Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ολοκληρώνεται σήμερα το 7ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας

ΑΒΑΝΑ.--

Με τη συμμετοχή 1.000 αντιπροσώπων και 280 παρατηρητών ολοκληρώνεται σήμερα το 7ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας. Από το περασμένο Σάββατο, έχει ξεκινήσει η συζήτηση σε 4 επιτροπές των βασικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Αυτή περιλαμβάνει: 1. Την εκτίμηση της εξέλιξης της κουβανικής οικονομίας το διάστημα από το 2011 έως το '15 και την εξέταση των αποτελεσμάτων των κατευθύνσεων της επικαιροποίησης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου του σοσιαλισμού της Κούβας που αναφέρεται στις αποφάσεις του προηγούμενου Συνεδρίου, την εξέταση των βασικών ζητημάτων για το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα 5 χρόνια. 2. Τις βάσεις του Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης οικονομικής και κοινωνικής έως το 2030, τη βασική αντίληψη και τους βασικούς στρατηγικούς τομείς. 3. Την αντίληψη του κοινωνικοοικονομικού κουβανικού μοντέλου για τη σοσιαλιστική ανάπτυξη. 4. Τη δράση του Κόμματος με τις στρατηγικές κατευθύνσεις που αποφασίστηκαν στην πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη.

Ο Ραούλ Κάστρο, πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, παρουσίασε το Σάββατο την εισήγηση της ΚΕ στο Συνέδριο όπου, ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι «η κοινωνική ιδιοκτησία θα παραμείνει η βασική μορφή ιδιοκτησίας, προσδιορίζοντας το οικονομικό - κοινωνικό σύστημα της χώρας», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξει φροντίδα και για τον μη κρατικό τομέα, ο οποίος θα δρα με περιορισμούς» και όπως είπε «δεν θα επιτρέπεται να συγκεντρώνει ιδιοκτησία και πλούτο».

Απαντώντας στις «δικαιολογημένες», όπως είπε, «ανησυχίες σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, ότι μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για το πέρασμα στον καπιταλισμό», απάντησε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις και διορθώσεις, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. Συμπλήρωσε ότι ο μη κρατικός τομέας συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και ανέφερε πως σ' αυτόν εργάζονται ήδη 1,5 εκατομμύριο Κουβανοί, ωστόσο υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις παρανομιών και φοροδιαφυγής. Συμπλήρωσε ότι «η Κούβα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει την εφαρμογή των λεγόμενων θεραπειών σοκ, που συχνά εφαρμόζονται σε βάρος των λιγότερο προνομιούχων τάξεων της κοινωνίας», συμπληρώνοντας ότι «οι νεοφιλελεύθερες συνταγές οι οποίες προωθούν την ταχεία ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας και τομέων κοινής ωφέλειας, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ επί σοσιαλισμού στην Κούβα».

Σημείωσε ακόμα ότι «ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν είναι ενάντια στο σχέδιο της κουβανικής κυβέρνησης», μιλώντας για θετική εφαρμογή του σε Κίνα και Βιετνάμ.

Από την εισήγηση και από τους επικεφαλής των επιτροπών, μελών του ΠΓ, δηλώνεται ότι τα δύο ντοκουμέντα για το Σχέδιο και την αντίληψη του κοινωνικοοικονομικού κουβανικού μοντέλου για τη σοσιαλιστική ανάπτυξη θα συζητηθούν μετά το Συνέδριο στο Κόμμα και πλατιά στην κοινωνία. Μάλιστα, εξηγήθηκε ότι αυτό δεν έγινε πριν γιατί ήταν συνέχεια της προηγούμενης επεξεργασίας του 6ου Συνεδρίου αλλά τώρα με τα πρώτα αποτελέσματα είναι κάτι που θεωρείται ανοιχτό. Επίσης, εισηγητικά ειπώθηκε ότι από τα 313 μέτρα που είχαν αποφασιστεί για την «επικαιροποίηση του μοντέλου», το 21% έχει εφαρμοστεί, το 77% είναι σε διαδικασία εφαρμογής και το 2% δεν έχει αρχίσει ακόμη να εφαρμόζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ