Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητά «συνολικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

Εσπευσε να «αξιοποιήσει» το μακελειό στις Βρυξέλλες για να διασφαλίσει συμμαχίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Να εμφανίσει δικαιωμένα τα «αντιτρομοκρατικά» προσκλητήρια που απευθύνει η ίδια, για να προωθήσει ευρύτερες στρατηγικές της επιδιώξεις, προσπάθησε η τουρκική πλουτοκρατία χτες, στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων στο Βέλγιο.

Με δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, η Αγκυρα έσπευσε να επαναλάβει ότι χρειάζεται «συνολικός αγώνας ενάντια στον τρόμο» και ότι «είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία» και να εισακουστούν οι επανειλημμένες συστάσεις της Τουρκίας, τις οποίες Βρυξέλλες και άλλοι «εταίροι» της δε συμμερίζονται απόλυτα, στο πλαίσιο βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που εκφράζονται και με διαφωνίες ως προς το ποιες οργανώσεις είναι τελικά «τρομοκρατικές» και με ποια τακτική πρέπει αυτές να «αντιμετωπίζονται».

Αν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν είχαν επιβραδυνθεί, ούτε ο τρόμος ούτε η παράνομη μετανάστευση θα είχαν λάβει τέτοιες διαστάσεις, ισχυρίστηκε ο Μποζκίρ, προσθέτοντας πως όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις τρέφονται από τις ίδιες πηγές και γι' αυτό όλες οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν «κοινή στάση κατά της τρομοκρατίας».

Οπως είχε κάνει μια μέρα πριν και ο Πρόεδρος της χώρας, ο Τούρκος υπουργός επέκρινε την «ανοχή» που ειδικά στις Βρυξέλλες υπάρχει (σύμφωνα με την Τουρκία) απέναντι στους υποστηρικτές του ΡΚΚ, λέγοντας πως «όταν ο ηγέτης του DHKP-C (σ.σ. οργάνωση που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική») κυκλοφορούσε ελεύθερος στο Βέλγιο για χρόνια, δεν είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας παρά τις προειδοποιήσεις μας». Θυμίζουμε ότι προχτές, ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε υψώσει έντονα τους τόνους, καταγγέλλοντας ότι οι βελγικές αρχές είχαν επιτρέψει τη διαμαρτυρία οπαδών του ΡΚΚ έξω από γραφεία της ΕΕ και σχολιάζοντας: «Δεν υπάρχει λόγος μια βόμβα όπως αυτή που εξερράγη στην Αγκυρα να μην εκραγεί στις Βρυξέλλες». Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Βέλγο πρέσβη στην Αγκυρα και διαμαρτυρήθηκε επίσημα.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, συνεχίζονται οι επαφές για τη συνταγματική αναθεώρηση, που όλα δείχνουν ότι θα συνδεθεί και με ευρύτερες διεργασίες μεταξύ διαφόρων κομμάτων. Προχτές, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θεωρώ ότι το κυβερνών κόμμα και το MHP μοιράζονται κοινά σημεία. Είμαι της γνώμης ότι ο λαός θα πει "ναι" σε ένα εθνικό σύνταγμα που (θα) αντανακλά τον πολιτιστικό του ιστό, αν αυτές οι δυο δομές (σ.σ. κόμματα) μπορέσουν να συμφωνήσουν. Ελπίζω να γίνει αυτό το βήμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Σταϊνμάγερ (2017-12-01 00:00:00.0)
Το «κουρδικό» πάντα ...αξιοποιήσιμο (2010-06-20 00:00:00.0)
Η προσφυγή κατά του ΑΚΡ φρένο στις «ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις» (2008-04-04 00:00:00.0)
Εκκλήσεις στην Αγκυρα για «αυτοσυγκράτηση» (2007-11-01 00:00:00.0)
«Συμφωνία εξολόθρευσης» έναντι αποστολής; (2003-10-03 00:00:00.0)
Στις συμπληγάδες (2003-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ