Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αναβολή των συνομιλίων για τις 20 Φλεβάρη

Από τις συγκρούσεις κατά του ΙΚ στη βόρεια Συρία
Από τις συγκρούσεις κατά του ΙΚ στη βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την αναβολή του νέου γύρου ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων για τις 20 του τρέχοντος μήνα (αντί της 8ης Φλεβάρη) στη Γενεύη της Ελβετίας επιβεβαίωσε χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μετά από επαφές που είχε στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη με ανώτερα στελέχη του διεθνούς οργανισμού. Η αναβολή αποδίδεται στην προσπάθεια καλύτερης προετοιμασίας των συνομιλιών, ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ υποστήριξε ότι μέχρι τώρα η εκεχειρία που εφαρμόζεται εδώ και έναν μήνα στη Συρία «είναι αρκετά αποτελεσματική» και μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο.

Στο θέμα του μηχανισμού ενίσχυσης της εκεχειρίας στη Συρία αναφέρθηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Αμπου Ντάμπι, μετά την ολοκλήρωση του 4ου Φόρουμ Συνεργασίας Ρωσίας - Αραβικών Χωρών. Ο Λαβρόφ είπε πως σε γενικές γραμμές διατηρείται η εκεχειρία στη Συρία και πως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν «δημιούργησαν μηχανισμό που τους επιτρέπει να ελέγχουν την εφαρμογή της παύσης πυρός».

Σε επόμενο σημείο άσκησε πιέσεις στις αραβικές χώρες για την επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, τονίζοντας ότι αυτό θα αναβάθμιζε το ρόλο και τις δυνατότητες του οργανισμού στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Βομβαρδισμοί και αντιδράσεις στην Αγκυρα για εξοπλισμούς Κούρδων

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως αεροπλάνα του συνασπισμού των ΗΠΑ βομβάρδισαν χτες τα κεντρικά γραφεία της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων. Το συμβάν καταδικάστηκε από τον πρόεδρο της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, Κερέμ Κανάκ, λέγοντας πως αποτελεί «ειδεχθή επίθεση που συνιστά έγκλημα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Παράλληλα, μερίδα του τουρκικού Τύπου, αναφερόμενη στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Αγκυρα (που συγκλήθηκε παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν), κατέγραψε τη θέση αρκετών Τούρκων αξιωματούχων που πρότειναν να ασκηθούν «εμμέσως πιέσεις στις ΗΠΑ» με αφορμή «τη συνέχιση του εξοπλισμού τρομοκρατικών οργανώσεων που το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν και να διαδίδουν τον τρόμο». Αφορμή έδωσαν οι προχτεσινές δηλώσεις του Κούρδου εκπροσώπου των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», που συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», πως η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ ήρθε σε επαφή μαζί τους, τους έδωσε τεθωρακισμένα οχήματα και τους υποσχέθηκε «και άλλη βοήθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ