Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Αναβρασμός» σε διπλωματικά παζάρια και πεδία συγκρούσεων...

Η απόσταση ανάμεσα στην κλιμάκωση του πολέμου και στην πολιτική διευθέτηση είναι μηδαμινή

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές δηλώσεις του διεθνούς απεσταλμένου Στ. Ντε Μιστούρα στη Γενεύη...
Στιγμιότυπο από τις χτεσινές δηλώσεις του διεθνούς απεσταλμένου Στ. Ντε Μιστούρα στη Γενεύη...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πιέσεις για αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό πολιορκία ή εν μέσω συγκρούσεων και συνέχιση των έμμεσων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων, με τελικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη λεγόμενη «πολιτική μετάβαση» στη Συρία άσκησε χτες στη Γενεύη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ενώ στη μεθόριο της βόρειας Συρίας με την Τουρκία συνεχίστηκαν, για μία ακόμη φορά, οι επιχειρήσεις του τουρκικού πυροβολικού και βομβαρδιστικών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους «σε θέσεις τζιχαντιστών», όπως λένε.

Οι πιέσεις του Ντε Μιστούρα, με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια, εμφανίζονται σαν μία (μάλλον αδύναμη...) προσπάθεια αποτροπής «εναλλακτικών» σχεδίων που έγιναν προχτές γνωστά μέσω της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» και τα οποία φαίνεται πως καταστρώνουν οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους, με στόχο και την κλιμάκωση του πολέμου, μεταξύ άλλων, και εφόσον καταρρεύσει η συμφωνία παύσης πυρός που εφαρμόζεται από τις 27 Φλεβάρη.

Ως εκ τούτου, ο Ντε Μιστούρα σημείωσε πως σε γενικές γραμμές η συμφωνία παύσης πυρός στη Συρία «τηρείται» και πως οι πρόσφατες συγκρούσεις που αναφέρθηκαν ήταν «μεμονωμένα περιστατικά». Πρόσθεσε πως αποκόμισε θετικές εντυπώσεις από τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Μόσχα, Δαμασκό και Τεχεράνη, λέγοντας πως «αναμφίβολα από τη Μόσχα έως την Τεχεράνη ακόμη και στη Δαμασκό συμφωνούν με το γεγονός πως το ζήτημα της πολιτικής μετάβασης είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων».

Ο Ντε Μιστούρα συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον Κινέζο πρέσβη στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μα Ζιαοζού. Ο Κινέζος διπλωμάτης εξέφρασε την υποστήριξη του Πεκίνου στις προσπάθειες «πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία ως τη μόνη λύση». Απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων «να αδράξουν την ευκαιρία και να βρουν βιώσιμη λύση που θα ωφελήσει το συριακό λαό, παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες όλων των πλευρών».

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντε Μιστούρα είχε αργότερα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που με αυτήν την αφορμή κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη διαπραγμάτευση της Γενεύης «να παραμείνουν προσκολλημένες στη συμφωνία παύσης πυρός».

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια πολύωρης συνέντευξης Τύπου επί παντός του επιστητού ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στη Συρία και την εκεί ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Απάντησε ότι μετά τη μείωση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, ο συριακός στρατός ενισχυμένος συνέχισε «να πραγματοποιεί σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις έχοντας αναλάβει κάποιους σημαντικούς στόχους». Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, σημειώνοντας ως «απαραίτητο» να καθίσουν όλοι στο τραπέζι των συνομιλιών «να δεχθούν το Σύνταγμα και στη βάση του συντάγματος να διεξαχθούν εκλογές», γιατί «αυτός είναι ο τρόπος να βγούμε από την κρίση»...

Φήμες για «κατάρριψη συριακού αεροσκάφους»

Στο μεταξύ, αργότερα χτες βράδυ, πηγές της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν πως τζιχαντιστές κατέρριψαν (άγνωστο με τι όπλο...) συριακό πολεμικό αεροσκάφος κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χαλχάλα, στη νότια Συρία. Ο πιλότος του φαίνεται να διασώθηκε...

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη μεθόριο με την Τουρκία

«Πυρετός» στρατιωτικών επιχειρήσεων επικρατούσε και χτες στην τουρκο-συριακή μεθόριο, με αφορμή τη νέα ρίψη ρουκετών στην τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς από περιοχές τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο τουρκικός στρατός απάντησε στις επιχειρήσεις και πως στη συνέχεια «συμμαχικά αεροσκάφη» βομβάρδισαν τζιχαντιστές στα συριακά χωριά Σαβράν, Σοράν, Χαβάρ και Κέφρε. Τουρκικές εφημερίδες τονίζουν ότι από τις 11 Απρίλη έχουν τραυματιστεί συνολικά περίπου 20 Τούρκοι άμαχοι και έχουν σκοτωθεί άλλοι δύο.

Εντάσεις στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, στην ιρακινή Βουλή επικρατούσε αναβρασμός, με αφορμή την κίνηση βουλευτών της αντιπολίτευσης να πετύχουν την αποπομπή του προέδρου του κοινοβουλίου, Σαλίμ αλ Τζιμπούρ, λίγες ώρες μετά την προσπάθεια του τελευταίου το βράδυ της Τετάρτης να προτείνει διάλυση των εργασιών της Βουλής. Αυτά, ενώ εκκρεμεί και η διαδικασία έγκρισης του κοινοβουλίου στη νέα αμφιλεγόμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών που έχει συγκροτήσει ο πρωθυπουργός Χάντερ αλ Αμπάντι, με πρόσχημα την «πάταξη της διαφθοράς».

Παράλληλα, στο δυτικό τμήμα του Ιράκ συνεχίζονται οι προσπάθειες του στρατού για πλήρη ανακατάληψη της πόλης Χιτ. Συναντούν τη σθεναρή στάση των τζιχαντιστών που επιχειρούν να διατηρήσουν τη θέση τους, μολονότι προ μηνών είχαν επιλέξει την τακτική της υποχώρησης από τη σαφώς μεγαλύτερη πόλη Ραμάντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ