ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνονται οι στοχευμένες παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

«Δεν πρέπει να υπολογίζεται άλλο» ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, δηλώνει ο Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Από τις εκδηλώσεις των Σερβοβόσνιων στην Μπάνια Λούκα στις 9 Γενάρη, για την «εθνική γιορτή» της «Σερβικής Δημοκρατίας»

Copyright 2022 The Associated

Από τις εκδηλώσεις των Σερβοβόσνιων στην Μπάνια Λούκα στις 9 Γενάρη, για την «εθνική γιορτή» της «Σερβικής Δημοκρατίας»
Διήμερες επαφές ολοκληρώνει σήμερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε) η Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID, παραμάγαζο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA που αξιοποιείται ως μοχλός «αναπτυξιακής βοήθειας»). Οι επαφές πραγματοποιούνται λίγες βδομάδες μετά τις κυρώσεις που η Ουάσιγκτον επέβαλε στον ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, επικαλούμενη και «αποσταθεροποιητικές ενέργειες», την ίδια ώρα που ο Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δηλώνει ανοιχτά ότι «δεν πρέπει να υπολογίζεται άλλο» ο Ντόντικ...

Σήμερα, η Πάουερ αναμένεται να έχει συνάντηση με το τριμελές προεδρείο της Β-Ε, μέλος του οποίου είναι και ο Ντόντικ. Καταγγέλλοντας ουσιαστικά τις πρόσφατες «φυγόκεντρες» αποφάσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS, η μία από τις δύο οντότητες της Β-Ε), η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε χτες ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό καθένας να αναγνωρίσει ότι το να ανάβει τις φλόγες της διαίρεσης είναι επικίνδυνο (...) Οι απειλές για απόσυρση από τους κρατικούς θεσμούς απειλούν τη σταθερότητα που δημιουργήθηκε πριν από 26 χρόνια με τη συμφωνία ειρήνευσης του Ντέιτον». Κατέληξε δε ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι «δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ενάντια σε αυτούς που συντηρούν τη διαφθορά, την αποσταθεροποίηση και τη διάσπαση σε βάρος του λαού της Β-Ε», επαναλαμβάνοντας έτσι τις κατηγορίες που επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ για τις κυρώσεις εναντίον του Ντόντικ.

Σύμφωνα με βοσνιακά ΜΜΕ, στις 26 Γενάρη αναμένονται στη Β-Ε επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την εκλογική μεταρρύθμιση στη Β-Ε, Μ. Πάλμερ, και η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Αντζελίνα Εϊχορστ, με θέμα τη συνέχιση του διαλόγου και την εξεύρεση λύσεων στην «κρίση» που έχει δημιουργηθεί, μετά τις ανακοινώσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» από το φθινόπωρο, ότι ξεκινά διαδικασία αποχώρησης από «ενιαίους» θεσμούς της Β-Ε.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ντόντικ, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, είπε ότι κάλεσε τη RS να επιστρέψει στους θεσμούς της Β-Ε, σημειώνοντας πως «το τραπέζι στο οποίο οι εκπρόσωποι της RS οφείλουν να καθίσουν δεν πρέπει να είναι άδειο, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να παλέψουν για τα συμφέροντα των οντοτήτων και του σερβικού λαού».

Ο δε Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρ. Σμιτ, δήλωσε ότι «αν ο Ντόντικ δεν τηρήσει ό,τι υποσχέθηκε στον Βούτσιτς θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση» και παρέπεμψε στις λεγόμενες «εξουσίες της Βόννης», δηλαδή τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει ο ίδιος πάνω σε όλες τις πλευρές της διακυβέρνησης του προτεκτοράτου της Β-Ε.

Αυτές οι αρμοδιότητες «δεν αφορούν απλά την απομάκρυνση κάποιου αξιωματούχου και ο Ντόντικ το ξέρει αυτό. Αν δεν αποσυρθούν οι αποφάσεις της Βουλής της RS (για αποχώρηση από θεσμούς της BiH) τότε εγώ μπορώ να περιμένω ορισμένες αποφάσεις (...) Θα ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι που ο Ντόντικ δεν φανταζόταν», απείλησε ο Σμιτ και κατέληξε: «Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον της Βοσνίας θα συνεχιστεί χωρίς τον Ντόντικ. Δεν πρέπει να υπολογίζεται άλλο ο Ντόντικ».

Νέα ΝΑΤΟική βάση στην Αλβανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το πρακτορείο «Associated Press» μετέδωσε ότι το ΝΑΤΟ ξεκινά εργασίες για την ανακαίνιση της στρατιωτικής βάσης Κουτσόβα, στην Αλβανία, 80 χλμ. νότια των Τιράνων, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τη λυκοσυμμαχία.

Τα έργα θα αφορούν την ανακαίνιση αεροδιαδρόμων, εγκαταστάσεων αποθήκευσης κ.τ.λ., ενώ στόχος είναι να υποστηρίζονται ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις εναέριου εφοδιασμού, υλικοτεχνικής υποστήριξης, αεροπορικής επιτήρησης κ.τ.λ.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ανέφερε ότι η επιλογή του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί σε τακτική βάση τις εγκαταστάσεις αυτές επιβεβαιώνει ότι «η μικρή Αλβανία αποτελεί προστιθέμενη αξία για τη συγκεκριμένη συμμαχία»...

Ολα αυτά ενώ στη Βουλγαρία, ο Ρ. Ράντεφ ορκίστηκε προχτές για να ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος της χώρας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι κατά την πρώτη του θητεία «η Βουλγαρία εδραίωσε τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», αλλά και την ίδια στιγμή «ο διάλογος με τη Ρωσία αποκαταστάθηκε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο ύστερα από δεκαετίες. Μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας, αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο στρατηγικής». Τόνισε δε ότι «συγκαταλέγομαι μεταξύ των πολιτικών που θέλουν η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό (...) Ως ένα υπεύθυνο κράτος - μέλος της ΕΕ, η Βουλγαρία θα πρέπει να ενσωματώσει εταίρους και όχι προβλήματα στην Ενωση».

  • Στη Σερβία, η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις διοικητικές πράξεις, άδειες και αποφάσεις που αφορούσαν την αγγλο-αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης «Rio Tinto», ικανοποιώντας «όλα τα αιτήματα που εκφράστηκαν στις οικολογικές διαμαρτυρίες και δώσαμε τέλος στις δραστηριότητες της» εταιρείας. Ο κολοσσός αυτός δραστηριοποιείται στη Σερβία από το 2004 και είχε ανακαλύψει μεγάλα αποθέματα λιθίου, ενός ορυκτού σημαντικού, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή σύγχρονων μπαταριών. Οπως είναι αναμενόμενο, η εκμετάλλευση αυτών των αποθεμάτων είναι πεδίο σφοδρών καπιταλιστικών ανταγωνισμών, με τον Πρόεδρο της Σερβίας να καταγγέλλει σε προηγούμενη φάση πως κυρίως γερμανικά μονοπώλια επιθυμούσαν να μπλοκάρουν τη δραστηριότητα της «Rio Tinto».
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Διαφήμιση «επιτυχιών» για το κεφάλαιο και νέες υποσχέσεις για τη συνέχεια

Στις «επιτυχίες» της κυβέρνησής του, και στα όσα σχεδιάζει να προωθήσει στη συνέχεια για τη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας και την ενίσχυση των ΗΠΑ στον διεθνή ανταγωνισμό, επιχείρησε να εστιάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά προχτές το βράδυ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαφήμισε μεταξύ άλλων το διακομματικό νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» των υποδομών, ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, που αποτελεί έναν τεράστιο μποναμά για τα μεγάλα αμερικανικά μονοπώλια στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία.

Παράλληλα, καθώς οι εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ και τα σχετικά παζάρια για τη μοιρασιά καθυστερούν την προώθηση κομβικών «μεταρρυθμίσεων» και πακέτων για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για το μπλοκάρισμα νομοσχεδίων για τις «πράσινες» μπίζνες κ.ά. (όπως το νομοσχέδιο «Build Back Better»), λέγοντας ότι η μόνη ατζέντα τους είναι να εναντιώνονται στην κυβέρνησή του και στα νομοσχέδια που επιχειρεί να περάσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς θα ξεμπλοκαριστούν τέτοια ζητήματα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι θα ακολουθήσει την τακτική του «σαλαμιού», προωθώντας μικρότερα νομοσχέδια με θέματα που μπορούν να συναντήσουν διακομματική αποδοχή (αφού έτσι θα διευκολύνονται επιμέρους ενδοαστικοί συμβιβασμοί) και να ψηφιστούν. Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε τις διατάξεις νομοσχεδίου ύψους 500 δισ. δολαρίων το οποίο εστιάζει αποκλειστικά στις «πράσινες» μπίζνες, λέγοντας πως τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής, σε αντίθεση με ορισμένα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και διασφάλισης της περιβόητης «κοινωνικής συναίνεσης» (π.χ. επιδόματα παιδιών).

Σε άλλο σημείο, με φόντο τη νέα μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και νοσηλειών στις ΗΠΑ, επιχείρησε να διαφημίσει τη συμβολή της κυβέρνησής του στον εμβολιασμό των Αμερικανών, αλλά και να δικαιολογηθεί για «μερικά λάθη» στη διαχείριση της πανδημίας τα οποία όπως ισχυρίστηκε «ήταν αναπόφευκτα».

Αναφέρθηκε ακόμα στην αντιπαράθεση Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για τις αλλαγές στους εκλογικούς νόμους στις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο πλευρές επιχειρούν να περάσουν εκείνες τις ρυθμίσεις που εκτιμούν ότι θα τους ευνοήσουν έναντι των αντιπάλων τους, με τους Δημοκρατικούς να μιλάνε για «προστασία των εκλογικών δικαιωμάτων μειονοτήτων μέσα από πολύ «ευέλικτες» εκλογικές διαδικασίες, και τους Ρεπουμπλικάνους να ισχυρίζονται ότι προωθούν ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν το αδιάβλητο των εκλογών.

Σε ερωτήσεις που έγιναν για την εξωτερική πολιτική, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη (βλ. αναλυτικά στη σελ. 17), και στις συνομιλίες στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, τόνισε πως «δεν είναι ακόμα καιρός να εγκαταλείψουμε» τις συνομιλίες αυτές, που έχουν καταγράψει «πρόοδο», έστω κι αν «δεν είναι βέβαιο» ότι θα φέρουν αποτελέσματα.

Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος το 2024, έχοντας και πάλι στο πλευρό του την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, υποστηρίζοντας πως «κάνει καλή δουλειά» (στο φόντο μπαράζ δημοσιευμάτων για μείωση της δημοτικότητάς της και «δυσαρέσκεια» Μπάιντεν για κινήσεις της).

  • Στο μεταξύ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με 8 ψήφους στις 9, άναψε το «πράσινο φως» για να παραδοθούν τα επίσημα αρχεία του Λευκού Οίκου για τις επικοινωνίες και τις επαφές του Ντ. Τραμπ στις 6/1/2021 στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διενεργεί έρευνα επικεντρωμένη στον ρόλο του τέως Προέδρου στην επίθεση στο Καπιτώλιο.
ΙΤΑΛΙΑ
Ρευστό πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, τόσο γύρω από τις υποψηφιότητες για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενόψει της διαδικασίας εκλογής τη Δευτέρα, όσο και για το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, αναλάβει καθήκοντα Προέδρου.

Με στόχο να εξακριβώσει αν διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη πριν από την έναρξη των σχετικών ψηφοφοριών, ο Ντράγκι είχε τις προηγούμενες μέρες ανεπίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σ. Ματαρέλα, τον πρόεδρο της Βουλής, Ρ. Φίκο (Κίνημα Πέντε Αστέρων) και τον υπουργό Αμυνας, Λ. Γουερίνι (Δημοκρατικό Κόμμα).

Μέχρι τώρα, έστω και ανεπίσημα, υπέρ της υποψηφιότητας Ντράγκι τάσσονται το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλική Αριστερά και μέρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο επικεφαλής του τελευταίου, Τζ. Κόντε, άφησε να «διαρρεύσει» ότι θα επιθυμούσε την παραμονή του Ντράγκι στην πρωθυπουργία, ενώ μέρος των βουλευτών και γερουσιαστών του Κινήματος, φέρεται έτοιμο να στηρίξει τον Ντράγκι για Πρόεδρο.

Σύμφωνα με αναλυτές και ΜΜΕ, ο Ντράγκι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία επίσημη πρόταση, αν πρώτα δεν είναι βέβαιος ότι έχει εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη, καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία να εκλεγεί πρόεδρος θα μπορούσε να του κοστίσει και την πρωθυπουργία.

Ασαφές παραμένει ακόμη αν ισχύει η υποψηφιότητα του επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, Σ. Μπερλουσκόνι. Τα τρία «δεξιά» κόμματα που τη στηρίζουν (Αδέλφια της Ιταλίας, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) συναντιούνται σήμερα για να αποφασίσουν αν παραμένει ο κοινός τους υποψήφιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ