Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Στο δρόμο κόντρα στο «θεό» και στην πολιτική του κεφαλαίου

Υπό καταρρακτώδη βροχή έγινε χτες το βράδυ το συλλαλητήριο

Υπό καταρρακτώδη βροχή εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού της Αθήνας και του ΠΑΜΕ, ενάντια στην ακρίβεια και στις ανατιμήσεις. Απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, καταδίκασαν την υποκρισία της κυβέρνησης και δήλωσαν αποφασισμένοι να παλέψουν όχι μόνο ενάντια στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αλλά και ενάντια στις αιτίες και στους φορείς που την ασκούν. Ανανέωσαν το ραντεβού τους στους αγώνες που έρχονται, με πρώτο το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο. Ακόμα και όταν ο ουρανός πάνω από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης «άνοιξε» και η βροχή έπεφτε ασταμάτητα, ο εργαζόμενος λαός έμεινε εκεί, με τα πανό του και τα συνθήματά του, ακούγοντας τους ομιλητές της συγκέντρωσης.

Αλλά αν η βροχή έπεφτε από ψηλά, «η ακρίβεια, η ανεργία, ο πληθωρισμός δεν πέφτουν από τον ουρανό», σημείωνε στην πρώτη του κιόλας φράση ο Τάσος Φωτόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, για να προσθέσει: «Είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος που ζούμε. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ξέρουμε ποιος φταίει και τον ονομάζουμε: Φταίει το αποκρουστικό πρόσωπο του κεφαλαίου, των "αναδιαρθρώσεων" και της ανταγωνιστικότητας».

«Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», ξεκαθάριζε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων με το πανό της. Λίγο πιο μπροστά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλούσε τους εργαζόμενους: «Ξεσηκωθείτε! Ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα».

Γιατί, όπως τόνισε και στην ομιλία του ο Γ. Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, «η πιο ακραία μορφή τρομοκρατίας είναι η δράση των καπιταλιστών. Μιας χούφτας αρπακτικών που εδραιώνεται πάνω στον πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων». Και αυτός ο πόνος μετριέται σε χρήμα, σε ακόμα περισσότερα ευρώ. Σε 195% αύξησαν σε μια τριετία την κερδοφορία τα πολυκαταστήματα. Δέκα τρισεκατομμύρια κέρδη αποκόμισαν οι μεγάλες επιχειρήσεις την τριετία 1998-2000. Αυτά, είπε ο Γ. Πέρρος, ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συνοδοιπόρων τους στην ΟΝΕ.

Υποστήριζε, δηλαδή, με στοιχεία και επιχειρήματα αυτό για το οποίο και το πανό της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλούσε να πούμε: «Στοπ στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Αλλά γι' αυτό χρειάζεται να γίνει ακόμα ένα βήμα στις 13 του Οκτώβρη, όπως έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ: «Στις εκλογές ψηφίζουμε αγωνιστές κόντρα στην κυβέρνηση και στις πολυεθνικές».

Πλάι στην οργάνωση και στην πάλη για τα καθημερινά προβλήματα «για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις», που έγραφε το πανό των σωματείων του Πειραιά, απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή συσπείρωση, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το μέτωπο της αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, που, όπως υπογράμμισε τελειώνοντας την ομιλία του ο Γ. Πέρρος, «δεν αλλάζει, δε φτιασιδώνεται, δεν παίρνει γιατρειά, αλλά μόνο ανατρέπεται».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ