Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέα δεδομένα από τη συμφωνία ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Διευρύνονται τα περιθώρια «παρουσίας» αμερικανικών δυνάμεων σε φιλιππινέζικες στρατιωτικές βάσεις

ΜΑΝΙΛΑ.--

Την αποφασιστικότητα, με την οποία η Ουάσιγκτον ενισχύει την οικονομική, αλλά και στρατιωτική της παρουσία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επιβεβαιώνει η νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφτηκε με τις Φιλιππίνες, στα τέλη της περασμένης βδομάδας. Αυτή προβλέπει ότι δυνάμεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν πλέον αυξημένη δυνατότητα «περιστροφικής παρουσίας» σε πέντε φιλιππινέζικες στρατιωτικές βάσεις.

Η συμφωνία υπογράφτηκε στο πλαίσιο των φετινών εργασιών του ετήσιου Στρατιωτικού Διαλόγου ΗΠΑ - Φιλιππίνων και αποτελεί μέρος της εφαρμογής της «Ενισχυμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement) που οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Απρίλη του 2014.

Οι πέντε αυτές στρατιωτικές βάσεις είναι οι εξής: Η αεροπορική βάση Αντόνιο Μπαουτίστα που βρίσκεται πολύ κοντά στα νησιά Σπράτλι («μήλον της Εριδος» μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων, όπου τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ επικρίνουν τη συγκέντρωση κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων). Η αεροπορική βάση Μπάσα, βόρεια της Μανίλα. Η στρατιωτική βάση Φορ Μπαγκσαϊσαϊ (όπου στεγάζεται και βάση εκπαίδευσης του φιλιππινέζικου στρατού). Η αεροπορική βάση Λούμπια. Η αεροπορική βάση Μακτάν - Μπενίτο Εμπουεν.

Η αναπληρώτρια βοηθός του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Εϊμι Σιράιτ που συμμετείχε στις εργασίες του Διαλόγου υπογράμμισε ότι η Μανίλα αποτελεί «κρίσιμο εταίρο των ΗΠΑ» ότι η διμερής συνεργασία ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας θα συζητηθούν στην επίσκεψη που θα κάνει στις Φιλιππίνες τον Απρίλη ο αρμόδιος υπουργός Αστον Κάρτερ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στις Φιλιππίνες, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, επισήμανε ότι η συμφωνία θα έχει διάρκεια «αρχικά» μια δεκαετία, σχολιάζοντας ότι θα επιτρέψει μια μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή, ως μέρος της πολιτικής «επανεξισορρόπησης» των ΗΠΑ στην Ασία (σ.σ. «στροφή» της εξωτερικής πολιτικής σε όλη τη «ζώνη» Ασίας - Ειρηνικού).

Την αντίδρασή της εξέφρασε η κινεζική κυβέρνηση και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Χούα Τσουνουίνγκ ,τόνισε σε δηλώσεις της ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «δεν πρέπει να στοχοποιεί τρίτα μέρη, να βλάπτει τα συμφέροντα που αφορούν την κυριαρχία ή την ασφάλεια άλλων κρατών ή να εμποδίζει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει κατηγορίες περί στρατιωτικοποίησης της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Μπορεί άραγε να εξηγήσει αν η ανάπτυξη δικών τους στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί στρατιωτικοποίηση;»

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε στο αίτημα της Κίνας τέσσερα πλοία να εξαιρεθούν από τη «μαύρη λίστα» που πρόσφατα εμπλουτίστηκε στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας. Το Πεκίνο υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα πλοία δεν ανήκαν τελικά στη ναυτιλιακή εταιρεία ΟΜΜ που συγκαταλέγεται σε όσες το ΣΑ στοχοποίησε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ