Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΑΜΠΙΑ
Παζάρια Τζάμε με στόχο την ατιμωρησία για τα εγκλήματά του...

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.--

Πολύωρα σκληρά παζάρια με στόχο την παραμονή του στη χώρα και κυρίως την εξασφάλιση «αμνηστίας», ώστε να μην υποστεί ποινικές διώξεις για τα αμέτρητα εγκλήματα σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του είχε ξεκινήσει από χτες το πρωί και για αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γκάμπια, Μπανζούλ, ο επί 22 χρόνια δικτάτορας της χώρας, «πρόεδρος» Γιαχία Τζάμε με τους Προέδρους Μαυριτανίας, Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ και Γουινέας Ισημερινού, Αλφα Κοντέ.

Οι Αζίζ και Κοντέ μετέβησαν στην Μπανζούλ ως μεσολαβητές από τη μεριά της «Οικονομικής Κοινότητας χωρών Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) που σταμάτησε από χτες νωρίς τα ξημερώματα την στρατιωτική επέμβαση που είχε ξεκινήσει το βράδυ της Πέμπτης, ενθαρρύνοντας την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα διευκολύνει τον νικητή των προεδρικών εκλογών του Δεκέμβρη, Αντάμα Μπάροου, να αναλάβει τον προεδρικό θώκο στην Γκάμπια, χωρίς νέα αιματοχυσία.

Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων από το τραπέζι των συνομιλιών στην πρωτεύουσα Μπανζούλ ανέφεραν την πρόταση του Προέδρου της Γουινέας Ισημερινού στον δικτάτορα Τζάμε να παραδώσει «ειρηνικά» την εξουσία, με αντάλλαγμα άσυλο στη χώρα του και την ασφαλή έξοδό του από την Γκάμπια.

Πάντως, παρά τα παζάρια στην πρωτεύουσα Μπανζούλ στις μεθοριακές περιοχές της χώρας, παρέμεναν σε φάση αναμονής δεκάδες άρματα μάχης και εκατοντάδες στρατιώτες από χώρες της ECOWAS με «εμπροσθοφυλακή» δυνάμεις του στρατού της Σενεγάλης. Συμμετοχή στην αποστολή στρατιωτικής επέμβασης στην Γκάμπια είχαν δηλώσει αξιωματούχοι σε Γκάνα, Νιγηρία, Τόγκο και Μάλι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η 15μελής ECOWAS πραγματοποιεί στρατιωτικές επεμβάσεις σε χώρες - μέλη του οργανισμού αυτού που δημιουργήθηκε το 1975 αρχικά σαν «οικονομική κοινότητα» και αργότερα σαν θεσμικό όργανο επιβολής «πολιτικών και στρατιωτικών» λύσεων με πρόσχημα τη «σταθεροποίηση» και απώτερο στόχο την προώθηση περιφερειακών και ευρύτερων μονοπωλιακών συμφερόντων. Παρόμοιες επεμβάσεις στο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, έγιναν π.χ. σε Σιέρα Λεόνε, Mάλι και Λιβερία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ