΕ ώστε να δικαιολογήσουν τη χρήση των βάσεών τους. Με αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται να μπορέσουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε αντάλλαγμα, οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές αεροπορικές και άλλες βάσεις και θα εντείνουν την εκπαίδευση και άλλων «αντικυβερνητικών δυνάμεων», που θα επιχειρήσουν να πετύχουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Στήνουν και άλλη οργάνωση κατά του Ασαντ

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας ανακοινώθηκε η συγκρότηση ενός «Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης» (ΕΣΔ), που θα απαρτίζεται από 72 ένοπλες ομάδες που έχουν ως βασικό κίνητρο δράσης την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Ασαντ. Στο νεοσυγκροτηθέν «Επαναστατικό Συμβούλιο Διοίκησης» επικρατούν κυρίως φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι ελέγχουν τις περισσότερες από τις 17 θέσεις διοίκησης του φορέα, καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται άτομα που συνεργάζονται στενά με την «Αλ Κάιντα» και το «Μέτωπο Νούσρα». Κάθε μία από τις 72 οργανώσεις υποτίθεται πως θα προσφέρει 100 από τους άνδρες της ώστε να συγκροτήσουν μία «ενιαία δύναμη συνασπισμού». Σημειώθηκε ακόμη ότι η νέα οργάνωση - ομπρέλα κατά της συριακής κυβέρνησης δε σκοπεύει να αντικαταστήσει το λεγόμενο «Συνασπισμό Επαναστατικών Δυνάμεων» (CORF) που κυριαρχείται από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (ΕΣΣ) με τη δικαιολογία πως τάχα θα εκπροσωπεί ανθρώπους από το «εσωτερικό της Συρίας» και όχι τη συριακή ομογένεια ή τους αυτοεξόριστους Σύρους που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι απαρτίζουν, ως επί το πλείστον, τον ΕΣΣ.

Σταματούν τη σίτιση προσφύγων!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει αναγκαστικά τη βοήθεια σίτισης σε περίπου 1.700.000 Σύρους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς ή στους δρόμους της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης!

Το ίδιο 24ωρο στη Βαγδάτη, μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ανώτεροι και ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έβαζαν στο χέρι τη μισθοδοσία 50.000 Ιρακινών στρατιωτών που είτε ήταν ανύπαρκτοι, είτε είχαν σκοτωθεί σε μάχες, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την αποπομπή 24 υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο προσπαθειών που καταβάλλει για «ανασυγκρότηση» των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο μεταξύ, το ανελέητο λουτρό αίματος από τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος του ιρακινού λαού συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα, προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, το Νοέμβρη σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις 1.231 Ιρακινοί (εκ των οποίων οι 936 άμαχοι) και τραυματίστηκαν άλλοι 2.434 (εκ των οποίων 1.826 πολίτες).

Από τις αρχές τρέχοντος έτους, εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 12.000 Ιρακινοί και έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί άλλοι 22.000 άνθρωποι.

Στα στοιχεία αυτά δε συμπεριλαμβάνεται η χτεσινή επίθεση τζιχαντιστών του «ΙΚ» κατά Ιρακινών συνοριοφυλάκων στο αρχηγείο τους στην περιοχή αλ Ουάλιντ της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 συνοριοφυλάκων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

  • Ερευνες για την τύχη της 31χρονης Καναδο-ισραηλινής Τζιλ Ρόζενμπεργκ, τα ίχνη της οποίας έχουν χαθεί εδώ και μερικές μέρες στη Συρία, επιβεβαίωσαν χτες πως έχουν ξεκινήσει οι καναδικές αρχές. Η συγκεκριμένη φέρεται να συμμετείχε στις ένοπλες ομάδες των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών.
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύσφιξη σχέσεων παρά τις διαφορές

Βλ. Πούτιν: Αν δεν θέλει η ΕΕ δεν θα γίνει το «Νότιο Ρεύμα»

Από την επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία
Από την επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Παρά τις «διαφορετικές προσεγγίσεις» σε ζητήματα όπως η Συρία, η Ουκρανία και το Κυπριακό, Τουρκία και Ρωσία φέρεται να ιεραρχούν τη σύσφιξη των σχέσεών τους, καταρχήν στον οικονομικό τομέα. Αυτό επιβεβαίωσε η επίσημη επίσκεψη, χτες, στην Αγκυρα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προήδρευσαν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας.

Οι διμερείς αυτές συναντήσεις ξεκίνησαν το 2010 με στόχο, μεταξύ άλλων, ο όγκος του διμερούς εμπορίου να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020. Σήμερα, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές φτάνουν τα 33 δισ. δολάρια.

Ο ιστοτόπος της «Χουριέτ» μετέδιδε ότι ένας από τους κλάδους όπου θα επιδιωχθεί ενίσχυση της συνεργασίας είναι τα Τρόφιμα. Θα γίνει προσπάθεια για αύξηση των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία, στο φόντο και του πολέμου κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ - ΗΠΑ.

Επιπλέον, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας. Ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός, Τανέρ Γιλντίζ, την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε ξανά στη Ρωσία και φαίνεται ότι εξασφάλισε χαμηλότερες τιμές στο αέριο που προμηθεύεται η Τουρκία.

Πάντως, χτες, στη συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος ουσιαστικά είπε ότι η στάση της ΕΕ ακυρώνει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» («South Stream»), που το τελευταίο διάστημα έχει «κολλήσει» στη Βουλγαρία. Είπε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύουμε πως είναι αντιπαραγωγική η στάση της ΕΕ και αυτή η απροθυμία να στηρίξει τον αγωγό αναγκάζει τη Ρωσία να κατευθύνει το αέριο προς άλλους πελάτες», και πρόσθεσε ότι ενώ «ο αγωγός στη Μαύρη Θάλασσα είναι να ξεκινήσει, η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση της Βουλγαρίας. Το να επενδύσεις εκατομμύρια δολάρια σε έναν αγωγό που θα σταματήσει ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι κάτι παράλογο». Επίσης, για τη στάση της Βουλγαρίας είπε ότι «δεν δρα ως ένα ανεξάρτητο κράτος» και την συμβούλεψε «να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφυγόντα κέρδη 400 εκατομμυρίων τον χρόνο, που θα είχε ως τέλη μεταφοράς για το αέριο». Πάντως, τόνισε ότι είναι έτοιμα τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου αγωγού στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας, από την πλευρά της Τουρκίας, για τους πελάτες στη Νότια Ευρώπη και την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας, που θα αξιοποιήσει και αυξήσει τις δυνατότητες του «Γαλάζιου Ρεύματος».

Επίσης, η ενεργειακή συνεργασία αφορά και άλλες πλευρές, όπως τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου στην επαρχία Μερσίν. Στην κατασκευή της μονάδας (που θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες) «πρωτοστατεί» η ρωσική «Rosatom».

Στην ατζέντα των συζητήσεων Ερντογάν - Πούτιν περιλαμβάνονταν επίσης οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ και Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ - ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
«Ανησυχούν» για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς», σημειώνεται στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος. Το επίσημο ταξίδι του δεύτερου στην Τουρκία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή. Πολλά ΜΜΕ σχολίασαν ότι είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχη διακήρυξη κάνει αναφορά σε «πολιτικά ζητήματα».

Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες επέλεξαν να σημειώσουν ότι οι χριστιανικές κοινότητες της περιοχής απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση. Η επισήμανση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που η ενίσχυση και δράση του «Ισλαμικού Κράτους» γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα «θρησκευτικού φονταμενταλισμού» και όχι συνέπεια ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξελίξεις στις συνομιλίες με τους Κούρδους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

«Ο Οτσαλάν είπε ότι εκείνος και η αντιπροσωπεία του τουρκικού κράτους συζήτησαν λεπτομερώς το δικό του "Σχέδιο ειρηνευτικών και δημοκρατικών διαπραγματεύσεων" και κατέληξαν σε συμφωνία πάνω στο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Τα παραπάνω δήλωσε αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μετά από επίσκεψη που έκανε το Σάββατο στο νησί Ιμραλί, όπου παραμένει φυλακισμένος ο ηγέτης του PKK. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ», το HDP κάλεσε το κυβερνών κόμμα να αναλάβει την ευθύνη του, κάνοντας βήματα πρακτικού και νομικού χαρακτήρα για την ανακίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Επιπλέον, σε δήλωση του ίδιου του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκφράζεται η πεποίθηση ότι «αν τα μέρη συνεχίσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, μια δημοκρατική λύση σημαντική για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής μπορεί να βρεθεί μέσα σε τέσσερις έως πέντε μήνες».

Από τη μεριά του, το ηγετικό στέλεχος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η σχετική διαδικασία δεν πρέπει να καθυστερήσει. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Γιαλτσίν Ακντογάν, ανέφερε ότι «το τρένο βρίσκεται στις ράγες» και ότι «η ειλικρίνεια και η τιμιότητα θα καθορίσουν την ταχύτητα» που αυτό θα κινηθεί. Οπως φαίνεται, τα «παζάρια» μεταξύ των δύο πλευρών μπαίνουν σε νέα περίοδο, ενώ ο «ρόλος» των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα για μια σειρά εξελίξεις.

  • Σύμφωνα με εκθέσεις αυτοψίας που εκδόθηκαν για τα αίτια θανάτου δέκα από τους εργάτες που εγκλωβίστηκαν στο ορυχείο Ερμενεκ στις 28 Οκτώβρη, διαπιστώθηκε ότι πέθαναν από δηλητηρίαση με αέριο άνθρακα. Οι οκτώ εργάτες που εντοπίστηκαν κουλουριασμένοι, 22 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης, είχαν σκαρφαλώσει σε τοίχο και περίμεναν για βοήθεια 15 ολόκληρες ώρες πριν υποκύψουν στα δηλητηριώδη αέρια. Οι ειδικοί επισήμαναν ότι οι εργάτες θα μπορούσαν να σωθούν αν το ορυχείο διέθετε καταφύγιο με προμήθειες για 30 μέρες, δίνοντάς τους χρόνο μέχρι να φτάσουν οι διασώστες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ