Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μη ρεαλιστική, πλέον, η ανατροπή του Ασαντ για την Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Mε φόντο τις προετοιμασίες για τις νέες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν την ερχόμενη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, κάνοντας μία ακόμα μικρή «στροφή», επισημοποίησε την αλλαγή της στάσης της Αγκυρας απέναντι στο πολιτικό μέλλον του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, στο πλαίσιο του ρευστού συσχετισμού δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της συνεργασίας που έχει αναπτύξει έντονα η Τουρκία τους τελευταίους μήνες με δύο από τους πιο ισχυρούς συμμάχους της Συρίας: τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Σιμσέκ, λοιπόν, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, παραδέχτηκε ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να επιμένει πλέον σε πολιτική επίλυση της «διένεξης στη Συρία χωρίς την εμπλοκή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ», εκτιμώντας ότι η κατάσταση στα πεδία των μαχών (και όχι μόνο) έχει αλλάξει «δραματικά». «Οσον αφορά τη θέση μας για τον Ασαντ, νομίζουμε πως για την οδύνη του συριακού λαού και τις τραγωδίες, η ευθύνη βαραίνει ευθέως τον Ασαντ. Αλλά θα πρέπει να είμαστε πραγματιστές, ρεαλιστές», υπογράμμισε ο Σιμσέκ, καταλήγοντας πως «η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να επιμείνει σε μια διευθέτηση χωρίς τον Ασαντ, δεν είναι ρεαλιστικό».

Στις επικείμενες ενδοσυριακές συνομιλίες της Αστάνα αναφέρθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας τις «θετικές ενδείξεις» που έχει καταγράψει η ρωσική διπλωματία σε σχέση με την επικείμενη ειρηνευτική διαδικασία, εκτιμώντας πως θα είναι «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός πλαισίου για την διεξαγωγή των συνομιλιών που θα λάβουν χώρα και στη Γενεύη (στις 8 Φλεβάρη).

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κατέστρεψαν και πάλι αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Παλμύρα της κεντρικής Συρίας, που ανακατέλαβαν από τον συριακό στρατό τον περασμένο Δεκέμβρη, με διευκόλυνση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Οπως έγινε γνωστό από τον διευθυντή των συριακών αρχαιοτήτων, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν το Τετράπυλον, μνημείο με 16 κίονες, που είχε χτιστεί στην εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., και κατάφεραν σημαντικές ζημιές στην πρόσοψη ρωμαϊκού θεάτρου. Και ο Αμπντουλκαρίμ κατέληξε σημειώντας πως η μάχη για την Παλμύρα «είναι πολιτιστική και όχι πολιτική»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονες «ζυμώσεις» πριν τα παζάρια της Γενεύης (2017-02-21 00:00:00.0)
Ρωσικές πιέσεις για πρόοδο στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις (2017-01-28 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για τις ενδοσυριακές συνομιλίες (2017-01-18 00:00:00.0)
Παζάρι για τους όρους «γενικής εκεχειρίας» (2016-12-29 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις για την ...επόμενη μέρα (2016-03-30 00:00:00.0)
Κόντρες για τον επόμενο γύρο παζαριών... (2016-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ