Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιθανή συμφωνία για βάσεις κατά Ασαντ

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στη δημιουργία μιας «ζώνης» υποτιθέμενης «προστασίας» προσφύγων εντός του εδάφους της βόρειας Συρίας κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, ώστε να διευκολύνεται η προώθηση μισθοφορικών δυνάμεων που θα πολεμήσουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ φαίνεται πως καταλήγουν τα ανατολίτικα παζάρια της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικό, χτεσινό, ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» η «άμβλυνση» των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας φάνηκε να επιτυγχάνεται ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη βδομάδα, οπότε πραγματοποίησε στην Αγκυρα επίσημη επίσκεψη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στη δημιουργία αυτής της «ασφαλούς ζώνης προστασίας» με πρόσχημα τους Σύρους πρόσφυγες, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, ώστε να προστατευθεί δήθεν ο άμαχος πληθυσμός και να προωθηθούν, μέσω αυτού του «Δούρειου Ιππου» ομάδες της λεγόμενης «συριακής αντιπολίτευσης», ώστε να μην μπορεί να τις πλήξει ο συριακός στρατός.

Αντίθετα, η αμερικανική πλευρά δε συμφώνησε στην επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στο ένα τρίτο του συριακού εδάφους, όπως επιδίωκε διακαώς η Τουρκία, καθώς οι Αμερικανοί εκτίμησαν ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την άμεση απάντηση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και της συριακής αεράμυνας. Μάλιστα, χαρακτηριστικό σημείο του ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός θα μπορούσε να στείλει μια ήρεμη προειδοποίηση στο καθεστώς Ασαντ να μείνει μακριά από τη ζώνη υπό την απειλή αντιποίνων». Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επικαλεστούν το δικαίωμα της Αγκυρας στην «αυτοάμυνα» βάσει του καταστατικού του ΟΗΕ ώστε να δικαιολογήσουν τη χρήση των βάσεών τους. Με αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται να μπορέσουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε αντάλλαγμα, οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές αεροπορικές και άλλες βάσεις και θα εντείνουν την εκπαίδευση και άλλων «αντικυβερνητικών δυνάμεων», που θα επιχειρήσουν να πετύχουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Στήνουν και άλλη οργάνωση κατά του Ασαντ

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας ανακοινώθηκε η συγκρότηση ενός «Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης» (ΕΣΔ), που θα απαρτίζεται από 72 ένοπλες ομάδες που έχουν ως βασικό κίνητρο δράσης την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Ασαντ. Στο νεοσυγκροτηθέν «Επαναστατικό Συμβούλιο Διοίκησης» επικρατούν κυρίως φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι ελέγχουν τις περισσότερες από τις 17 θέσεις διοίκησης του φορέα, καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται άτομα που συνεργάζονται στενά με την «Αλ Κάιντα» και το «Μέτωπο Νούσρα». Κάθε μία από τις 72 οργανώσεις υποτίθεται πως θα προσφέρει 100 από τους άνδρες της ώστε να συγκροτήσουν μία «ενιαία δύναμη συνασπισμού». Σημειώθηκε ακόμη ότι η νέα οργάνωση - ομπρέλα κατά της συριακής κυβέρνησης δε σκοπεύει να αντικαταστήσει το λεγόμενο «Συνασπισμό Επαναστατικών Δυνάμεων» (CORF) που κυριαρχείται από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (ΕΣΣ) με τη δικαιολογία πως τάχα θα εκπροσωπεί ανθρώπους από το «εσωτερικό της Συρίας» και όχι τη συριακή ομογένεια ή τους αυτοεξόριστους Σύρους που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι απαρτίζουν, ως επί το πλείστον, τον ΕΣΣ.

Σταματούν τη σίτιση προσφύγων!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει αναγκαστικά τη βοήθεια σίτισης σε περίπου 1.700.000 Σύρους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς ή στους δρόμους της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης!

Το ίδιο 24ωρο στη Βαγδάτη, μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ανώτεροι και ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έβαζαν στο χέρι τη μισθοδοσία 50.000 Ιρακινών στρατιωτών που είτε ήταν ανύπαρκτοι, είτε είχαν σκοτωθεί σε μάχες, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την αποπομπή 24 υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο προσπαθειών που καταβάλλει για «ανασυγκρότηση» των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο μεταξύ, το ανελέητο λουτρό αίματος από τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος του ιρακινού λαού συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα, προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, το Νοέμβρη σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις 1.231 Ιρακινοί (εκ των οποίων οι 936 άμαχοι) και τραυματίστηκαν άλλοι 2.434 (εκ των οποίων 1.826 πολίτες).

Από τις αρχές τρέχοντος έτους, εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 12.000 Ιρακινοί και έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί άλλοι 22.000 άνθρωποι.

Στα στοιχεία αυτά δε συμπεριλαμβάνεται η χτεσινή επίθεση τζιχαντιστών του «ΙΚ» κατά Ιρακινών συνοριοφυλάκων στο αρχηγείο τους στην περιοχή αλ Ουάλιντ της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 συνοριοφυλάκων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

  • Ερευνες για την τύχη της 31χρονης Καναδο-ισραηλινής Τζιλ Ρόζενμπεργκ, τα ίχνη της οποίας έχουν χαθεί εδώ και μερικές μέρες στη Συρία, επιβεβαίωσαν χτες πως έχουν ξεκινήσει οι καναδικές αρχές. Η συγκεκριμένη φέρεται να συμμετείχε στις ένοπλες ομάδες των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ