Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κόντρες για τον επόμενο γύρο παζαριών...

Από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
Από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
ΓΕΝΕΥΗ.--

«Δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος» στον πρώτο γύρο των έμμεσων ενδοσυριακών συνομιλιών της Γενεύης, διαπίστωσε χτες ο Ασάντ αλ Ζούμπι, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης της λεγόμενης «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής», σημειώνοντας παρόλα αυτά ότι η πλευρά του θα συνεχίσει «να δείχνει υπομονή» και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση.

Ο Μπασάρ αλ Τζααφάρι, που είναι ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, επανέλαβε πως έχει εντολή από τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, για «σοβαρές συνομιλίες» στη Γενεύη, τονίζοντας νωρίτερα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, πως το ζήτημα της τύχης του σημερινού ηγέτη της χώρας «δεν είναι επί του παρόντος...» στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, ο Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε χτες πως θα ανακοινώσει αύριο (Πέμπτη), τελευταία μέρα του πρώτου γύρου διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε στις 14 του μήνα, τις ημερομηνίες διεξαγωγής του επόμενου γύρου έμμεσων διαπραγματεύσεων. Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη Γενεύη, πιθανολόγησαν ότι ο επόμενος κύκλος 10ήμερης διαπραγμάτευσης θα γίνει πιθανώς στις 4 ή 5 Απρίλη. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αναβολή των έμμεσων διαπραγματεύσεων ενόψει των συριακών βουλευτικών εκλογών που προκηρύχθηκαν για τις 13 Απρίλη.

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε πως την Τρίτη, η συμφωνία παύσης εχθροπραξιών σε περιοχές της Συρίας παραβιάστηκε μόλις έξι φορές. Ωστόσο, μία από αυτές επρόκειτο για χρήση πυρός αντικαθεστωτικών ενόπλων που επέβαιναν σε πέντε άρματα μάχης, έναντι κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που συνόδευαν Σύροι και Ρώσοι στρατιώτες. Από τα πυρά δεν τραυματίστηκε κανένας Σύρος ή Ρώσος στρατιώτης, ενώ οι δράστες φέρεται πως τράπηκαν σε φυγή.

Οι εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσουν, αύριο Πέμπτη, στη Μόσχα, όπου θα μεταβεί για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Στην ατζέντα συνομιλιών των Κέρι και Λαβρόφ θα επικρατήσουν οι εξελίξεις στη Συρία, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία.

Αμερικανική βάση στο Βόρειο Ιράκ

Στο μεταξύ, αμερικανικά ΜΜΕ σημείωσαν χτες πως το χτύπημα τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στις 19 Μάρτη στο Βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο του Αμερικανού λοχία Λούις Κάρντιν και τον τραυματισμό ανεξακρίβωτου αριθμού Αμερικανών πεζοναυτών, ανάγκασε το Πεντάγωνο να παραδεχτεί τη δημιουργία νέας αμερικάνικης βάσης στην περιοχή, που έγινε γνωστή με την ονομασία «Firebase Bell» και η οποία φέρεται ως «η πρώτη ανεξάρτητη αμερικανική στρατιωτική βάση του είδους της στο Ιράκ», μετά την επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα το 2014, με αφορμή την προέλαση των τζιχαντιστών στο Βόρειο Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνταγμα και «μεταβατική περίοδος» στο επίκεντρο (2017-05-18 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις και συνέχιση διαπραγματεύσεων (2017-03-01 00:00:00.0)
Τακτικοί ελιγμοί στα παζάρια της Γενεύης... (2016-04-19 00:00:00.0)
«Αναβρασμός» σε διπλωματικά παζάρια και πεδία συγκρούσεων... (2016-04-15 00:00:00.0)
Βουλευτικές εκλογές και παζάρια με φόντο συγκρούσεις... (2016-04-13 00:00:00.0)
Σκληρό πόκερ, με φόντο συνεχιζόμενες κόντρες... (2016-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ