Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Εκκλήσεις για συναίνεση και συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων

Τον απολογισμό για το 2015 και το σχεδιασμό για το νέο έτος παρουσίασε, στο τέλος της περασμένης βδομάδας, στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που συνοδεύτηκε και από προεδρικό διάταγμα έκτακτης ανάγκης για την οικονομία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις απειλές της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που έχει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή, σε μια χώρα που βεβαίως έχει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές, στις 6 Δεκέμβρη, το λεγόμενο Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας (MUD, συμμαχία, που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα 21 «κεντροδεξιών» και «κεντροαριστερών» κομμάτων) πήρε το 56,2% των ψήφων και τις 112 από τις 167 έδρες της Βουλής (με 3 όμως βουλευτές να τελούν υπό προσωρινή αναστολή της ιδιότητάς τους επειδή ερευνώνται για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας) και ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος - Σιμόν Μπολίβαρ (GPP - SB), η συμμαχία του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας - PSUV (όπου ηγείται ο Ν. Μαδούρο και συμμετέχουν δεκάδες κόμματα τα οποία στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία, μαζί και το ΚΚ Βενεζουέλας) έλαβε 40,8% και 55 έδρες (επίσης ένας βουλευτής του τελεί υπό αναστολή της ιδιότητάς του).

Ο Πρόεδρος και η πρόσφατα ανασχηματισμένη κυβέρνησή του ανακοίνωσαν με το ειδικό διάταγμα ένα ευρύ πρόγραμμα, το οποίο δηλώνεται ότι θα εξασφαλίσει τη «συνέχεια των κοινωνικών επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η διατροφή και η κατοικία», μέσα από τις λεγόμενες «κοινωνικές αποστολές», που καθιέρωσε ο ηγέτης της χώρας Ούγκο Τσάβες. Επίσης, γίνεται λόγος για την ανάγκη της «αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ώστε να μη στηρίζεται μόνο στα έσοδα από το πετρέλαιο», που έτσι και αλλιώς έχουν μειωθεί λόγω και της πτώσης της διεθνούς τιμής του. Σε αυτήν την κατεύθυνση δίνεται έμφαση στη διατροφική βιομηχανία και σε άλλους κλάδους που μπορούν να αναπτυχθούν, ενώ απευθύνεται έκκληση στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τους επιχειρηματίες, να συμβάλει σε αυτήν την παραγωγική ανασυγκρότηση, αφού επισημαίνεται ότι «σε μεγάλο βαθμό συμμετέχει στους μηχανισμούς χειραγώγησης του οικονομικού πολέμου ενάντια στη Βενεζουέλα». Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι «το διάταγμα δεν σημαίνει κρατικοποίηση επιχειρήσεων».

Αυτό που ουσιαστικά προβάλλεται είναι το λεγόμενο μοντέλο μεικτής οικονομίας, δηλαδή καραμπινάτος καπιταλισμός, ενώ ταυτόχρονα θεωρητικά δηλώνεται ότι «το σοσιαλιστικό μοντέλο είναι το μοναδικό που μπορεί να αντιπαλέψει τις οικονομικές δυσκολίες».

Πάντως, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε με έμφαση ότι αναγνωρίζεται η νίκη της αντιπολίτευσης στη Βουλή «γιατί πιστεύουμε στην οικοδόμηση αξιών και παλεύουμε για την ειρήνη στη χώρα», αλλά ταυτόχρονα ζήτησε σεβασμό στις προσωπικότητες των Σιμόν Μπολίβαρ και Ούγκο Τσάβες αντιδρώντας στις προκλήσεις του προέδρου της Βουλής, Χένρι Ράμος Αλούπ, που ζήτησε την αφαίρεση των πορτρέτων τους από τους χώρους της. Ζήτησε να μην μπουν εμπόδια για την απόδοση δικαιοσύνης για τους υπεύθυνους των βίαιων εκδηλώσεων του 2014, που επιδίωκαν την πρόκληση χάους και στις οποίες από ένοπλες ομάδες σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλα 900. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από αυτούς που έχουν καταδικαστεί είναι και το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Λ. Λόπες, ως οργανωτής των επεισοδίων, του οποίου την απελευθέρωση ζητά η αντιδραστική αντιπολίτευση. Ο Ν. Μαδούρο επίσης ζήτησε τη συναίνεση της Βουλής στην καταδίκη του διατάγματος του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που θεωρεί «τη Βενεζουέλα απειλή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει νέα απόπειρα αποσταθεροποίησης (2021-01-01 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τη Συντακτική Συνέλευση (2017-07-28 00:00:00.0)
Οξύνεται η σύγκρουση (2016-10-28 00:00:00.0)
Συγκρότηση νέου κοινοβουλίου εν μέσω διαδηλώσεων (2016-01-06 00:00:00.0)
Αποφάσεις μετά το αρνητικό αποτέλεσμα (2015-12-12 00:00:00.0)
Αύριο οι βουλευτικές εκλογές (2015-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ