Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Μείωση της «παράνομης» μετανάστευσης ζητούν Μέρκελ και Κουρτς

Ο Σ. Κουρτς και η Α. Μέρκελ

The Associated Press

Ο Σ. Κουρτς και η Α. Μέρκελ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΙΕΝΗ.--

Η μεταναστευτική πολιτική και το μέλλον της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης των καγκελάριων της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, στο Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μειωθεί η «παράνομη» μετανάστευση στην ΕΕ και να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων. Εμφανίστηκαν επίσης ενωμένοι στη στενότερη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής μεταναστών και προσφύγων, για κερδοφόρες επενδύσεις για τα μονοπώλιά τους και για καταπολέμηση της «παράνομης» διακίνησής τους.

Η Α. Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν δείχνει «καθόλου κατανόηση» όταν ορισμένα κράτη - μέλη αγνοούν τις ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων, ενώ ο Σ. Κουρτς δήλωσε πως η Αυστρία μπορεί και για γεωγραφικούς λόγους να αποτελέσει τη «γέφυρα» μεταξύ της δυτικής Ευρώπης και των κρατών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. Η «ευρωπαϊκή επιρροή στην περιοχή δεν πρέπει να χαθεί», σημείωσε ο Κουρτς αναφερόμενος στη διείσδυση της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Γενικότερα η Α. Μέρκελ δήλωσε πως «δεν μας χωρίζουν πολλά», ενώ από τη συζήτηση για την ΕΕ αποκόμισε «θετική εντύπωση».

Η Μέρκελ την Παρασκευή θα μεταβεί στο Παρίσι για συζητήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Σόφια, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, με βασικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ