Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση ενδοαστικών διεργασιών

Ενόψει του δημοψηφίσματος, νέα «σενάρια» για τη συνεργασία ΑΚΡ - ΜΗΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε ένα είδος προεκλογικής περιόδου μπαίνει η Τουρκία, καθώς αργά χτες αναμενόταν να ολοκληρωθεί η έγκριση όλων των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων του Συντάγματος και να ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα που προβλέπεται, στα μέσα της άνοιξης.

Στη Βουλή, οι προτεινόμενες αλλαγές (στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, η άσκηση εκτελεστικής εξουσίας από τον Πρόεδρο της χώρας) εγκρίθηκαν από τις δυνάμεις του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του εθνικιστικού ΜΗΡ, που ειδικά το τελευταίο δίμηνο εκφράζει προθυμία ενίσχυσης της συνεργασίας και σε ζητήματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», παράτασης του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» κ.τ.λ.

Η αντιπαράθεση, που θα ακολουθήσει μέχρι το δημοψήφισμα, θα φέρει ξανά στο προσκήνιο και κεφάλαια όπως η εξωτερική πολιτική της χώρας, οι επιλογές που κρίνονται ωφελιμότερες για το ντόπιο κεφάλαιο, στο φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων, αλλά και εν αναμονή νέων δεδομένων, π.χ. μετά από την ανάληψη καθηκόντων από την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Στην καμπάνια με την οποία θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές αλλαγές, το ΑΚΡ θα χρησιμοποιήσει τα συνθήματα «ισχυρό κοινοβούλιο», «ισχυρός πρόεδρος», «ισχυρή Τουρκία» και «σταθερότητα».

Ενδεικτικό των διεργασιών που συνεχίζονται στην Τουρκία είναι οι δηλώσεις που έκανε μιλώντας σε ΜΜΕ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο στελέχη του ΜΗΡ. Ο Γιλντιρίμ εκτίμησε ότι το ΜΗΡ θα «στερεώσει τη θέση του στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού συστήματος. Υπουργοί από τους ίδιους τους κόλπους του ΜΗΡ αλλά και κοντά σε αυτό ίσως διοριστούν» καθώς, πλέον, όπως εξήγησε, θα επιτρέπεται και ο διορισμός υπουργών και εκτός κοινοβουλίου. «Στην τελική, η πολιτική ασκείται σύμφωνα με κοινωνικές ισορροπίες», σχολίασε ο ίδιος.

Αλλά και στη χτεσινή «Χουριέτ», στελέχη του ΑΚΡ δεν αποκλείουν τη συνεργασία ΑΚΡ - ΜΗΡ να δυναμώσει ακόμα και σε σημείο συνεργασίας στις βουλευτικές εκλογές.

Στο μεταξύ, σε προχτεσινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν ανέδειξε ξανά την αποφασιστικότητα με την οποία η ντόπια πλουτοκρατία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, σε μια περιοχή και μια περίοδο που συντελούνται διάφορες διεργασίες. «Η Τουρκία εγκατέλειψε την άμυνα και τώρα έχει περάσει στην (αντ)επίθεση» τόνισε, αναφερόμενος στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» για τον οποίο ξεκαθάρισε ότι ειδικά σε Συρία και Ιράκ, η Αγκυρα θα τον συνεχίσει με αυτήν την οπτική, δηλαδή αναζητώντας πλεονεκτήματα και πρωτοβουλίες που θα της επιτρέψουν να εμποδίσει εξελίξεις αρνητικές για τη δική της θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ