Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποφάσεις μετά το αρνητικό αποτέλεσμα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σε έκτακτη Ολομέλεια του 3ου Εθνικού Συνεδρίου προχώρησε το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (ΕΣΚΒ), προχτές Πέμπτη, με στόχο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του και Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, να υπάρξει γρήγορα μια διαδικασία ανανέωσης του πολιτικού λόγου και της δράσης του κόμματος και της κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή που δηλώθηκε ότι θα είναι με τη μορφή «ενός διαρκούς συνεδρίου» γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά τη νίκη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, στις βουλευτικές της 6ης Δεκέμβρη για πρώτη φορά σε εκλογές τα τελευταία 16 χρόνια. Θυμίζουμε ότι το λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (συγκεντρώνει πολλά κόμματα από τα οποία 14 θα έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή) πήρε την πλειοψηφία των 2/3 και 112 βουλευτές στους 167. Τα κόμματα της αντιδραστικής συμμαχίας που αυτοπροβάλλονται ως κεντρώα και σοσιαλδημοκρατικά έχουν το «Πρώτα Δικαιοσύνη»: 33 έδρες, η «Δημοκρατική Δράση»: 25, το «Νέα Εποχή»: 18, και ακολουθούν άλλα με μικρότερη εκπροσώπηση, ενώ στηρίζουν και οι 3 βουλευτές από τις ινδιάνικες φυλές. Η εκλογική συμμαχία «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος - Σιμόν Μπολίβαρ» (κυρίαρχο είναι το διαταξικό ΕΣΚΒ και συμμετέχουν δεκάδες κόμματα που στηρίζουν την λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία - που εγκαινίασε ο Ούγκο Τσάβες το 1998 - ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας, το οποίο στηρίζει κριτικά την διαδικασία) πήρε 55 έδρες. Το ΕΣΚΒ: 52, το ΚΚ Βενεζουέλας: 2 και η «Ρεπουμπλικάνικη Πρωτοπορία»: 1.

Από το βήμα της Ολομέλειας ο Ν. Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι όλα τα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος έχουν θέσει στη διάθεση του κόμματος την παραίτησή τους, ζήτημα που χαρακτήρισε ως «ανώτερη πολιτική ηθική» και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ανανέωση των οργάνων σε όλα τα επίπεδα έως τη βάση. Τόνισε ότι χρειάζεται «επαναστατική πειθαρχία» και «διόρθωση, επανεκτίμηση αποφάσεων, επανεκκίνηση της δράσης, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, άμεση επαφή με τον κόσμο, βαθιά γνώση των καθημερινών προβλημάτων, βελτίωση του τρόπου προπαγάνδας των ιδεών και της πολιτικής του κόμματος».

Επίσης, αναφερόμενος στην προσπάθεια που αναμένεται να κάνει η αντιπολίτευση να καταργήσει νόμους, είπε ότι η κυβέρνησή του (έχει ζητήσει παραιτήσεις και των υπουργών) μετά την ανανέωσή της θα είναι «κυβέρνηση του δρόμου» και θα ενεργοποιηθούν οι λεγόμενες «Μονάδες Μάχης Μπολίβαρ - Τσάβες», για την υπεράσπιση των έως τώρα κατακτήσεων. Είναι γεγονός ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα η Ενωση των Βιομηχάνων και Μεγαλεμπόρων (FEDECAMARAS) (το 2002 πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα κατά του Τσάβες που ανέτρεψαν οι λαϊκές δυνάμεις) ζήτησε κατάργηση του λεγόμενου Οργανικού Νόμου για την εργασία, που εξασφαλίζει κάποια στοιχειώδη προστασία στους εργαζομένους απέναντι στην εργοδοσία. Επίσης, διάφορα στελέχη της αντίδρασης αναφέρονται σε κατάργηση και άλλων νομοθετημάτων από αυτά που εφαρμόστηκαν και άμβλυναν ορισμένα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στην Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, τις ανάγκες διατροφής, τη λαϊκή στέγη, με επιδοτήσεις, παροχή χαμηλότοκων δανείων, γης σε άκληρους αγρότες κλπ. Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, δεν άλλαξαν την καπιταλιστική βάση της οικονομίας σε καίριους τομείς που ελέγχει η αστική τάξη που στηρίζεται σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εφαρμόστηκε από το ΕΣΚΒ επιδίωκε το συμβιβασμό και όχι τη σύγκρουση με το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ