Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ - ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Οι αλληλοκατηγορίες και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται

ΜΠΑΚΟΥ.--

Με αλληλοκατηγορίες για το ποιος παραβιάζει περισσότερο την εκεχειρία στην περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ στο Νότιο Καύκασο συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η πρώτη έκανε λόγο για 60 παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα και το δεύτερο για πάνω από 100 τις τελευταίες δύο μέρες, ενώ ανταλλαγή επικρίσεων υπήρξε και στην συνεδρίαση, χτες Δευτέρα, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου δεν έγινε δεκτό κανένα ψήφισμα για τη διένεξη στην περιοχή.

Η αναθέρμανση της διαμάχης και των συγκρούσεων από τις 2 Απρίλη στην περιοχή αυτή του Καυκάσου, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους, κυρίως Αρμένιους, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, είναι μέρος ενός ευρύτερου ανταγωνισμού που σχετίζεται με μια τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας ευρύτερη περιοχή, πλούσια σε ενεργειακούς πόρους και πέρασμα για τους αγωγούς μεταφοράς τους. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό, που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί και των δύο χωρών για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, παίζουν ρόλο και πιο ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία, που στηρίζουν το πλούσιο σε Ενέργεια Αζερμπαϊτζάν, και η Ρωσία που στηρίζει την Αρμενία αλλά κάνει μπίζνες και με το Αζερμπαϊτζάν. Θυμίζουμε ότι από την πολεμική σύγκρουση του 1991-94 για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ είχε καταληχτεί μια προσωρινή εκεχειρία, μετά την κατάληψη από την Αρμενία 7 περιοχών του Αζερμπαϊτζάν γύρω από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Χτες πάντως ο Αρμένιος Πρόεδρος Σερτζ Σαργκσιάν (με στρατιωτική περιβολή) πραγματοποίησε με στρατιωτικούς επιτελείς επίσκεψη στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, όπου έγινε κοινή σύσκεψη με τον πρόεδρο της περιοχής Μπάκο Σαχακιάν και εξετάστηκε η εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης. Επίσης στις 21-22 Απρίλη στην Αρμενία θα βρίσκεται ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για συζητήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, είναι συμπρόεδροι στη λεγόμενη «Ομάδα του Μινσκ» στο πλαίσιο της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιτηρεί την εκεχειρία του 1994 και την πρόσφατη της 5ης Απρίλη μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ