Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία του Κινέζου Προέδρου

Ο Κινέζος Πρόεδρος στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών πριν την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή
Ο Κινέζος Πρόεδρος στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών πριν την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή
ΡΙΑΝΤ.--

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε χτες από τη Σαουδική Αραβία την περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής (για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου), με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των σινικών μονοπωλίων και της αύξησης της γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, της ανάπτυξης υποδομών, αλλά και των στρατιωτικών και «αντιτρομοκρατικών» σχέσεων.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, ο Κινέζος ηγέτης συναντήθηκε το πρωί με τον 80χρονο μονάρχη Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Σαούντ, συζητώντας, όπως ανακοινώθηκε, «ευρεία γκάμα περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των συρράξεων στη Μέση Ανατολή». Το απόγευμα είχε συναντήσεις με το δεύτερο διάδοχο του θρόνου και υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αργότερα είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον γγ του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» και του «Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σι ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τη Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Κίνα και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος. Ο Σι είχε επισκεφτεί τη Σ. Αραβία και το 2008 με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κίνας, ενώ ο Σαουδάραβας μονάρχης είχε επισκεφτεί το Πεκίνο το 2014, όταν ήταν ακόμη διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου.

Ενα 24ωρο πριν την επίσκεψή του στο Ριάντ, δημοσιεύτηκε άρθρο του Κινέζου ηγέτη σε μεγάλης κυκλοφορίας σαουδαραβική εφημερίδα, στην οποία υπογράμμιζε τους «αδελφικούς δεσμούς» των δύο χωρών και την ανυπομονησία του «για την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των σινο-σαουδαραβικών σχέσεων». Υπογράμμισε ότι οι σινικές αρχές δεν ξέχασαν ποτέ πως στο σεισμό που χτύπησε το 2008 τη σινική επαρχία Σιτσουάν, η Σ. Αραβία πρόσφερε διεθνώς τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια (πάνω από 60.000.000 δολάρια).

Επόμενος σταθμός του Προέδρου Σι είναι αύριο η Αίγυπτος. Στο Κάιρο, ο Πρόεδρος Σι θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και θα εκφωνήσει ομιλία σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Μάγκντι Αμερ, Αιγύπτιος πρέσβης στην Κίνα, αναφερόμενος στην επίσκεψη Σι στο Κάιρο, δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» πως θα υπογραφεί, μεταξύ άλλων, συμφωνία για δάνειο ύψους ενός δισ. δολαρίου με προνομιακούς όρους και πιστώσεις 700.000.000 δολαρίων στην αιγυπτιακή Εθνική Τράπεζα, για τη χρηματοδότηση κοινών αναπτυξιακών έργων.

Την Παρασκευή, ο Κινέζος Πρόεδρος θα μεταβεί στην Τεχεράνη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιρανό ηγέτη, Χασάν Ρουχανί και άλλους αξιωματούχους. Η σινική ηγεσία (όπως και οι κυβερνήσεις δυτικών χωρών) βλέπει σημαντικές νέες ευκαιρίες επενδύσεων, αλλά και αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της στην περιοχή. Εως το 2011, οπότε επιβλήθηκαν διεθνείς πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού αργού πετρελαίου.

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Ζιανγκ Μινγκ, αναφερόμενος στην περιοδεία του Προέδρου Σι στη Μ. Ανατολή, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν θα επιχειρούσε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στη διένεξη Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, αρκούμενος να σημειώσει ότι «σε σχέση με τα προβλήματα της περιοχής, η Κίνα διατηρούσε πάντα ισορροπημένη και δίκαιη στάση».

Ο Τζον Αλτερμαν, διευθυντής του τμήματος για τη Μέση Ανατολή του «Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών» της Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στην περιοδεία Σι στη Μ. Ανατολή, δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «η στρατηγική της Κίνας στην περιοχή αποσκοπεί περισσότερο στη διατήρηση ισορροπιών παρά στην υποστήριξη της μίας ή της άλλης πλευράς ή σε απόπειρα ανάμιξης στο σύνθετο πολιτικό κυκεώνα της περιοχής», τονίζοντας: «Χρειάζονται (οι Κινέζοι) το Ιράν, για να αποφύγουν την υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση από τη Σ. Αραβία και χρειάζονται τη Σ. Αραβία για να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από το Ιράν. Ολα σχετίζονται με τη "διαφοροποίηση" ρίσκου, λιγότερο με την επιλογή νικητών και περισσότερο με τη θεωρία ενός σύγχρονου χαρτοφύλακα διεθνών σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ