Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Περιοδεία Σουλτς υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού»

Στο μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες και οι συστάσεις του γερμανικού κεφαλαίου στο πλαίσιο του οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ανά τη χώρα περιοδεύει αυτήν τη βδομάδα ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να πειστούν στελέχη του κόμματος να υπερψηφίσουν στο συνέδριο την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για σχηματισμό κυβέρνησης. Θυμίζουμε πως οι διερευνητικές συνομιλίες CDU/CSU και SPD κατέληξαν την Παρασκευή σε αρχική συμφωνία, όμως οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για «μεγάλο συνασπισμό» θα αρχίσουν μόνο αν υπάρξει έγκριση από το συνέδριο του SPD την Κυριακή, στη Βόννη. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε «μεγάλο συνασπισμό» ή σε στήριξη του SPD σε μια μειοψηφική κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ (CDU). Διαφορετικά θα γίνουν νέες εκλογές.

Το θέμα συμμετοχής των σοσιαλδημοκρατών σε έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό» (θα είναι ο τρίτος μετά το 2005 και το 2013) έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό του SPD, καθώς ορισμένα στελέχη, όπως και η νεολαία του SPD (JUSO), ανησυχούν για την πολιτική επιβίωση και την εκλογική φθορά του. Ορισμένα τοπικά όργανα, όπως του Βερολίνου και της Σαξονίας - Ανχαλτ, καταψήφισαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά την προχτεσινή επίσκεψη στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας με 144 συνέδρους), ο Σουλτς εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος: Είναι «ενθαρρυντικό» ότι «με την ανταλλαγή των επιχειρημάτων συναντιόμαστε περισσότερο, παρά αποκλίνουμε». Πάντως, «είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας» στο συνέδριο. Υπέρ των διαπραγματεύσεων τάχθηκε το προεδρείου του Αμβούργου, με 15 αντιπροσώπους στο συνέδριο.

Ο Μ. Σουλτς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει στήριξη μέσα στο κόμμα, δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο πως αν υπάρξει τελικά «μεγάλος συνασπισμός», θα πρέπει σε δυο χρόνια να γίνει μια αποτίμηση του «έργου» του. «Αυτή η ενδιάμεση αξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για να συμφωνήσει το SPD στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε. Απαντώντας σε στελέχη που ζητούν «βελτιώσεις» στο κείμενο των αποτελεσμάτων των διερευνητικών συνομιλιών, ο Σουλτς είπε: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ συγκεκριμένες αλλαγές» και πως το 28σέλιδο κείμενο των διερευνητικών θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων. Αλλά και η Αγκ. Μέρκελ τόνισε πως «οι ακρογωνιαίοι λίθοι του κειμένου δεν μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν».

Στο επίκεντρο ο διεθνής ανταγωνισμός

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ και πρώην πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις «διεθνείς προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει το γερμανικό κεφάλαιο και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να δώσουν εντολή για έναρξη διαπραγματεύσεων για μεγάλο συνασπισμό. «Ολος ο κόσμος κοιτάζει στη Βόννη την ερχόμενη Κυριακή» με την ελπίδα ότι το SPD θα συμβάλλει «η Γερμανία να απλώσει τελικά το χέρι στη Γαλλία για ανανέωση και ενίσχυση της Ευρώπης (...) σε έναν ολοένα και πιο επιθετικό κόσμο».

Χαρακτηριστικά, «μεγάλη ανησυχία» εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, καθώς οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν ξεκάθαρα πολύ περισσότερα μέτρα αντι-ντάμπιγκ». Αυτοί «οι εμπορικοί φραγμοί θα πλήξουν δυσανάλογα, όχι τόσο την Κίνα αλλά και άλλους εμπορικούς εταίρους, όπως η Γερμανία». «Μια κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα θα έχει δραματικές συνέπειες και για την Ευρώπη». Επίσης, «μια πιθανή έξοδος των ΗΠΑ από τη συμφωνία εμπορίου ΝAFTA θα πλήξει τις γερμανικές εταιρείες στην περιοχή», πρόσθεσε. Κάλεσε τη μελλοντική γερμανική κυβέρνηση να αντιπαλέψει αποφασιστικά τον «προστατευτισμό» και υποστήριξε «τις εμπορικές συμφωνίες και τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με στρατηγικούς εταίρους». Επιπλέον, «η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ εντείνει τον φορολογικό ανταγωνισμό. Τώρα είναι σημαντικό οι Γερμανοί πολιτικοί να προχωρήσουν σε φορολογικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταστήσουν ανταγωνιστική τη Γερμανία», λένε οι βιομήχανοι.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι συστάσεις προς τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους από πλευράς οικονομολόγων, βιομηχάνων και άλλων εργοδοτικών ενώσεων, οι οποίοι απαιτούν να μη δοθεί καμία ελάφρυνση, να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επενδύσεις και άλλα κίνητρα που χρειάζεται το γερμανικό κεφάλαιο. Οικονομολόγοι και καθηγητές σε οικονομικά πανεπιστήμια έχουν εκδώσει κείμενο, όπου αντιτίθενται στη σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται στο αποτέλεσμα των διερευνητικών, γιατί θα λείψουν πόροι για επείγουσες επενδύσεις. Αντίθετα, προτείνουν ο φορολογικός συντελεστής 42% να ισχύει για υψηλότερα εισοδήματα, διότι «η φορολογική επιβάρυνση των κορυφαίων εισοδημάτων στη Γερμανία είναι ιστορικά χαμηλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ