ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές που πυροδοτεί η διάθεση για μέτρα προστατευτισμού από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αναμοχλεύουν τις εντάσεις και τις αντιδράσεις παραδοσιακών εταίρων σε Ασία, Βόρεια Αμερική και Ευρώπη.

Η νέα αφορμή, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», είναι οι επικρίσεις του Τραμπ και του συμβούλου του για θέματα Εμπορίου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, Πίτερ Ναβάρο, προς τη Γερμανία, την Κίνα και την Ιαπωνία, για τον τρόπο άσκησης της νομισματικής πολιτικής τους. Ο πρώτος είπε ότι «κάθε άλλη χώρα ζει με την υποτίμηση... Κοιτά τι κάνει η Κίνα, τι έκανε επί χρόνια η Ιαπωνία παίζοντας με την αγορά συναλλάγματος. Παίζουν την υποτίμηση και εμείς καθόμαστε σαν ένα μάτσο ανόητοι», ενώ ο Ναβάρο καταφέρθηκε ενάντια στη Γερμανία, λέγοντας πως χειραγωγεί το ευρώ για να πλήξει «και ανταγωνιστές της εντός ΕΕ».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, που προγραμματίζει επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 10 του μήνα, απάντησε ότι οι ιαπωνικές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν ως εργαλείο για «επιτάχυνση της οικονομίας και αύξηση του πληθωρισμού». Πρόσθεσε ότι θα δώσει περισσότερες εξηγήσεις στον Πρόεδρο Τραμπ για την ιαπωνική νομισματική πολιτική όταν θα τον συναντήσει την επόμενη βδομάδα.

Παράλληλα, τα προστατευτικά μέτρα του Τραμπ φαίνεται να φέρνουν πιο κοντά το Μεξικό με την ΕΕ. Ο Μεξικανός υπουργός Οικονομικών, Ιλντεφόνσο Γκουαχάρντο, και η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, αποφάσισαν χτες «να επιταχύνουν τον ρυθμό των συνομιλιών τους ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη απ' αυτές». «Παρακολουθούμε μαζί μια ανησυχητική άνοδο του προστατευτισμού σ' όλον τον κόσμο», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους. Σημείωσαν πως από τις 3 έως 7 Απρίλη και από τις 26 έως 29 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών στο Μεξικό, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των εμπορικών τους σχέσεων.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Προέδρου Ε. Π. Νιέτο στο Μεξικό ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις μέσα στο προσεχές τρίμηνο με στελέχη ιδιωτικών ομίλων και επιχειρήσεων «για πιθανές αλλαγές στη ΝΑFTA» (σ.σ. τη «Βορειοατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου»).

Ανοικτή διαφωνία της Πολωνέζας πρωθυπουργού με τον Τουσκ

Χτες, πάντως, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο αντιπαρατέθηκε με τον συμπατριώτη της, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την επιστολή που έστειλε προς τους ηγέτες της ΕΕ, στην οποία επέκρινε την πολιτική του Προέδρου Τραμπ και σημείωνε ότι θέτει υπό αμφισβήτηση «το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ και την αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 70 χρόνων». «Δεν συμφωνώ με αυτά που είπε ο Ντόναλντ Τουσκ», είπε η Σίντλο, προσθέτοντας ότι «ενίσχυσε την άποψή μου ότι ο Τουσκ πράγματι αντιπροσωπεύει τις πολιτικές ελίτ οι οποίες οδήγησαν σε βαθιές κρίσεις την Ευρωπαϊκή Ενωση».

  • Αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να διορίσει στη θέση του ένατου δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο τον 49χρονο συντηρητικό δικαστή Νιλ Γκόρσατς.
ΣΥΡΙΑ
Αναβολή των συνομιλίων για τις 20 Φλεβάρη

Από τις συγκρούσεις κατά του ΙΚ στη βόρεια Συρία
Από τις συγκρούσεις κατά του ΙΚ στη βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την αναβολή του νέου γύρου ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων για τις 20 του τρέχοντος μήνα (αντί της 8ης Φλεβάρη) στη Γενεύη της Ελβετίας επιβεβαίωσε χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μετά από επαφές που είχε στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη με ανώτερα στελέχη του διεθνούς οργανισμού. Η αναβολή αποδίδεται στην προσπάθεια καλύτερης προετοιμασίας των συνομιλιών, ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ υποστήριξε ότι μέχρι τώρα η εκεχειρία που εφαρμόζεται εδώ και έναν μήνα στη Συρία «είναι αρκετά αποτελεσματική» και μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο.

Στο θέμα του μηχανισμού ενίσχυσης της εκεχειρίας στη Συρία αναφέρθηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Αμπου Ντάμπι, μετά την ολοκλήρωση του 4ου Φόρουμ Συνεργασίας Ρωσίας - Αραβικών Χωρών. Ο Λαβρόφ είπε πως σε γενικές γραμμές διατηρείται η εκεχειρία στη Συρία και πως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν «δημιούργησαν μηχανισμό που τους επιτρέπει να ελέγχουν την εφαρμογή της παύσης πυρός».

Σε επόμενο σημείο άσκησε πιέσεις στις αραβικές χώρες για την επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, τονίζοντας ότι αυτό θα αναβάθμιζε το ρόλο και τις δυνατότητες του οργανισμού στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Βομβαρδισμοί και αντιδράσεις στην Αγκυρα για εξοπλισμούς Κούρδων

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως αεροπλάνα του συνασπισμού των ΗΠΑ βομβάρδισαν χτες τα κεντρικά γραφεία της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων. Το συμβάν καταδικάστηκε από τον πρόεδρο της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, Κερέμ Κανάκ, λέγοντας πως αποτελεί «ειδεχθή επίθεση που συνιστά έγκλημα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Παράλληλα, μερίδα του τουρκικού Τύπου, αναφερόμενη στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Αγκυρα (που συγκλήθηκε παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν), κατέγραψε τη θέση αρκετών Τούρκων αξιωματούχων που πρότειναν να ασκηθούν «εμμέσως πιέσεις στις ΗΠΑ» με αφορμή «τη συνέχιση του εξοπλισμού τρομοκρατικών οργανώσεων που το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν και να διαδίδουν τον τρόμο». Αφορμή έδωσαν οι προχτεσινές δηλώσεις του Κούρδου εκπροσώπου των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», που συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», πως η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ ήρθε σε επαφή μαζί τους, τους έδωσε τεθωρακισμένα οχήματα και τους υποσχέθηκε «και άλλη βοήθεια».

ΛΙΒΥΗ
Προχωράνε διάφορες συμφωνίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η διορισμένη από τον ΟΗΕ λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ Σάρατζ ανακοίνωσε χτες πως θα επιτρέψει σε πλοία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή και άλλων ξένων δυνάμεων να επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης μαζί με τις λιβυκές ναυτικές δυνάμεις, υπό την προϋπόθεση πως «θα συμβάλουν» στον εκσυγχρονισμό του στόλου της χώρας.

Οι δηλώσεις του Σάρατζ έγιναν χτες σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη με αφορμή τη συνεχιζόμενη «Επιχείρηση Σοφία» στα εγχώρια ύδατα της Λιβύης, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο όνομα της ανακοπής των μεταναστευτικών ροών.

Οι μπίζνες του ομίλου Μυτιληναίου στο Τομπρούκ

Σε κάθε περίπτωση, η ρευστή οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά κατάσταση στη Λιβύη κάθε άλλο παρά αποθαρρύνει τις μπίζνες των Ελλήνων καπιταλιστών. Ρεπορτάζ λιβυκών εφημερίδων επιβεβαίωσαν πως οι λιβυκές αρχές στο Τομπρούκ (όπου έχει την έδρα του το κοσμικό λιβυκό κοινοβούλιο, που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Σάρατζ και συνεργάζεται περισσότερο με τον στρατηγό ε.α. Χαλίφα Χάφταρ) θα δαπανήσουν 380.000.000 δολάρια για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 500 MW, που θα αναλάβει η εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Η συμφωνία, που απαιτεί την «τελική έγκριση» από τη μεταβατική κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αμπντάλ αλ Θίνι, υπογράφηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα ανάμεσα σε εκπροσώπους της ελληνικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ και της λιβυκής Αρχής Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Λιβύης (GAEREL) και όχι από εκπροσώπους της λιβυκής κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού GECOL.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαοί να βαδίσουν το δρόμο των δικών τους συμφερόντων

Στη συζήτηση για τους «Ταξιδιωτικούς περιορισμούς των ΗΠΑ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσία της Υπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Η επιλογή Τραμπ εκφράζει ανακατατάξεις ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου των ΗΠΑ. Οι απαράδεκτες απαγορεύσεις και τα μέτρα καταστολής της διακυβέρνησης Τραμπ συνιστούν επικίνδυνη εξέλιξη. Βάζουν στο στόχαστρο εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, μεγάλα θύματα του καπιταλιστικού συστήματος που διαχειρίζεται και η διακυβέρνηση Τραμπ. Στόχος η μέγιστη κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των Αμερικανών εργαζομένων.

Οι κινήσεις οικονομικού προστατευτισμού των ΗΠΑ, που συγκεντρώνουν δυνάμεις στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα, επιχειρώντας προσέγγιση με τη Ρωσία, οξύνουν τις αντιθέσεις, δρομολογούν ανακατατάξεις.

Το Brexit, η στήριξη των λεγόμενων "ευρωσκεπτικιστών" αποτελούν απάντηση μερίδας του κεφαλαίου στην Ευρώπη που δεν κερδίζει όσα υπολόγιζε στο πλαίσιο της ΕΕ, αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η συνοχή της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δοκιμαστεί. Πιθανός είναι κι ο σχηματισμός άλλων συμμαχιών, εξίσου αντιδραστικών με την ΕΕ.

Οι λαοί να απορρίψουν κάθε συμμαχία του κεφαλαίου, να βαδίσουν το δρόμο των δικών τους συμφερόντων, για άλλη, νέα οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, αποδεσμευμένη από τις αλυσίδες όλων των λυκοσυμμαχιών τύπου ΕΕ και ΝΑΤΟ».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ψήφισαν τη διαδικασία του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι ενδοαστικές κόντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αφορμή την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, που σηματοδοτεί την έναρξη των παζαριών για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Το νομοσχέδιο ψήφισαν 498 βουλευτές και καταψήφισαν 114, ανάμεσά τους μερικές δεκάδες Εργατικοί, βουλευτές του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος και αρκετοί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» της κεντρικής στρατηγικής που σκοπεύει να ακολουθήσει στα παζάρια με την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ