Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Βρετανοί «βλέπουν» λύση μέχρι το φθινόπωρο

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι Βρετανοί στηρίζουν τις ελπίδες τους για λύση το φθινόπωρο αποκλειστικά και μόνο στην πεποίθηση ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το Κυπριακό άλυτο και ως εκ τούτου θα επιδιώξει κάποια διευθέτηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβρη.

Η προσδοκία των Βρετανών για συνολική διευθέτηση μέσα στο φθινόπωρο καταγράφεται σε γραπτή δήλωση του λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, που διένειμε η Βρετανική Υπατη Αρμοστεία μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία.

Ο απεσταλμένος του Φόρεϊν Οφις, λόρδος Χάνεϊ, ο οποίος ολοκλήρωσε προχτές τις επαφές στη Λευκωσία, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός και επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, που προκλήθηκαν στην ελληνική πλευρά μετά τις δηλώσεις του στο CNN Turk για «δύο λαούς».

Ο Ντ. Χάνεϊ αποποιήθηκε την πατρότητα της φόρμουλας για πολυεπίπεδη κυριαρχία, αναφέροντας πως «η ιδέα αυτή διατυπώθηκε από τον Ντενκτάς». Ο ίδιος ανέφερε πως η άσκηση κυριαρχίας σε τρία επίπεδα παραπέμπει και στην περίπτωση της Σκοτίας, την οποία επικαλέστηκε ως παράδειγμα. Αλλά και από την ιδέα της «παρθενογένεσης» του κράτους προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί, παρόλο που είναι ο εμπνευστής και σε παλαιότερες επαφές υποστήριξε ευθέως ότι «η νέα Κύπρος» δεν πρέπει να είναι διάδοχο κράτος.

Προχτές, πάντως, έκανε λόγο για «συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά τη συμφωνία».

Είναι προφανές ότι με τις τοποθετήσεις του αυτές, ο Χάνεϊ προσπαθεί να διατηρήσει ένα ήρεμο κλίμα ενόψει και της συνάντησης Ανάν-Κληρίδη-Ντενκτάς την Παρασκευή στο Παρίσι, ενώ ο στόχος είναι η διατήρηση της διαδικασίας μέχρι και τις τουρκικές εκλογές. Ο Βρετανός απεσταλμένος, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, επισήμανε προς τους συνομιλητές του ότι είναι εφικτή η επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέχρι το φθινόπωρο.

Τελευταία συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς είχαν χτες την τελευταία συνάντησή τους, πριν από τη μετάβασή τους στο Παρίσι, για συνομιλίες, την Παρασκευή, με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Στη συνάντηση συνεχίστηκε η συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην ιθαγένεια. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε, αναφορικά με την επίσκεψη του λόρδου Χάνεϊ στην Κύπρο, ότι ο Βρετανός διπλωμάτης προσπαθεί να βοηθήσει, χωρίς να επιβάλλει απόψεις. Είπε επίσης ότι οι δυσκολίες για επίτευξη λύσης πηγάζουν από τη διάγνωση του προβλήματος, το οποίο όλες οι πλευρές προσεγγίζουν ως πρόβλημα που είναι δυνατό να λυθεί. Αν έτσι είχαν τα πράγματα, πρόσθεσε, το πρόβλημα θα είχε λυθεί προ καιρού.

Ο Ραούφ Ντενκτάς θα μεταβεί στο Παρίσι μέσω Κωνσταντινούπολης, όπου φτάνει σήμερα.

Σε ερώτηση αν θα διαβουλευτεί με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, απάντησε πως δε συντρέχει λόγος, αφού στο Παρίσι θα ανασκοπηθούν απλώς τα όσα έγιναν έως σήμερα.

Παρέμβαση Ετσεβίτ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ζητά από την ΕΕ να «διακόψει» τις «άχρηστες», όπως τις χαρακτηρίζει, σχέσεις της με την Κύπρο για να διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού, αλλά και την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Η Τουρκία δεν μπορεί χωρίς την ΕΕ ούτε η ΕΕ μπορεί χωρίς την Τουρκία», σχολίασε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ και πρόσθεσε ότι «εάν η ΕΕ διακόψει την άχρηστη σχέση της με την Κύπρο, τότε θα εξαλειφθεί η αντίσταση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων και θα συναντηθούν με τους Τούρκους σε ένα κατάλληλο κλίμα και θα δεχτούν την αυτονομία» του ψευδοκράτους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα εγκαίνια της Εκθεσης Πληροφορικής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Κυπριακό «δεν έχει σχέση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ούτε με την ένταξη της Τουρκίας» στην ΕΕ.

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και υπάρχουν μόνο τρεις χώρες που έχουν σχέση με την Κύπρο: Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την ανάμειξη στο Κυπριακό καμίας άλλης χώρας εκτός από αυτές», είπε ο Μπ. Ετσεβίτ και κάλεσε την ΕΕ να «ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να σημειώσει μεγάλη πρόοδο μαζί με την Τουρκία. «Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κάθε εμπόδιο με ευκολία».

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου που αναφερόταν στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συνάντηση Γιαννίτση - Γουέτσον

Με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Thomas Wetson, συναντήθηκε χτες ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης. Μετά τη συνάντηση ο Ελληνας υπουργός σημείωσε πως «παραμένει ανοιχτό το θέμα του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει εφικτό να επιτευχθεί μια λύση. Ωστόσο έχουμε ακόμη ένα διάστημα μπροστά μας, μέχρι την Κοπεγχάγη, μέσα στο οποίο θα μπορούσαν οι προσπάθειες - και συνεχίζονται οι προσπάθειες - να καταλήξουν σε μια λύση. Εάν αυτό δε γίνει εφικτό, ο δρόμος δεν κλείνει. Μπορεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες αυτές και αργότερα».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η λύση του Κυπριακού «επείγει πάρα πολύ» και σημείωσε πως «αν δε σημειωθεί επαρκής πρόοδος, τότε θα χρειαστεί να εξεταστούν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ