Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις νέας οργάνωσης «κατά της διαφθοράς»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία νέα οργάνωση - ομπρέλα κινημάτων που φαίνεται να είναι εργαλείο παρέμβασης στο αστικό πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στην Ουάσιγκτον, προτάσσοντας συνθήματα ενάντια σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δίχως ωστόσο να στοχοποιείται συνολικά η πλουτοκρατία ή η πολιτική που εγγυάται τη βαθιά εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Η οργάνωση αυτοαποκαλείται «Ανοιξη Δημοκρατίας». Ξεκίνησε τις πρώτες καθιστικές διαμαρτυρίες, υποτίθεται για την «απαλλαγή» του αμερικανικού πολιτικού συστήματος από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον αργά το βράδυ της Δευτέρας, με σκοπό να τις επαναλαμβάνει καθημερινά έως το τέλος της βδομάδας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 800 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της «παράνομης διαμαρτυρίας» στο χώρο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από το κογκρέσο να αναλάβει άμεσα δράση για να τερματίσει «τη διαφθορά του κεφαλαίου στην πολιτική», να «εγγυηθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» και άρση των περιοριστικών νόμων στην εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Θεωρείται παρακλάδι της κίνησης «Οccupy» («Κατάληψη») και υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από χολιγουντιανούς ηθοποιούς όπως ο Μαρκ Ρούφαλο, πανεπιστημιακούς καθηγητές όπως ο Νόαμ Τσόμσκι και στελέχη των Δημοκρατικών. Φαίνεται, μάλιστα, να λειτουργεί υποστηρικτικά στην εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, Μπέρνι Σάντερς και Χίλαρι Κλίντον, αντιδρώντας, δήθεν, στην επιρροή που ασκούν στην πολιτική ζωή τεράστιες εταιρείες και λόμπι, μολονότι ένα μέρος τους χρηματοδοτεί τις προεκλογικές τους εκστρατείες...

  • Ερευνα που ανέλυσε φορολογικά και ληξιαρχικά δεδομένα και δημοσιεύεται στο περιοδικό της «Ιατρικής Ενωσης Αμερικής», διαπιστώνει ότι το ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ δεν καταγράφεται μόνον στα διαφορετικά βιοτικά επίπεδα των κοινωνικών στρωμάτων αλλά και στους δείκτες του προσδόκιμου ζωής, καθώς οι πλουσιότεροι Αμερικανοί άνδρες ζουν έως μιάμιση δεκαετία περισσότερο έναντι των κατά πολύ φτωχότερων συμπατριωτών τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαψεύσεις περί του δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό (2019-04-26 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις κατά της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία (2019-03-14 00:00:00.0)
Η «σφήνα» Νέιντερ (2000-11-09 00:00:00.0)
Νέος πρωθυπουργός, ποια πολιτική; (1996-06-02 00:00:00.0)
Οι εκλογές των "υπολοίπων" (1996-02-04 00:00:00.0)
Συμβιβασμός με περισσότερες περικοπές (1996-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ