Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Επαφές» με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η «ανάγκη για στενότερη συνεργασία» Γερμανίας - Τουρκίας στο πλαίσιο του ευρύτερου οικονομικού και γεωστρατηγικού παζαριού τονίζεται από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή χτεσινή συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δυο χωρών στο Βερολίνο για «την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος"». Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt», η συνάντηση αυτή δείχνει βήματα προς «αποκατάσταση των γερμανοτουρκικών διαβουλεύσεων», οι οποίες βρίσκονται «στον πάγο» εδώ και περίπου ένα χρόνο. Οι τελευταίες αντίστοιχες «διαβουλεύσεις ασφαλείας» είχαν πραγματοποιηθεί το Φλεβάρη του 2017, στο περιθώριο μιας κρατικής επίσκεψης της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στη «Welt»: «Η Γερμανία είναι η αφετηρία και ο προορισμός τζιχαντιστών τρομοκρατών από και προς τη Συρία μέσω της Τουρκίας».

Ως διπλωματικά προσχήματα στην κόντρα των δυο χωρών προβάλλονται η «κάλυψη» του Βερολίνου σε οπαδούς του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (που θεωρείται από την Τουρκία ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος) και σε υποστηρικτικές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), ενώ η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί την απελευθέρωση δημοσιογράφων και άλλων με γερμανική και τουρκική υπηκοότητα, που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αντιθέσεις που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές - πολιτικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ (τελωνειακή ένωση, βίζα κ.ά.), τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας - ΝΑΤΟ, τον αναβαθμισμένο ρόλο που ζητά η γερμανική αστική τάξη στη «μοιρασιά» στη Συρία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ