Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε διαδηλώνει, διαλέγεται το ΕΚΘ

Την ώρα που ο λαός ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί αποφασιστικά με την κυβερνητική πολιτική, οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού στη Θεσσαλονίκη και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί για την προσκόλλησή τους στις τακτικές του «διαλόγου» με στόχο την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων, συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Εργασίας. Στόχος, η δυναμική συμμετοχή τους στην προσπάθεια ωραιοποίησης τής βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των επιλογών της ΕΕ και φυσικά ο αποπροσανατολισμός του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Η συνάντηση έγινε ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 67ης ΔΕΘ. Συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης - πλην της «Εργατικής Ενότητας» - για να εκφράσουν... τις ανησυχίες τους σχετικά με τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων.

Η ανεργία καλπάζει ανησυχητικά στη Θεσσαλονίκη (στο πολεοδομικό συγκρότημα αυξήθηκε στο 11,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι 10,7% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα). Η μερική απασχόληση γενικεύεται (το 2001 έφτασε στις 31.336 συμβάσεις) την ώρα που η απασχόληση μειώθηκε από 335.600 άτομα σε 328.000 και ενώ ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας στο πολεοδομικό συγκρότημα μειώθηκε κατά 19.600 άτομα.

Οι βιομηχανικές μονάδες κλείνουν ή βρίσκονται στα πρόθυρα του «λουκέτου», χωρίς να ανοίγουν νέες. Η ασυδοσία στους χώρους δουλιάς και η εργοδοτική τρομοκρατία εντείνεται. Τα μεροκάματα παραμένουν στάσιμα και το εργατικό εισόδημα εξανεμίζεται.

Για να αντιμετωπιστούν λοιπόν όλα αυτά, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ζητά «να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη διαμόρφωση, τη στήριξη και την προώθηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης». Και αυτό, αφήνει να εννοηθεί πως είναι δυνατό να συμβεί μέσα από την υλοποίηση του «Στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης», δηλαδή μέσα από την κυβερνητική πολιτική που ευθύνεται για τα μύρια όσα παθαίνουν οι εργαζόμενοι κι ο λαός της περιοχής. Αξιος ο μισθός τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ