Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αύριο ο δεύτερος γύρος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αύριο πραγματοποιείται ο β' γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, τα αποτελέσματα του οποίου θα συμβάλλουν σημαντικά σε ενδοαστικές διεργασίες που δυναμώνουν στη χώρα, όπου η πλουτοκρατία αναζητά το ικανότερο πολιτικό προσωπικό για να διεκδικήσει την ανάκαμψη της κερδοφορίας της και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης, εντός και εκτός Ευρώπης.

Επαναληπτικός γύρος θα γίνει σε όλες τις περιφέρειες, καθώς κανένας υποψήφιος δε συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι συνδυασμοί έλαβαν στον α' γύρο πάνω από 10%. Σε πολλές περιπτώσεις, σοσιαλιστές και άλλοι «αριστεροί» υποψήφιοι αποσύρθηκαν (όπως στις δυο περιφέρειες όπου το FN έλαβε πάνω από 40%) στο όνομα της δημιουργίας ενός «δημοκρατικού φράγματος στην ακροδεξιά» και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τους υποψήφιους των δεξιών «Ρεπουμπλικάνων» (του Ν. Σαρκοζί). Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που έγιναν διαφορετικές επιλογές, όπως στην περιφέρεια «Γκραντ Εστ», όπου ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος (PS) Ζαν Πιερ Μασερέ αρνήθηκε να αποσυρθεί, προκαλώντας την οργή της ηγεσίας του PS και επιβεβαιώνοντας ότι στο κυβερνών κόμμα συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφωνίες ως προς την τακτική υπεράσπισης των αστικών συμφερόντων. Επιπλέον, η «αντι-δεξιά» σύμπραξη των σοσιαλιστών και άλλων «αριστερών» σφραγίστηκε και με συνεργασίες όπως αυτή στην περιφέρεια Ιλ-Ντε-Φρανς (περιλαμβάνει και το Παρίσι) όπου Οικολόγοι και «Μέτωπο της Αριστεράς» συμπαρατάχθηκαν με τον σοσιαλιστή υποψήφιο έναντι της «δεξιάς» αντιπάλου του.

Από τη μεριά του, το Εθνικό Μέτωπο (Front National - FN), που στον α' γύρο ήρθε πρώτο σε 6 από τις 13 περιφέρειες, επιμένει στην προσπάθεια να εμφανίζεται ως η πιο γνήσια «πατριωτική δύναμη» που υπερβαίνει διαχωρισμούς, προσπαθώντας να τραβήξει και λαϊκές δυνάμεις με τους στόχους ισχυρού τμήματος της ντόπιας πλουτοκρατίας. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, η Δευτέρα θα βρει το γαλλικό λαό με ένα νέο γύρο επίθεσης να ξεδιπλώνεται εναντίον του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη συζητιέται η επέκταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που κηρύχτηκε μετά το μακελειό της 13ης Νοέμβρη, στους έξι μήνες (από τρεις που αποφασίστηκε στα τέλη Νοέμβρη).

Τέλος, εξελίξεις πρέπει να αναμένονται σε διάφορα πολιτικά «στρατόπεδα», ανάλογα και με τα αποτελέσματα των εκλογών. Ετσι, ο πρόεδρος των «Ρεπουμπλικάνων», Ν. Σαρκοζί, δήλωσε χτες στη «Φιγκαρό» πως στις αρχές του Φλεβάρη θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, για να συζητηθεί η γραμμή του κόμματος, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2017. Το τελευταίο διάστημα, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για τη «διάσταση απόψεων» στους Ρεπουμπλικάνους, όπου απέναντι στην πιο «σκληρή» γραμμή Σαρκοζί (που απέφυγε να καλέσει σε «δημοκρατικό φράγμα» κατά του FN) διαφοροποιούνται στελέχη όπως ο Αλέν Ζιπέ και ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν (και οι δύο έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί από τη συντηρητική παράταξη, επί προεδρίας Σιράκ), οι οποίοι εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς και περισσότερο ανοιχτοί σε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές.

Εξελίξεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν και στον οπορτουνιστικό χώρο, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις στελεχών του «Μετώπου της Αριστεράς» που εξέφρασαν μεγάλη απογοήτευση για τα ποσοστά της 6ης Δεκέμβρη (λίγο πάνω από 4%) και υποστήριξαν ότι «με αυτή τη μορφή» δε μπορεί να επιβιώσει το «Μέτωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ