Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξελίξεις στις συνομιλίες με τους Κούρδους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

«Ο Οτσαλάν είπε ότι εκείνος και η αντιπροσωπεία του τουρκικού κράτους συζήτησαν λεπτομερώς το δικό του "Σχέδιο ειρηνευτικών και δημοκρατικών διαπραγματεύσεων" και κατέληξαν σε συμφωνία πάνω στο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Τα παραπάνω δήλωσε αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μετά από επίσκεψη που έκανε το Σάββατο στο νησί Ιμραλί, όπου παραμένει φυλακισμένος ο ηγέτης του PKK. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ», το HDP κάλεσε το κυβερνών κόμμα να αναλάβει την ευθύνη του, κάνοντας βήματα πρακτικού και νομικού χαρακτήρα για την ανακίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Επιπλέον, σε δήλωση του ίδιου του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκφράζεται η πεποίθηση ότι «αν τα μέρη συνεχίσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, μια δημοκρατική λύση σημαντική για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής μπορεί να βρεθεί μέσα σε τέσσερις έως πέντε μήνες».

Από τη μεριά του, το ηγετικό στέλεχος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η σχετική διαδικασία δεν πρέπει να καθυστερήσει. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Γιαλτσίν Ακντογάν, ανέφερε ότι «το τρένο βρίσκεται στις ράγες» και ότι «η ειλικρίνεια και η τιμιότητα θα καθορίσουν την ταχύτητα» που αυτό θα κινηθεί. Οπως φαίνεται, τα «παζάρια» μεταξύ των δύο πλευρών μπαίνουν σε νέα περίοδο, ενώ ο «ρόλος» των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα για μια σειρά εξελίξεις.

  • Σύμφωνα με εκθέσεις αυτοψίας που εκδόθηκαν για τα αίτια θανάτου δέκα από τους εργάτες που εγκλωβίστηκαν στο ορυχείο Ερμενεκ στις 28 Οκτώβρη, διαπιστώθηκε ότι πέθαναν από δηλητηρίαση με αέριο άνθρακα. Οι οκτώ εργάτες που εντοπίστηκαν κουλουριασμένοι, 22 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης, είχαν σκαρφαλώσει σε τοίχο και περίμεναν για βοήθεια 15 ολόκληρες ώρες πριν υποκύψουν στα δηλητηριώδη αέρια. Οι ειδικοί επισήμαναν ότι οι εργάτες θα μπορούσαν να σωθούν αν το ορυχείο διέθετε καταφύγιο με προμήθειες για 30 μέρες, δίνοντάς τους χρόνο μέχρι να φτάσουν οι διασώστες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ