Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Τακτικοί ελιγμοί στα παζάρια της Γενεύης...
  • Με φόντο την κλιμάκωση συγκρούσεων ιδιαίτερα στη συρο-τουρκική μεθόριο, όπου νέες επιθέσεις στο Κιλίς προκάλεσαν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς...
  • Τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας για την κατάσταση στη Συρία

Από το παζάρι στη Γενεύη
Από το παζάρι στη Γενεύη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Περιπλέκονται τα πολιτικά και διπλωματικά παζάρια στη Γενεύη και κορυφώνονται οι εντάσεις στα μέτωπα πολέμου της Συρίας, μετά την απόφαση τακτικής της συριακής αντιπολιτευτικής αντιπροσωπείας να «αναστείλει» μέχρι νεωτέρας τη συμμετοχή της στις έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, διστάζοντας εντούτοις να αποχωρήσει εντελώς από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της λεγόμενης «Υπατης Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας», Μοχάμεντ Αλούς, σημειώνοντας ότι η πλευρά του θα «παγώσει» τις έμμεσες διαπραγματεύσεις λόγω των επιθέσεων του συριακού στρατού σε περιοχές υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, «κατά παράβαση» της συμφωνίας παύσης πυρός που εφαρμόζεται από τις 27 Φλεβάρη και λόγω των εμποδίων που, όπως ισχυρίστηκε, ορθώνουν οι συριακές αρχές στην προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ενόπλων.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που είναι ο επικεφαλής διεθνής διαπραγματευτής στη Γενεύη, σημείωσε ότι η συριακή αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης θα παραμείνει στην πόλη και θα συνεχίσει τις συναντήσεις για «τεχνικά ζητήματα».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, δήλωσε ότι μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον ντε Μιστούρα, «προέκυψαν νέες ιδέες» για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, τις οποίες δεν προσδιόρισε. Καταδίκασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού για διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων συριακών εδαφών στα Υψίπεδα του Γκολάν από το Ισραήλ.

Με φόντο τα προβλήματα στις συνομιλίες της Γενεύης, το θερμόμετρο της έντασης στη συρο-τουρκική μεθόριο ανέβηκε χτες για μία ακόμη φορά, όταν ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από συριακά εδάφη χτύπησαν την τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίν, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων Σύρων (τα τρία προσφυγόπουλα!) και τον τραυματισμό ενός Τούρκου και άλλων τεσσάρων Σύρων προσφύγων...

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα

Αργότερα χτες βράδυ, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησαν τηλεφωνικά, συμφωνώντας να αυξήσουν τη συνεργασία ειδικών δυνάμεων και «υπηρεσιών» ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, προσανατολίζονται στη λήψη «επιπρόσθετων μέτρων για ταχεία αντίδραση σε παραβίαση της συμφωνίας παύσης πυρός». Ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε, μάλιστα, να σταματήσει άμεσα η προώθηση όπλων και μισθοφόρων προς ενίσχυση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» «από την Τουρκία στη Συρία». Αμφότεροι, τέλος, σημείωσαν τη σημασία συνέχισης των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος Πούτιν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στο Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, με αφορμή συριακή εθνική επέτειο, και επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να στηρίξει τη συριακή κυβέρνηση στις μάχες κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, τονίζοντας ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ασφάλεια της Συρίας», προωθώντας παράλληλα την εξεύρεση πολιτικής λύσης μέσω διαλόγου...

Νέες στρατιωτικές ενισχύσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, μετέβη αιφνιδίως στη Βαγδάτη, όπου άσκησε πιέσεις σε πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους για αύξηση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στα μέτωπα συγκρούσεων με το «Ισλαμικό Κράτος» και δη στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ.

Ο Κάρτερ ανακοίνωσε ότι στο Ιράκ οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ενισχυθούν εκ νέου κατά τουλάχιστον 200 στρατιωτικούς και συμβούλους (συνεπώς θα φτάσουν τους 4.087) και θα χρησιμοποιηθούν τα πυροβόλα των στρατιωτικών ελικοπτέρων Απάτσι και των πυροβολικών μεγάλου βεληνεκούς HIMARS στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι περίπου 200 που θα μεταβούν στο Ιράκ ως ενισχύσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις «πιο κοντά στις πρώτες γραμμές» των μαχών. Ανακοίνωσε, ακόμη, έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 415.000.000 δολαρίων για τη μισθοδοσία των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, που καθυστερεί εδώ και μήνες λόγω χαμηλών εσόδων των κουρδικών αρχών από τις πολύ χαμηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Ο Κάρτερ, τέλος, επισήμανε ότι ο ρόλος των Κούρδων μαχητών «είναι κρίσιμος στα μέτωπα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών μεταξύ άλλων και στη Μοσούλη», «παραβλέποντας» (;) τον κίνδυνο η δήλωσή του να «ανάψει» νέες αντιδράσεις μεταξύ Ιρακινών Αράβων πολιτικών στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ