Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Στους 350 οι νεκροί του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ

Η φτωχολογιά κυρίως με τις φτηνές κατασκευές «πληρώνει το μάρμαρο» των φυσικών καταστροφών
Η φτωχολογιά κυρίως με τις φτηνές κατασκευές «πληρώνει το μάρμαρο» των φυσικών καταστροφών
Τους 350 είχαν φτάσει έως χτες οι νεκροί από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τον Ισημερινό, το Σάββατο το απόγευμα τοπική ώρα (πρωινές ώρες της Κυριακής ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο την πόλη Πεδερνάλες στην περιοχή Μαναμπί στη βόρεια ακτή της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σεισμός αυτός έγινε έντονα αισθητός και στη γειτονική Κολομβία. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 2.068, ενώ αρκετοί είναι και οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ντιέγκο Φουέντες, και ο αντιπρόεδρος, Χόρχε Γκλας, εξέφρασαν φόβο για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, αφού πολλοί είναι οι εγκλωβισμένοι και αυτοί που αναζητούνται από τους συγγενείς του και θεωρούνται εγκλωβισμένοι σε κτίρια, αλλά και μια γέφυρα στην πόλη Πορτοβιέχο που έχει καταπλακώσει πολλά οχήματα. Ο κίνδυνος αυξάνεται και από τους ισχυρούς μετασεισμούς που έως χτες είχαν ξεπεράσει τους 300.

Ο σεισμός αυτός είναι, με βάση τα έως χτες στοιχεία, ο 6ος φονικότερος στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία 20 χρόνια, με το σεισμό στην Αϊτή στις 12 Γενάρη του 2010 να έχει τα «πρωτεία» με τον τραγικό απολογισμό των πάνω από 300.000 νεκρών.

Ο σεισμός στον Ισημερινό κατέστρεψε κτίρια, γέφυρες και δρόμους δοκιμάζοντας ό,τι αντισεισμικούς κανονισμούς υπήρχαν έως τώρα, κάνοντας βέβαιη την αναθεώρησή τους στο μέλλον. Οι χιλιάδες κάτοικοι από χαμηλά και μεσαία στρώματα στις περιοχές που επλήγησαν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία μέσα για την επιβίωσή τους καθώς έχασαν τα πάντα. Στη μάχη της διάσωσης των αγνοουμένων και της βοήθειας των πληγέντων έχουν διατεθεί από την Κυριακή 10.000 στρατιώτες και 4.005 αστυνομικοί.

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, επέστρεψε εσπευσμένα, διακόπτοντας την επίσημη επίσκεψή του στη Ρώμη και το Βατικανό. Φθάνοντας αργά το βράδυ της Κυριακής με το προεδρικό αεροσκάφος στην παράκτια πόλη της χώρας Μάντα, πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και συνεργάτες του, προκειμένου να έχει από πρώτο χέρι μια γενικότερη εικόνα για τα θύματα και τις καταστροφές σε σπίτια και βασικές υποδομές.

Ηδη, η Κούβα και η Βολιβία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν ομάδες διάσωσης και νοσηλευτικό προσωπικό για να βοηθήσουν στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει το Εκουαδόρ, ενώ και άλλες χώρες ανακοινώνουν αποστολή βοήθειας διάφορων μορφών.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΚΚΕ

Σε μήνυμά του, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Ισημερινού για τις συνέπειες του φονικού σεισμού, αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Παρακολουθούμε τις τρομακτικές συνέπειες του φονικού σεισμού που έπληξε τη χώρα σας και το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Θέλουμε να εκφράσουμε στους εργαζομένους και το λαό του Ισημερινού την αλληλεγγύη μας και τα συλλυπητήριά μας για τα χιλιάδες θύματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ