Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση και στο Τζαλαλαμπάντ

Πρώην στελέχη της CIA βλέπουν να «ανοίγει» πάλι το κεφάλαιο «Αφγανιστάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μια ακόμα επίθεση σημειώθηκε χτες στο Αφγανιστάν, αυτήν τη φορά στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ, σε συνοικία που βρίσκεται πολύ κοντά στα προξενεία των Ινδίας, Πακιστάν και Ιράν. Η βόμβα εξερράγη περίπου μισό χιλιόμετρο από το ινδικό προξενείο, ενώ οι πρώτες πληροφορίες δεν αναφέρονταν σε θύματα. Πάντως, ινδικά συμφέροντα είχαν γίνει στόχος το περασμένο Σάββατο, σε επίθεση εναντίον του ινδικού προξενείου στη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ενώ αρκετοί συνδέουν τα παραπάνω και με την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον στρατιωτικής βάσης στη βόρεια ινδική πόλη Παντζάμπ, επίσης το Σαββατοκύριακο.

Πρέπει να τονιστεί ότι όλα αυτά εκτυλίσσονται σε μια περίοδο που η ινδική κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει το «λόγο» της στην περιοχή, και αναζητά συμμαχίες που εκτιμά πως θα ευνοήσουν τα συνολικότερα σχέδια της ανέλιξης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα (πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ν. Μόντι παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου αφγανικού Κοινοβουλίου και μετά έκανε αιφνιδιαστική στάση στο Πακιστάν για να συναντήσει τον Πακιστανό ομόλογό του).

Πάντως, όσον αφορά τα πράγματα στο ίδιο το Αφγανιστάν, οι διαρκείς επιθέσεις (για την πλειοψηφία οι «Ταλιμπάν» αναλαμβάνουν κατευθείαν την ευθύνη) είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης, η οποία κάθε άλλο παρά οδεύει προς την «καταπολέμηση των εξτρεμιστών». Αίσθηση έκαναν και οι δηλώσεις του πρώην ηγετικού στελέχους της CIA Μάικλ Μόρελ, ο οποίος, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ, υποστήριξε ότι «μια μεγάλη πρόκληση θα είναι η επανεμφάνιση του Αφγανιστάν ως ένα ζήτημα... Οι "Ταλιμπάν" έχουν καταγράψει μεγάλα κέρδη την τελευταία χρονιά. Θα περίμενα ακόμα περισσότερα να αποκομίσουν. Ελέγχουν περισσότερα εδάφη από ό,τι ήλεγχαν τα προηγούμενα χρόνια». Συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα ανοίξει πάλι το κεφάλαιο του πόσα στρατεύματα οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ