Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σήμερα η επίσκεψη Μέρκελ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας αναμένεται να έχει σήμερα, στην Τουρκία, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, που φτάνει στη χώρα λίγες μέρες μετά τις νέες αμφιβολίες που «φούντωσαν» για την τήρηση της συμφωνίας Βρυξελλών - Αγκυρας για το Μεταναστευτικό, στον απόηχο της νέας τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο και της αποφασιστικότητας με την οποία η Τουρκία παζαρεύει ολόπλευρα τα συμφέροντά της.

Η Μέρκελ φτάνει στην τουρκική πρωτεύουσα με αρκετές διαφωνίες να παραμένουν έντονες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ενδεικτικές ήταν χτεσινές επισημάνσεις τουρκικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αρνήθηκε πρόσβαση της Αγκυρας στα πλάνα που γερμανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη τραβούν από τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους», κάτι που η τουρκική πλευρά θεωρεί ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η «αντιτρομοκρατική συνεργασία» των δύο πλευρών.

Επίσης, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλλει στη Γερμανία δεκάδες Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε δομές του ΝΑΤΟ και η τουρκική ηγεσία διώκει ως συμμέτοχους στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη, αλλά και μέλη του δικτύου του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν. Ακόμα, η Αγκυρα εκτιμάται ότι θα θέσει επίμονα και τη «μεταχείριση» που «απολαμβάνουν» στη Γερμανία υποστηρικτές οργανώσεων που η ίδια θεωρεί «τρομοκρατικές», όπως το ΡΚΚ, με δεδομένες και ευρύτερες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης για τη στάση απέναντι στους Κούρδους, σε μια περίοδο ευρύτερων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και διαφόρων σχεδιασμών που περιλαμβάνουν και αναβάθμιση μερίδας τους, γεννώντας όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για την «ασφάλεια» (και τα φυσικά σύνορα) της Τουρκίας.

Πάντως, από την άλλη μεριά, είναι δεδομένο ότι η ίδια η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου καταγράφει τη σημασία που το Βερολίνο αποδίδει στη διατήρηση «ανοιχτών διαύλων» με την Αγκυρα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του προχτές και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πλευρά που πρωτοστάτησε στην υπογραφή της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, αλλά και στη ΝΑΤΟική επιχείρηση που ξεκίνησε στο Αιγαίο με πρόσχημα την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών».

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει της σημερινής επίσκεψής της στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συνομίλησαν «για Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις και Προσφυγικό, καθώς και για την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο».

  • Τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν χτες με έμφαση τις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Αλαν Ντάνκαν, ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη βρισκόταν η οργάνωση FETO, με την επισήμανση ότι η ΕΕ απέτυχε να αντιληφθεί τι περνά η Τουρκία. Μεταξύ άλλων, ο Ντάνκαν απέρριψε και τις εκτιμήσεις ότι η ίδια η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επαφές» με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» (2018-01-18 00:00:00.0)
Νέος γύρος στην ένταση που αντανακλά περίπλοκες αντιθέσεις (2017-08-22 00:00:00.0)
Επικίνδυνη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο με την υπογραφή της κυβέρνησης (2016-02-14 00:00:00.0)
Αξιοποιείται η επίθεση από τη Γερμανία (2016-01-14 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο (2013-02-26 00:00:00.0)
Διήμερη επίσκεψη Μέρκελ (2010-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ