Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνονται οι στοχευμένες παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

«Δεν πρέπει να υπολογίζεται άλλο» ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, δηλώνει ο Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Από τις εκδηλώσεις των Σερβοβόσνιων στην Μπάνια Λούκα στις 9 Γενάρη, για την «εθνική γιορτή» της «Σερβικής Δημοκρατίας»

Copyright 2022 The Associated

Από τις εκδηλώσεις των Σερβοβόσνιων στην Μπάνια Λούκα στις 9 Γενάρη, για την «εθνική γιορτή» της «Σερβικής Δημοκρατίας»
Διήμερες επαφές ολοκληρώνει σήμερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε) η Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID, παραμάγαζο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA που αξιοποιείται ως μοχλός «αναπτυξιακής βοήθειας»). Οι επαφές πραγματοποιούνται λίγες βδομάδες μετά τις κυρώσεις που η Ουάσιγκτον επέβαλε στον ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, επικαλούμενη και «αποσταθεροποιητικές ενέργειες», την ίδια ώρα που ο Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δηλώνει ανοιχτά ότι «δεν πρέπει να υπολογίζεται άλλο» ο Ντόντικ...

Σήμερα, η Πάουερ αναμένεται να έχει συνάντηση με το τριμελές προεδρείο της Β-Ε, μέλος του οποίου είναι και ο Ντόντικ. Καταγγέλλοντας ουσιαστικά τις πρόσφατες «φυγόκεντρες» αποφάσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS, η μία από τις δύο οντότητες της Β-Ε), η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε χτες ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό καθένας να αναγνωρίσει ότι το να ανάβει τις φλόγες της διαίρεσης είναι επικίνδυνο (...) Οι απειλές για απόσυρση από τους κρατικούς θεσμούς απειλούν τη σταθερότητα που δημιουργήθηκε πριν από 26 χρόνια με τη συμφωνία ειρήνευσης του Ντέιτον». Κατέληξε δε ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι «δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ενάντια σε αυτούς που συντηρούν τη διαφθορά, την αποσταθεροποίηση και τη διάσπαση σε βάρος του λαού της Β-Ε», επαναλαμβάνοντας έτσι τις κατηγορίες που επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ για τις κυρώσεις εναντίον του Ντόντικ.

Σύμφωνα με βοσνιακά ΜΜΕ, στις 26 Γενάρη αναμένονται στη Β-Ε επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την εκλογική μεταρρύθμιση στη Β-Ε, Μ. Πάλμερ, και η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Αντζελίνα Εϊχορστ, με θέμα τη συνέχιση του διαλόγου και την εξεύρεση λύσεων στην «κρίση» που έχει δημιουργηθεί, μετά τις ανακοινώσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» από το φθινόπωρο, ότι ξεκινά διαδικασία αποχώρησης από «ενιαίους» θεσμούς της Β-Ε.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ντόντικ, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, είπε ότι κάλεσε τη RS να επιστρέψει στους θεσμούς της Β-Ε, σημειώνοντας πως «το τραπέζι στο οποίο οι εκπρόσωποι της RS οφείλουν να καθίσουν δεν πρέπει να είναι άδειο, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να παλέψουν για τα συμφέροντα των οντοτήτων και του σερβικού λαού».

Ο δε Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρ. Σμιτ, δήλωσε ότι «αν ο Ντόντικ δεν τηρήσει ό,τι υποσχέθηκε στον Βούτσιτς θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση» και παρέπεμψε στις λεγόμενες «εξουσίες της Βόννης», δηλαδή τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει ο ίδιος πάνω σε όλες τις πλευρές της διακυβέρνησης του προτεκτοράτου της Β-Ε.

Αυτές οι αρμοδιότητες «δεν αφορούν απλά την απομάκρυνση κάποιου αξιωματούχου και ο Ντόντικ το ξέρει αυτό. Αν δεν αποσυρθούν οι αποφάσεις της Βουλής της RS (για αποχώρηση από θεσμούς της BiH) τότε εγώ μπορώ να περιμένω ορισμένες αποφάσεις (...) Θα ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι που ο Ντόντικ δεν φανταζόταν», απείλησε ο Σμιτ και κατέληξε: «Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον της Βοσνίας θα συνεχιστεί χωρίς τον Ντόντικ. Δεν πρέπει να υπολογίζεται άλλο ο Ντόντικ».

Νέα ΝΑΤΟική βάση στην Αλβανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το πρακτορείο «Associated Press» μετέδωσε ότι το ΝΑΤΟ ξεκινά εργασίες για την ανακαίνιση της στρατιωτικής βάσης Κουτσόβα, στην Αλβανία, 80 χλμ. νότια των Τιράνων, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τη λυκοσυμμαχία.

Τα έργα θα αφορούν την ανακαίνιση αεροδιαδρόμων, εγκαταστάσεων αποθήκευσης κ.τ.λ., ενώ στόχος είναι να υποστηρίζονται ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις εναέριου εφοδιασμού, υλικοτεχνικής υποστήριξης, αεροπορικής επιτήρησης κ.τ.λ.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ανέφερε ότι η επιλογή του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί σε τακτική βάση τις εγκαταστάσεις αυτές επιβεβαιώνει ότι «η μικρή Αλβανία αποτελεί προστιθέμενη αξία για τη συγκεκριμένη συμμαχία»...

Ολα αυτά ενώ στη Βουλγαρία, ο Ρ. Ράντεφ ορκίστηκε προχτές για να ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος της χώρας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι κατά την πρώτη του θητεία «η Βουλγαρία εδραίωσε τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», αλλά και την ίδια στιγμή «ο διάλογος με τη Ρωσία αποκαταστάθηκε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο ύστερα από δεκαετίες. Μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας, αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο στρατηγικής». Τόνισε δε ότι «συγκαταλέγομαι μεταξύ των πολιτικών που θέλουν η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό (...) Ως ένα υπεύθυνο κράτος - μέλος της ΕΕ, η Βουλγαρία θα πρέπει να ενσωματώσει εταίρους και όχι προβλήματα στην Ενωση».

  • Στη Σερβία, η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις διοικητικές πράξεις, άδειες και αποφάσεις που αφορούσαν την αγγλο-αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης «Rio Tinto», ικανοποιώντας «όλα τα αιτήματα που εκφράστηκαν στις οικολογικές διαμαρτυρίες και δώσαμε τέλος στις δραστηριότητες της» εταιρείας. Ο κολοσσός αυτός δραστηριοποιείται στη Σερβία από το 2004 και είχε ανακαλύψει μεγάλα αποθέματα λιθίου, ενός ορυκτού σημαντικού, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή σύγχρονων μπαταριών. Οπως είναι αναμενόμενο, η εκμετάλλευση αυτών των αποθεμάτων είναι πεδίο σφοδρών καπιταλιστικών ανταγωνισμών, με τον Πρόεδρο της Σερβίας να καταγγέλλει σε προηγούμενη φάση πως κυρίως γερμανικά μονοπώλια επιθυμούσαν να μπλοκάρουν τη δραστηριότητα της «Rio Tinto».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ