Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυκνώνουν οι διεργασίες για την οικονομική πλευρά μιας πιθανής «λύσης»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενταση επαφών γύρω από την οικονομική πλευρά μιας πιθανής «λύσης» του Κυπριακού καταγράφουν οι συναντήσεις που συνεχίζει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, με εκπροσώπους ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πριν μερικές μέρες, συνάντησε στο Παρίσι τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, με τον οποίο συζήτησαν την υποστήριξη που η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δώσει για τη χρηματοδότηση μιας «λύσης». Ακόμα, συμφώνησαν ότι οι δυο πλευρές πρέπει να ενθαρρυνθούν για να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατό, ώστε «να μη χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία».

Επίσης, στα τέλη της περασμένης βδομάδας βρέθηκε στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να συνταχθεί μελέτη για την οικονομία της Κύπρου την «επόμενη μέρα» της λύσης, στο πλαίσιο της ανάγκης να μπουν προτεραιότητες για την «οικονομική σύγκλιση» των δύο πλευρών και να διασφαλιστούν όλες οι ευνοϊκές για τις επενδύσεις των μονοπωλίων συνθήκες.

Επίσης, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί έχουν καταθέσει κοινό έγγραφο στην Κομισιόν με «λίστα προτεραιοτήτων του κεκτημένου», ώστε - ουσιαστικά - να γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία για τη διαμόρφωση ενιαίας κυπριακής αγοράς χωρίς καθυστέρηση (π.χ. λειτουργία τελωνείων, ελεύθερη διακίνηση προϊόντων σε όλο το νησί κ.τ.λ.).

Σήμερα, αναμένεται νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Προβληματισμοί για την «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο διαμορφώθηκε νέα «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα, στην οποία δε συμμετέχει πια το σοσιαλδημοκρατικό CTP, αλλά συναποτελείται από τα «συντηρητικά» UBΡ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) και «Δημοκρατικό Κόμμα» (το κόμμα που ίδρυσε ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερνάρ).

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης ανέφερε ότι η επικράτηση κομματικών ομάδων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, «που δεν υποστηρίζουν τον επιδιωκόμενο στόχο στο Κυπριακό, όπως καθορίζεται μέσα από την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία, αποτελεί εξέλιξη που δεν πρέπει να ικανοποιεί».

Στα Κατεχόμενα βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είχε επαφές με το νέο «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, αλλά και το νέο «αντιπρόεδρο» της «κυβέρνησης», Σερντάρ Ντενκτάς.

  • Επικαλούμενος δημοσίευμα της βρετανικής «Daily Star», ο «Φιλελεύθερος» έγραψε χτες ότι «επίλεκτη βρετανική στρατιωτική ομάδα δράσης, αποτελούμενη από κομάντος των Βασιλικών Πεζοναυτών και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του βρετανικού στρατού SAS» θα κάνει «μόνιμες περιπολίες στη Μεσόγειο, ορμώμενη από την Κύπρο, όπου θα είναι η βάση της».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχής η στήριξη στον «Αττίλα» (2004-06-25 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση στα Κατεχόμενα (2004-01-13 00:00:00.0)
«Αναλαμβάνουν» οι Αμερικανοί; (2003-08-12 00:00:00.0)
Σε αναμονή των βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος (2003-07-01 00:00:00.0)
Οι Βρετανοί «βλέπουν» λύση μέχρι το φθινόπωρο (2002-09-04 00:00:00.0)
Εντονη αμερικανοβρετανική κινητικότητα (2002-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ