Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανοίγει γραφείο εκπροσώπησης στο Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αποστολή με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της Ενέργειας, των μεταφορών και του εκσυγχρονισμού καίριων υποδομών ολοκλήρωσε το Σάββατο στην Τεχεράνη η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδεία επτά επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ.

Η Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υποστήριξε ότι «γύρισε μια νέα σελίδα» στις σχέσεις ΕΕ - Ιράν, «που θα κάνει αισθητή τη διαφορά» στις ζωές Ευρωπαίων και Ιρανών. Ωστόσο, το σχετικά καλό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις της Μογκερίνι και των επιτρόπων κυρίως σε θέματα για τις μελλοντικές μπίζνες ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο Ιράν, δεν επαναλήφθηκε και σε συναντήσεις που είχαν αφενός ως προσχηματικό αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν (για τα οποία η Μογκερίνι και οι επίτροποι εξέφρασαν «κάποιες ανησυχίες»...) και αφετέρου τις κόντρες των δύο πλευρών σε σχέση με τον πόλεμο που προκαλεί η επέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία.

Επιπλέον, η Μογκερίνι ανήγγειλε το άνοιγμα μόνιμου γραφείου εκπροσώπησης της ΕΕ στην Τεχεράνη, το οποίο αρχικά θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας της Ολλανδίας, που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, χαιρέτισε την υποστήριξη της ΕΕ για τις προσπάθειες ένταξης της χώρας του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ασκήσουν όση πίεση μπορούν στις ΗΠΑ, προκειμένου να «εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις» που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του Ιούνη του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να άρουν τα εμπόδια που έχουν σηκώσει ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα.

Η συνάντηση Ροχανί - Ερντογάν στην Αγκυρα

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το Σάββατο, ενώ η υψηλόβαθμη αποστολή της ΕΕ πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Τεχεράνη, το ίδιο 24ωρο ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, είχε μεταβεί στην Αγκυρα.

Ο Χ. Ροχανί, συναντώντας τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως συμφώνησαν να αμβλύνουν τις διαφορές τους στη Συρία, να συνεργαστούν και να ξεπεράσουν τα «προβλήματα σε σχέση με την τρομοκρατία, την έξαρση των εντάσεων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και τις ανθρωπιστικές κρίσεις που ταρακουνούν την περιοχή μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Τεχεράνη απεσταλμένοι του Πούτιν και του Μακρόν (2019-07-10 00:00:00.0)
Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Ζαρίφ (2019-02-27 00:00:00.0)
Συμφωνία για μηχανισμό παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων (2018-09-26 00:00:00.0)
Κόντρες ΗΠΑ - ΕΕ με αφορμή το Ιράν (2017-10-17 00:00:00.0)
Στρώνουν το έδαφος για νέα παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» (2016-11-29 00:00:00.0)
Αποστολή Μογκερίνι για μπίζνες και «εμβάθυνση» σχέσεων (2016-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ