Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Βουλευτικές εκλογές και παζάρια με φόντο συγκρούσεις...

Ξεκινά στη Γενεύη νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, ενώ η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τις εκλογές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με φόντο τις εντεινόμενες επιχειρήσεις του συριακού στρατού στα περίχωρα της βόρειας συριακής πόλης Χαλέπι και τις συνεχιζόμενες, για δεύτερη μέρα χτες, επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού σε μεθοριακές συριακές περιοχές, διεξάγονται σήμερα στη Συρία βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, ξεκινά στη Γενεύη ο δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης με μεσολαβητή τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους αμφισβητούνται από την πλειάδα κομμάτων και οργανώσεων της αντιπολίτευσης που ξεκινούν στη Γενεύη νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με κεντρικό ζήτημα μία διαδικασία με στόχο τη λεγόμενη «πολιτική μετάβαση». Οι πρώτες επαφές του Στάφαν ντε Μιστούρα αναμένεται να ξεκινήσουν με την αντιπολιτευόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή», καθώς η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης σχεδιάζει να μεταβεί στη Γενεύη την Παρασκευή. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάτ, εκτίμησε ότι ένα απ' τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι ανταλλαγές κρατουμένων.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος ηγέτης, Μπασάρ Ασαντ, συναντώντας πολυμελή ρωσική αντιπροσωπεία πολιτικών, ιερέων, δημοσιογράφων στη Δαμασκό, εξήρε το θετικό ρόλο της Μόσχας «είτε εντός Συρίας, είτε σε διεθνές επίπεδο», κρίνοντας ότι «βοήθησε να ξαναγραφτεί ο διεθνής πολιτικός χάρτης και απέδειξε ότι η Ρωσία είναι υπερδύναμη που χαράζει τη στρατηγική της στη βάση αρχών και αξιών». Απέφυγε να σχολιάσει ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που εξέφραζε «ανησυχία» για την «επανέναρξη της βίας στη Συρία», κατηγορώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι διακυβεύουν «τη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών».

Νεκροί δύο Ρώσοι πιλότοι

Η κάλυψη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού είχε χτες νέα θύματα: το διμελές πλήρωμα επιθετικού ελικοπτέρου τύπου «Mi-28N» που συνετρίβη κοντά στην κεντρική συριακή πόλη Χομς, λόγω τεχνικών προβλημάτων που δεν προσδιορίστηκαν. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σημείωσε ότι το ελικόπτερο «δεν αποτέλεσε το στόχο πυρών» και ότι οι σοροί των δύο πιλότων εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ.

Μετά το θάνατο των δύο πιλότων, ανεβαίνουν σε επτά οι Ρώσοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Συρία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στις 30/9/15.

Μερικές ώρες μετά το συμβάν και αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα πιο πέρα, κοντά στη συρο-τουρκική μεθόριο, μονάδες του τουρκικού πυροβολικού έβαλαν κατά θέσεων τζιχαντιστών κοντά στην πόλη Αζάζ, σε αντίποινα για τις ρουκέτες που φέρεται πως έριξαν τζιχαντιστές στην τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνολικά 12 ατόμων.

Δράμα αμάχων στο δυτικό Ιράκ

Στο δυτικό Ιράκ, πάντως, η ζωή για δεκάδες χιλιάδες άμαχους μοιάζει αληθινός εφιάλτης, λόγω δραματικών ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα από την πολιορκία που έχει επιβάλει ο ιρακινός στρατός. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ασκούν πιέσεις σε ΗΠΑ και άλλες χώρες που επιχειρούν στον πόλεμο του Ιράκ, για τη συγκέντρωση 400.000.000 δολαρίων ως άμεση βοήθεια για την πρώτη αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που έχουν υποστεί από τις συγκρούσεις ιρακινές πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ