ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία του Κινέζου Προέδρου

Ο Κινέζος Πρόεδρος στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών πριν την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή
Ο Κινέζος Πρόεδρος στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών πριν την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή
ΡΙΑΝΤ.--

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε χτες από τη Σαουδική Αραβία την περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής (για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου), με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των σινικών μονοπωλίων και της αύξησης της γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, της ανάπτυξης υποδομών, αλλά και των στρατιωτικών και «αντιτρομοκρατικών» σχέσεων.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, ο Κινέζος ηγέτης συναντήθηκε το πρωί με τον 80χρονο μονάρχη Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Σαούντ, συζητώντας, όπως ανακοινώθηκε, «ευρεία γκάμα περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των συρράξεων στη Μέση Ανατολή». Το απόγευμα είχε συναντήσεις με το δεύτερο διάδοχο του θρόνου και υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αργότερα είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον γγ του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» και του «Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σι ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τη Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Κίνα και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος. Ο Σι είχε επισκεφτεί τη Σ. Αραβία και το 2008 με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κίνας, ενώ ο Σαουδάραβας μονάρχης είχε επισκεφτεί το Πεκίνο το 2014, όταν ήταν ακόμη διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου.

Ενα 24ωρο πριν την επίσκεψή του στο Ριάντ, δημοσιεύτηκε άρθρο του Κινέζου ηγέτη σε μεγάλης κυκλοφορίας σαουδαραβική εφημερίδα, στην οποία υπογράμμιζε τους «αδελφικούς δεσμούς» των δύο χωρών και την ανυπομονησία του «για την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των σινο-σαουδαραβικών σχέσεων». Υπογράμμισε ότι οι σινικές αρχές δεν ξέχασαν ποτέ πως στο σεισμό που χτύπησε το 2008 τη σινική επαρχία Σιτσουάν, η Σ. Αραβία πρόσφερε διεθνώς τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια (πάνω από 60.000.000 δολάρια).

Επόμενος σταθμός του Προέδρου Σι είναι αύριο η Αίγυπτος. Στο Κάιρο, ο Πρόεδρος Σι θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και θα εκφωνήσει ομιλία σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Μάγκντι Αμερ, Αιγύπτιος πρέσβης στην Κίνα, αναφερόμενος στην επίσκεψη Σι στο Κάιρο, δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» πως θα υπογραφεί, μεταξύ άλλων, συμφωνία για δάνειο ύψους ενός δισ. δολαρίου με προνομιακούς όρους και πιστώσεις 700.000.000 δολαρίων στην αιγυπτιακή Εθνική Τράπεζα, για τη χρηματοδότηση κοινών αναπτυξιακών έργων.

Την Παρασκευή, ο Κινέζος Πρόεδρος θα μεταβεί στην Τεχεράνη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιρανό ηγέτη, Χασάν Ρουχανί και άλλους αξιωματούχους. Η σινική ηγεσία (όπως και οι κυβερνήσεις δυτικών χωρών) βλέπει σημαντικές νέες ευκαιρίες επενδύσεων, αλλά και αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της στην περιοχή. Εως το 2011, οπότε επιβλήθηκαν διεθνείς πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού αργού πετρελαίου.

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Ζιανγκ Μινγκ, αναφερόμενος στην περιοδεία του Προέδρου Σι στη Μ. Ανατολή, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν θα επιχειρούσε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στη διένεξη Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, αρκούμενος να σημειώσει ότι «σε σχέση με τα προβλήματα της περιοχής, η Κίνα διατηρούσε πάντα ισορροπημένη και δίκαιη στάση».

Ο Τζον Αλτερμαν, διευθυντής του τμήματος για τη Μέση Ανατολή του «Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών» της Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στην περιοδεία Σι στη Μ. Ανατολή, δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «η στρατηγική της Κίνας στην περιοχή αποσκοπεί περισσότερο στη διατήρηση ισορροπιών παρά στην υποστήριξη της μίας ή της άλλης πλευράς ή σε απόπειρα ανάμιξης στο σύνθετο πολιτικό κυκεώνα της περιοχής», τονίζοντας: «Χρειάζονται (οι Κινέζοι) το Ιράν, για να αποφύγουν την υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση από τη Σ. Αραβία και χρειάζονται τη Σ. Αραβία για να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από το Ιράν. Ολα σχετίζονται με τη "διαφοροποίηση" ρίσκου, λιγότερο με την επιλογή νικητών και περισσότερο με τη θεωρία ενός σύγχρονου χαρτοφύλακα διεθνών σχέσεων».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Βαραίνουν τα «σύννεφα» πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ερωτηματικά για την έναρξη των προγραμματισμένων για τις 25 του μήνα ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, μεταξύ συριακής κυβέρνησης και εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης, δημιούργησε χτες εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι δεν θα σταλούν επίσημες προσκλήσεις στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των διεθνών δυνάμεων πάνω στη σύνθεση των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης.

Η δήλωση αυτή τροφοδότησε φήμες για πιθανή αναβολή των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη χτεσινή δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, στο Παρίσι, ότι «κανείς δεν πρέπει να υπαγορεύσει» στα κόμματα και τις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης ποιους θα στείλει στη Γενεύη για να τους εκπροσωπήσει.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα, πως ο ρόλος της Ρωσίας είναι «εποικοδομητικός και απαραίτητος» στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, αναφέροντας συγκεκριμένα τον πόλεμο στη Συρία και την κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Κισίντα υπογράμμισε ότι παρά τις διμερείς διαφορές με τη Ρωσία, το Τόκιο θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Μόσχα πάνω στην επίλυση διεθνών ζητημάτων.

Βαρύς ο φόρος αίματος του ιρακινού λαού...

Το ίδιο 24ωρο, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, έκθεση ερευνητών του Οργανισμού υπογραμμίζει τις τεράστιες απώλειες αμάχων στο Ιράκ μέσα στην τελευταία διετία, διαπιστώνοντας πως από την 1η Γενάρη 2014 έως τις 31 Οκτώβρη 2015 σκοτώθηκαν πάνω από 18.800 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 36.00 άλλοι, ενώ οι εκτοπισμένοι (από τις εστίες τους) ξεπερνούν τους 3.200.000 ανθρώπους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεύτερος γύρος επαφών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η δεύτερη συνάντηση Αφγανιστάν - Πακιστάν - ΗΠΑ - Κίνας, με στόχο την επανάληψη συνομιλιών μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και «Ταλιμπάν» έγινε τη Δευτέρα, αυτή τη φορά στην Καμπούλ. Η πρώτη έγινε στις 11 Γενάρη στο Ισλαμαμπάντ.

Η αφγανική κυβέρνηση απηύθυνε κάλεσμα συνομιλιών στους «Ταλιμπάν», έχοντας την ίδια στιγμή διευκρινίσει ότι η πρόσκληση δεν θα αφορά «ξένους μαχητές». Τέλος, το Σαββατοκύριακο, επισκέφτηκε το Αφγανιστάν αιφνιδιαστικά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες, κοντά στην Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 άτομα να σκοτωθούν και πάνω από 20 να τραυματιστούν. Ενας καμικάζι οδήγησε μηχανή παγιδευμένη με εκρηκτικά εναντίον σημείου ελέγχου της αστυνομίας.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Επεισοδιακή διαδήλωση κατά της ανεργίας

ΤΥΝΙΔΑ.--

«Καζάνι» που βράζει θυμίζει η κατάσταση στη φτωχή πόλη της κεντρικής Τυνησίας, Κασερίν, καθώς η αυτοκτονία, το περασμένο Σάββατο, του 28χρονου ανέργου Ρίντα Γιαχιάουι από ηλεκτροπληξία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν προσελήφθη στο Δημόσιο, προκάλεσε χτες μεγάλη διαδήλωση που κατέληξε σε σφοδρές συγκρούσεις με τους αστυνομικούς και τον τραυματισμό τουλάχιστον 14 ατόμων.

Πολλοί από τους εκατοντάδες νεαρούς διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κυβερνείου, φώναξαν συνθήματα υπέρ του δικαιώματος στην εργασία. Η κινητοποίησή τους, όμως, διαλύθηκε από τους αστυνομικούς, που έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν βροχή δακρυγόνων και να χτυπήσουν τους διαδηλωτές με γκλομπς.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αναδιοργάνωση» στα νοτιοανατολικά και κάλεσμα στους επενδυτές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις του στρατού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας θα συνοδευτούν από τη δημιουργία μιας «νέας δομής ασφαλείας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξηγώντας ότι «δε θα είναι όπως οι παλιές επιχειρήσεις, με αποχώρηση έπειτα από την εκκαθάριση δρόμων. Θα υπάρξει μια πιο τακτική παρουσία ασφαλείας». «Ο στόχος είναι να κτίσουμε μια δημόσια τάξη... στην οποία καμία παράνομη δομή δε θα μπορεί να πάρει τον έλεγχο οποιωνδήποτε δρόμων» συνέχισε ο ίδιος, καθώς φαίνεται ότι η σημερινή τουρκική κυβέρνηση μελετά ποια «φόρμουλα» θα της επιτρέψει να επιδρά καλύτερα στις ισορροπίες, εκεί όπου το ΡΚΚ διατηρεί επιρροή και λαϊκό έρεισμα.

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί, η Αγκυρα διαμηνύει την ίδια στιγμή ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για μια νέα «διαδικασία εθνικής ενότητας και αδελφοσύνης». Μεταξύ άλλων, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι σχεδιάζεται και μεταφορά των διοικητικών κέντρων σε επαρχίες όπως οι Σιρνάκ και Χακάι.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που έκανε στη Βρετανία πριν μεταβεί στο Νταβός για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Νταβούτογλου απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές να προτιμήσουν τη χώρα του ως «ασφαλέστερο προορισμό» για μπίζνες, έχοντας στο στόχαστρο τους αναδυόμενους ανταγωνιστές (π.χ. Ιράν) και ανακατατάξεις που επιδρούν στην προσπάθεια της Αγκυρας να διασφαλίσει ισχυρότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή.

ΠΓΔΜ
Ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός

ΣΚΟΠΙΑ.--

Ο γγ του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Εμίλ Ντιμτρίεφ, ψηφίστηκε χτες από τη βουλή στα Σκόπια υπηρεσιακός πρωθυπουργός με τις ψήφους 72 από τους παρόντες 81 βουλευτές της 123μελούς βουλής, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες γενικές εκλογές της 24ης Απρίλη, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικολά Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, με την εξέλιξη αντιδρά ο ηγέτης της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, που υποστήριξε ότι δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές και προειδοποίησε ότι δε θα συμμετάσχει στις εκλογές του Απρίλη εάν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ