Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προχωράνε διάφορες συμφωνίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η διορισμένη από τον ΟΗΕ λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ Σάρατζ ανακοίνωσε χτες πως θα επιτρέψει σε πλοία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή και άλλων ξένων δυνάμεων να επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης μαζί με τις λιβυκές ναυτικές δυνάμεις, υπό την προϋπόθεση πως «θα συμβάλουν» στον εκσυγχρονισμό του στόλου της χώρας.

Οι δηλώσεις του Σάρατζ έγιναν χτες σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη με αφορμή τη συνεχιζόμενη «Επιχείρηση Σοφία» στα εγχώρια ύδατα της Λιβύης, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο όνομα της ανακοπής των μεταναστευτικών ροών.

Οι μπίζνες του ομίλου Μυτιληναίου στο Τομπρούκ

Σε κάθε περίπτωση, η ρευστή οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά κατάσταση στη Λιβύη κάθε άλλο παρά αποθαρρύνει τις μπίζνες των Ελλήνων καπιταλιστών. Ρεπορτάζ λιβυκών εφημερίδων επιβεβαίωσαν πως οι λιβυκές αρχές στο Τομπρούκ (όπου έχει την έδρα του το κοσμικό λιβυκό κοινοβούλιο, που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Σάρατζ και συνεργάζεται περισσότερο με τον στρατηγό ε.α. Χαλίφα Χάφταρ) θα δαπανήσουν 380.000.000 δολάρια για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 500 MW, που θα αναλάβει η εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Η συμφωνία, που απαιτεί την «τελική έγκριση» από τη μεταβατική κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αμπντάλ αλ Θίνι, υπογράφηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα ανάμεσα σε εκπροσώπους της ελληνικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ και της λιβυκής Αρχής Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Λιβύης (GAEREL) και όχι από εκπροσώπους της λιβυκής κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού GECOL.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ