Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέδια ολόπλευρης συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία

Ολο μεγαλοπρέπεια έγινε δεκτός ο μονάρχης Σαλμάν στην τουρκική πρωτεύουσα

Από τη χτεσινή υποδοχή του Σαλμάν στην Αγκυρα
Από τη χτεσινή υποδοχή του Σαλμάν στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε χτες τον μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, με κάθε μεγαλοπρέπεια, αποκαλώντας τον «πολύτιμο φίλο» και «αγαπημένο αδελφό» και επισημαίνοντας ότι «η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας σε όλους τους τομείς (...) αντιπροσωπεύει μία ευκαιρία για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη».

Για την υποδοχή του Σαλμάν στο Προεδρικό Μέγαρο στήθηκε ολόκληρο σόου, μεταξύ άλλων, με έφιππους φρουρούς να συνοδεύουν το όχημα που τον μετέφερε, ενώ του απονεμήθηκε και το ανώτατο μετάλλιο του Τάγματος του Κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας, για την ειδική προσφορά του στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο Ερντογάν επιδοκίμασε τα αποτελέσματα των προσπαθειών της σημερινής ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας για «τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της ασφάλειας, της ηρεμίας και σταθερότητας», εγκωμιάζοντας και έτσι την κλιμάκωση των αντιλαϊκών επεμβάσεων και διεργασιών στις οποίες πρωτοστατεί η Σαουδική Αραβία (σε Συρία, Υεμένη κ.α.), αλλά και αναδεικνύοντας τη σημασία που η Αγκυρα αποδίδει στο συντονισμό της με το Ριάντ, σε μια περίοδο που περιπλέκονται διάφορες συμμαχίες και αναπροσαρμόζονται οι προτεραιότητες πολλών κέντρων ευρύτερα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κοινά συμφέροντα στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή ιστορική επίσκεψη συνιστά ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον των σχέσεών μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Την ίδια στιγμή, κεντρικά άρθρα σε εφημερίδες, όπως η «Σαμπάχ», εστίαζαν στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, στις οποίες «δεν αρέσει η τρέχουσα στροφή των εξελίξεων, με δυτικές δυνάμεις να φαίνεται ότι επιχειρούν σοβαρή προσπάθεια να επαναχαράξουν το χάρτη της Μέσης Ανατολής σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, ενώ το Ιράν εμπλέκεται σε μια μέγιστη προσπάθεια επέκτασης των σιιτών. Δεν τους αρέσει ό,τι βλέπουν σε Ιράκ, Συρία, Υεμένη...».

Θυμίζουμε ότι οι δύο χώρες είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές μιας δραστικής επέμβασης για την ανατροπή του Ασαντ στη Συρία, έχοντας μιλήσει επανειλημμένα και για ανάγκη ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο Σαλμάν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία, που αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγινε νέα βομβιστική επίθεση στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, σε αστυνομικό τμήμα, την οποία οι αρχές απέδωσαν στο ΡΚΚ. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 47 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν. Συνολικά, χτες και προχτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άτομα από επιθέσεις και συγκρούσεις με το ΡΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ