Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Λαβρόφ στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ.--

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Φουρνιο Κισίντα, έκανε λόγο για «πολύ προνοητική συνάντηση, για να αναζητηθεί μια πιθανή λύση για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, που αποτελεί τη μέγιστη ανησυχία των δύο πλευρών». Ο ίδιος μίλησε για μια «πολύ ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση» που είχε με τον Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει «θετική πρόοδος» σε πολλά επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβρη που ο ίδιος είχε βρεθεί στη Μόσχα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επηρεάστηκαν αρνητικά, όταν το 2014 η Ιαπωνία συντάχθηκε με τη Δύση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, στο φόντο της «ουκρανικής κρίσης». Αλλωστε, τυπικά, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης. «Αγκάθι» αποτελεί ακόμα και το θέμα των νήσων Νότιες Κουρίλες («Βόρεια Εδάφη» για την Ιαπωνία) τα οποία, μετά τον Πόλεμο, είχαν περάσει στην κυριαρχία της ΕΣΣΔ, όπου μάλιστα η Μόσχα σχεδιάζει να κατασκευάσει και στρατιωτική βάση.

Πάντως, για τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών, ο Λαβρόφ είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Ιούνη να γίνει συνάντηση μεταξύ του γενικού διευθυντή του ιαπωνικού ΥΠΕΞ, Τακέο Ακίμπα, και ανώτατο αξιωματούχο του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ενδεικτικό είναι ακόμα ότι ο Λαβρόφ επανέλαβε τις αναφορές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα καλωσόριζε μια επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ