Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συγκρότηση νέου κοινοβουλίου εν μέσω διαδηλώσεων

Ο Χέρνι Ράμος Αλούπ είναι εκλεκτό στέλεχος της αστικής τάξης, που έχει την οικονομική εξουσία στη Βενεζουέλα
Ο Χέρνι Ράμος Αλούπ είναι εκλεκτό στέλεχος της αστικής τάξης, που έχει την οικονομική εξουσία στη Βενεζουέλα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Χτες αναμενόταν να συγκροτηθεί το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας που προέκυψε μετά τις εκλογές της 6ης Δεκέμβρη, όπου έχει πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια την πλειοψηφία των 2/3 η συμμαχία του λεγόμενου Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας (MUD). Η συμμαχία, που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα 21 «κεντροδεξιών» και «κεντροαριστερών» κομμάτων, πήρε το 56,2% των ψήφων και τις 112 από τις 167 έδρες της Βουλής, έναντι της τσαβικής εκλογικής συμμαχίας Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος - Σιμόν Μπολίβαρ (GPP - SB), όπου κυρίαρχο είναι το κυβερνών διαταξικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) και συμμετέχουν δεκάδες κόμματα που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία και το ΚΚ Βενεζουέλας (το οποίο στηρίζει κριτικά τη Διαδικασία) με 40,8% και 55 έδρες (2 του ΚΚ Βενεζουέλας).

Η αντιπολίτευση έχει αποφασίσει με δική της εσωτερική διαδικασία να προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον 72χρονο Χέρνι Ράμος Αλούπ, στέλεχος του κόμματος Δημοκρατική Δράση (κόμμα γνωστό από την παλιότερη παρουσία του στο αστικό πολιτικό σύστημα πριν το 1998 και την ανάδειξη του Τσάβες και από τη στήριξη του πραξικοπήματος κατά του, το 2002), που αναμένεται να εκλεγεί. Πάντως, για την επαρχία, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την ιδιότητα δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης και ενός του «μπολιβαριανού μπλοκ» από την επαρχία Αμαζόνας, που και οι τρεις ερευνώνται για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας που περιλαμβάνει και το αδίκημα με βάση το Σύνταγμα της εξαγοράς ψήφων.

Χτες, επίσης, είχαν οριστεί δύο συγκεντρώσεις κοντά στο κτίριο της Βουλής, μία της αντιπολίτευσης και μία των «τσαβίστας» και ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο - που με βάση το σύνταγμα και το προεδρικό σύστημα είναι αυτός που έχει τον έλεγχο της κυβέρνησης - κάλεσε να υπάρξουν ειρηνικές εκδηλώσεις, ενώ έθεσε την αστυνομία και το στρατό σε επιφυλακή για να εξασφαλιστεί η προστασία όσων συμμετέχουν. Παράλληλα με το φόβο ότι η αντιπολίτευση μπορεί να αρχίσει να ξηλώνει νόμους και κατακτήσεις, το «μπολιβαριανό μπλοκ» επανενεργοποίησε το «Εθνικό Κοινοβούλιο των Κοινοτήτων», που είχε προβλεφτεί σε νόμο το 2010. Αυτό το όργανο, που ορίζεται ως «η ανώτατη δομή όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων των κοινοτήτων απ' όλη τη χώρα», που δεν είναι οι επίσημες τοπικές δημοτικές αρχές, εμφανίζεται ως το «αντίβαρο στο κοινοβούλιο που ελέγχει η αστική τάξη». Και ο Πρόεδρος Μαδούρο, που προώθησε σειρά προεδρικών διαταγμάτων τις τελευταίες μέρες, στην εκπομπή του στην τηλεόραση τη Δευτέρα το βράδυ κάλεσε το λαό και το κόμμα του στη «μάχη διόρθωσης λαθών, καταπολέμησης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας» και σε «διαρκή κινητοποίηση για την υπεράσπιση των κατακτήσεών του», ενώ προειδοποίησε την αντιπολίτευση «να μην επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει κρατικές επιχειρήσεις ή την Παιδεία ή την Υγεία, γιατί θα βρει το λαό απέναντι».

Βεβαίως, όλα αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία και οι διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» (μια οπορτουνιστική θεωρία εξωραϊσμού του καπιταλισμού), παρά τα ορισμένα μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας. Την πραγματική οικονομική εξουσία, σημαντικά μέσα παραγωγής έχουν η αστική τάξη και το κεφάλαιο, που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ