Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση διαβουλεύσεων για να βρεθεί βολική φόρμουλα «ασφάλειας»

Από τις συχνές επαφές των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί ηγέτη του ψευδοκράτους, με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ
Από τις συχνές επαφές των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί ηγέτη του ψευδοκράτους, με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΙΕΒΟ.--

«Η ασφάλεια δεν πρέπει να υποβιβάζεται ως ζήτημα μόνο (ύπαρξης ή όχι) στρατευμάτων και στρατιωτικών θεμάτων. Η ασφάλεια αφορά πρώτα και κύρια την ειρηνική συμβίωση σε μια πετυχημένη ομοσπονδιακή δομή. Μερικές φορές, αισθάνομαι ότι τα ζητήματα ασφάλειας τίθενται πολύ στενά. Οι εγγυήσεις ή τα στρατεύματα είναι μέρος αυτής, αλλά πρέπει να δούμε τη συνθετότητα της κατάστασης». Τα παραπάνω δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που πριν μερικές μέρες είχε επαφές στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Για τις συναντήσεις αυτές δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση ή ανακοίνωση. Ο Αϊντε εξήγησε από τη μεριά του ότι αυτή την περίοδο ιεραρχεί τις επαφές με ηγέτες των «εγγυητριών δυνάμεων» (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία) και της Κύπρου, «για να δούμε τι είδους αμοιβαία διευθέτηση μπορεί να βρεθεί. Ο κρίσιμος στόχος στον οποίο όλοι συμφωνούμε, είναι ότι και οι δύο κοινότητες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς».

Η «ασφάλεια» της Κύπρου και η εγγύησή της βρίσκονται στο επίκεντρο των παζαριών, με δεδομένες και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν (π.χ. η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του τερματισμού των «εγγυήσεων», όπως και η Βρετανία, που βέβαια δε συζητά για κανένα λόγο αλλαγή του καθεστώτος των βάσεων που διατηρεί, ενώ η Τουρκία θέλει διατήρηση των «εγγυήσεων»). Η «διευθέτηση» που αναζητείται, αφορά το συμβιβασμό που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση σε σειρά μονοπωλιακών επιδιώξεων που η «λύση» του Κυπριακού μπορεί να ευνοήσει και σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν αφορά την ασφάλεια που απαιτεί η υπεράσπιση μιας πατρίδας που θα αναπτύσσεται προς όφελος των συμφερόντων του λαού της. Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται και από την όλο και ενεργότερη εμπλοκή της Κύπρου στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή, με «διευκολύνσεις» που παρέχει για τους βομβαρδισμούς. Η αγωνία για την ασφάλεια που διατυπώνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και όλες οι αστικές δυνάμεις που πρωτοστατούν σήμερα για την «επίλυση» του Κυπριακού, δεν αφορά παρά τις προσπάθειες να διασφαλίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα που κάθε πλευρά εκπροσωπεί.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Καντιρ Χας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι «είναι η τελευταία φορά που η γενιά μου προσπαθεί να βρει λύση υπό ομοσπονδιακή σκέπη. Οι επόμενες γενιές στο νησί θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους» και πρόσθεσε: «Πρέπει να λύσουμε το ζήτημα σε μερικούς μήνες, όχι χρόνια».

Σύσφιξη σχέσεων και με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής που προβάλλει ως «ατού» και για το Κυπριακό, ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου εξέφρασε την έντονη διάθεση της κυβέρνησης για σύσφιξη σχέσεων με το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου, γνωστό για την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με την οποία αιματοκυλά το λαό στα ανατολικά της χώρας.

Στη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «ευκαιρία να δούμε πώς περαιτέρω εμβαθύνουμε τις ισχυρές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες «όχι μόνο δε διαταράχθηκαν, αλλά αντίθετα μέσα από τις θέσεις αρχής των ουκρανικών κυβερνήσεων και των θέσεων αρχής της κυπριακής κυβέρνησης στα θέματα που από κοινού αντιμετωπίζουμε, αποδεικνύεται ότι ισχυροποιούνται». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η θέση της Κύπρου παραμένει σταθερή και αταλάντευτη όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας» και ότι «οι φιλικές σχέσεις που έχουμε και η εμβάθυνση σχέσεων με άλλες χώρες (σ.σ. Ρωσία) δε θα εξελιχθούν ποτέ σε βάρος των άριστων σχέσεων που διατηρούμε».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Αναστασιάδη, υπογράφτηκε και πρωτόκολλο, με βάση το οποίο «διασφαλίζεται η υιοθέτηση και από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας οποιασδήποτε μελλοντικής, ευνοϊκότερης φορολογίας επί των τόκων, των μερισμάτων, των δικαιωμάτων και των κεφαλαιουχικών κερδών, που τυχόν συμφωνηθεί μεταξύ των ουκρανικών αρχών και οποιουδήποτε άλλου κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ