ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα κυβέρνηση στην υπηρεσία ίδιων συμφερόντων

Ο Τραμπ υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό των υποδομών, θέσεις εργασίας και «ένωση του κόσμου» για την ...πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας

Η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ, από τον Ομπάμα στον Τραμπ, φέρνει αλλαγές στην τακτική, αλλά με τον ίδιο στόχο
Η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ, από τον Ομπάμα στον Τραμπ, φέρνει αλλαγές στην τακτική, αλλά με τον ίδιο στόχο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Νέα σελίδα» με πιθανές αλλαγές σε διάφορους τομείς εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με μόνιμο ωστόσο «γνώμονα» την εξυπηρέτηση των γενικών συμφερόντων της αστικής τάξης, άνοιξε χτες στην Ουάσιγκτον η ορκωμοσία του δισεκατομμυριούχου νέου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία που εκφώνησε μετά την ορκωμοσία του, υποσχέθηκε καπιταλιστική ανάπτυξη που δήθεν θα ευνοήσει και το λαό και τάχα «θα θέσει την Αμερική πάνω από όλα και θα την κάνουν σπουδαία ξανά», διαβεβαιώνοντας πως θα ξαναφέρει τάχα τον έλεγχο της εξουσίας «πίσω στο λαό». Υποσχέθηκε, ακόμη, να «ενώσει όλο τον κόσμο για να εξαλείψει από τη Γη την ισλαμική τρομοκρατία».

«Πατώντας» στην αντικειμενική πραγματικότητα, προχώρησε σε μια λαϊκίστικη λογοκοπία. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι Αμερικανοί θέλουν ασφάλεια, καλά σχολεία και καλές θέσεις εργασίας για τους ίδιους. Αυτά είναι δίκαια αιτήματα ενός ενάρετου λαού. Για πολλούς συμπολίτες μας όμως, υπήρχε μία διαφορετική πραγματικότητα. Εργοστάσια που έκλειναν. Ενα εκπαιδευτικό σύστημα που αναζητούσε μόνο μετρητά, ενώ οι δικοί μας νέοι δεν είχαν πρόσβαση στη γνώση. Επίσης, υπήρχε εγκληματικότητα και ναρκωτικά που πήραν πολλές ζωές και στέρησαν πολλές από τις δυνατότητές μας...», τονίζοντας πως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, «χτίζοντας δρόμους και υποδομές που έχουν εγκαταλειφθεί» με βάση «δύο απλούς κανόνες»: «Από τους Αμερικανούς και με τους Αμερικανούς!».

Στέλνοντας μηνύματα όξυνσης του ανταγωνισμού με άλλα κέντρα, ο νέος Πρόεδρος διαπίστωσε ότι «ο πλούτος της χώρας μας αναδιανεμήθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου!» και ότι η Αμερική «ξόδεψε τρισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία ξένων συνόρων και όχι για τα δικά της».

Εντούτοις, η μεγαλειώδης τελετή της ορκωμοσίας και η πλειάδα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που ακολούθησε, δεν μπόρεσε να κρύψει την εικόνα της πόλωσης ενός σημαντικού μέρους του αμερικανικού λαού, που δείχνει εγκλωβισμένος στα ψευτοδιλήμματα της αστικής τάξης, πέφτοντας θύμα στην πλάνη της κατηγοριοποίησής του σε «πολέμιους» και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, η τελετή ορκωμοσίας ενός νέου Προέδρου δεν έδωσε αφορμή μόνο για τις συνήθεις εκδηλώσεις υποστήριξης μπροστά από το μνημείο Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, αλλά και για δεκάδες διαδηλώσεις σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, που υπογράμμιζαν τις αντιδράσεις ενός μέρους των διαδηλωτών πότε απέναντι στις κατά καιρούς αντιμεταναστευτικές, ρατσιστικές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, πότε απέναντι στην ευθυγράμμιση ενός μέρους της νέας κυβέρνησης με τα συμφέροντα των Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την προεκλογική θέση για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Από τις πιο χαρακτηριστικές διαδηλώσεις κατά του Τραμπ ήταν εκείνη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης έξω από τον πύργο του δισεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χολιγουντιανών και μη καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Αλεκ Μπάλντουιν, η Σερ, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ.

Μπροστά σε αυτές τις εκδηλώσεις υποστήριξης και διαμαρτυρίας, οι αρχές στην Ουάσιγκτον σε συντονισμό με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είχαν εφαρμόσει εγκαίρως αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η ανάπτυξη 28.000 αστυνομικών και άλλου προσωπικού ασφαλείας και η δημιουργία ενός πολύωρου «κλοιού ασφάλειας» σε μήκος οκτώ χιλιομέτρων, με τη χρήση άφθονου συρματοπλέγματος, οδοφράγματα, αλλά και ειδικά εμπόδια κατά της διέλευσης φορτηγών, ώστε να αποφευχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις όπως οι τελευταίες σε Νίκαια και Βερολίνο...

«Βιομηχανία» προεδρικών διαταγμάτων...

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος Πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να ξεκινήσει δυναμικά τη θητεία του, άσχετα με τα εμπόδια και τις εμπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσει στην πορεία. Ο ίδιος προϊδέασε με την ανάρτηση ενός ακόμη μηνύματος στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Τουίτερ», γράφοντας: «Ολα αρχίζουν σήμερα. Θα σας δω στις 11.00 για την ορκωμοσία. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ».

Συνεργάτες του νέου Προέδρου, πάντως, υπογράμμιζαν, μιλώντας νωρίτερα χτες σε δημοσιογράφους, πως έχουν ήδη θεωρήσει περισσότερα από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή, μεταξύ άλλων αναφορικά με την περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, την Ενέργεια, για την κατασκευή τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και δράσεις που θα περιορίσουν την είσοδο μετανάστευσης ή αιτούντων άσυλο από τη Λατινική Αμερική. Αλλωστε, την τακτική των προεδρικών διαταγμάτων έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς πολλοί προκατόχοί του, με τελευταίο τον Μπαράκ Ομπάμα...

Ο Τραμπ επίσης θεωρείται πως θα έχει μέσα στις πρώτες προτεραιότητες την αναστολή προσλήψεων σε κάποιους τομείς του Δημοσίου και την ανακοίνωση του σχεδίου του για αποχώρηση των ΗΠΑ από την «Εταιρική Συμφωνία χωρών του Ειρηνικού» (TΡP) και τη «Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου» (NAFTA).

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, Σον Σπάισερ, «προειδοποίησε» και χτες τους δημοσιογράφους να περιμένουν την άμεση εφαρμογή «ενός προγράμματος αληθινής αλλαγής», «όχι απλώς την πρώτη μέρα της προεδρίας του, αλλά και τη δεύτερη, και την τρίτη, καθώς και τις επόμενες μέρες και βδομάδες».

ΣΥΡΙΑ
Μη ρεαλιστική, πλέον, η ανατροπή του Ασαντ για την Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Mε φόντο τις προετοιμασίες για τις νέες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν την ερχόμενη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, κάνοντας μία ακόμα μικρή «στροφή», επισημοποίησε την αλλαγή της στάσης της Αγκυρας απέναντι στο πολιτικό μέλλον του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, στο πλαίσιο του ρευστού συσχετισμού δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της συνεργασίας που έχει αναπτύξει έντονα η Τουρκία τους τελευταίους μήνες με δύο από τους πιο ισχυρούς συμμάχους της Συρίας: τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Σιμσέκ, λοιπόν, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, παραδέχτηκε ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να επιμένει πλέον σε πολιτική επίλυση της «διένεξης στη Συρία χωρίς την εμπλοκή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ», εκτιμώντας ότι η κατάσταση στα πεδία των μαχών (και όχι μόνο) έχει αλλάξει «δραματικά». «Οσον αφορά τη θέση μας για τον Ασαντ, νομίζουμε πως για την οδύνη του συριακού λαού και τις τραγωδίες, η ευθύνη βαραίνει ευθέως τον Ασαντ. Αλλά θα πρέπει να είμαστε πραγματιστές, ρεαλιστές», υπογράμμισε ο Σιμσέκ, καταλήγοντας πως «η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να επιμείνει σε μια διευθέτηση χωρίς τον Ασαντ, δεν είναι ρεαλιστικό».

Στις επικείμενες ενδοσυριακές συνομιλίες της Αστάνα αναφέρθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας τις «θετικές ενδείξεις» που έχει καταγράψει η ρωσική διπλωματία σε σχέση με την επικείμενη ειρηνευτική διαδικασία, εκτιμώντας πως θα είναι «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός πλαισίου για την διεξαγωγή των συνομιλιών που θα λάβουν χώρα και στη Γενεύη (στις 8 Φλεβάρη).

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κατέστρεψαν και πάλι αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Παλμύρα της κεντρικής Συρίας, που ανακατέλαβαν από τον συριακό στρατό τον περασμένο Δεκέμβρη, με διευκόλυνση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Οπως έγινε γνωστό από τον διευθυντή των συριακών αρχαιοτήτων, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν το Τετράπυλον, μνημείο με 16 κίονες, που είχε χτιστεί στην εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., και κατάφεραν σημαντικές ζημιές στην πρόσοψη ρωμαϊκού θεάτρου. Και ο Αμπντουλκαρίμ κατέληξε σημειώντας πως η μάχη για την Παλμύρα «είναι πολιτιστική και όχι πολιτική»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση ενδοαστικών διεργασιών

Ενόψει του δημοψηφίσματος, νέα «σενάρια» για τη συνεργασία ΑΚΡ - ΜΗΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε ένα είδος προεκλογικής περιόδου μπαίνει η Τουρκία, καθώς αργά χτες αναμενόταν να ολοκληρωθεί η έγκριση όλων των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων του Συντάγματος και να ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα που προβλέπεται, στα μέσα της άνοιξης.

Στη Βουλή, οι προτεινόμενες αλλαγές (στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, η άσκηση εκτελεστικής εξουσίας από τον Πρόεδρο της χώρας) εγκρίθηκαν από τις δυνάμεις του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του εθνικιστικού ΜΗΡ, που ειδικά το τελευταίο δίμηνο εκφράζει προθυμία ενίσχυσης της συνεργασίας και σε ζητήματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», παράτασης του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» κ.τ.λ.

Η αντιπαράθεση, που θα ακολουθήσει μέχρι το δημοψήφισμα, θα φέρει ξανά στο προσκήνιο και κεφάλαια όπως η εξωτερική πολιτική της χώρας, οι επιλογές που κρίνονται ωφελιμότερες για το ντόπιο κεφάλαιο, στο φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων, αλλά και εν αναμονή νέων δεδομένων, π.χ. μετά από την ανάληψη καθηκόντων από την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Στην καμπάνια με την οποία θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές αλλαγές, το ΑΚΡ θα χρησιμοποιήσει τα συνθήματα «ισχυρό κοινοβούλιο», «ισχυρός πρόεδρος», «ισχυρή Τουρκία» και «σταθερότητα».

Ενδεικτικό των διεργασιών που συνεχίζονται στην Τουρκία είναι οι δηλώσεις που έκανε μιλώντας σε ΜΜΕ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο στελέχη του ΜΗΡ. Ο Γιλντιρίμ εκτίμησε ότι το ΜΗΡ θα «στερεώσει τη θέση του στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού συστήματος. Υπουργοί από τους ίδιους τους κόλπους του ΜΗΡ αλλά και κοντά σε αυτό ίσως διοριστούν» καθώς, πλέον, όπως εξήγησε, θα επιτρέπεται και ο διορισμός υπουργών και εκτός κοινοβουλίου. «Στην τελική, η πολιτική ασκείται σύμφωνα με κοινωνικές ισορροπίες», σχολίασε ο ίδιος.

Αλλά και στη χτεσινή «Χουριέτ», στελέχη του ΑΚΡ δεν αποκλείουν τη συνεργασία ΑΚΡ - ΜΗΡ να δυναμώσει ακόμα και σε σημείο συνεργασίας στις βουλευτικές εκλογές.

Στο μεταξύ, σε προχτεσινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν ανέδειξε ξανά την αποφασιστικότητα με την οποία η ντόπια πλουτοκρατία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, σε μια περιοχή και μια περίοδο που συντελούνται διάφορες διεργασίες. «Η Τουρκία εγκατέλειψε την άμυνα και τώρα έχει περάσει στην (αντ)επίθεση» τόνισε, αναφερόμενος στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» για τον οποίο ξεκαθάρισε ότι ειδικά σε Συρία και Ιράκ, η Αγκυρα θα τον συνεχίσει με αυτήν την οπτική, δηλαδή αναζητώντας πλεονεκτήματα και πρωτοβουλίες που θα της επιτρέψουν να εμποδίσει εξελίξεις αρνητικές για τη δική της θέση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ