Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
CIA - «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ»
Προκαταρκτικό πόρισμα καταρρίπτει τα περί «επίθεσης ξένης δύναμης»

Προκαταρκτική έκθεση της CIA, που ερευνούσε το λεγόμενο «Σύνδρομο της Αβάνας», δηλαδή τα παρουσιαζόμενα ως «περίεργα» προβλήματα υγείας (προβλήματα ακοής, έντονη πονοκέφαλοι κ.ά.) που καταγράφονταν σε διπλωμάτες των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες, επισημαίνει ως πιθανές αιτίες «το άγχος, μη διαγνωσθείσες ιατρικές καταστάσεις, φυσικά ή περιβαλλοντικά αίτια και όχι μία ξένη δύναμη».

Παράλληλα, στην έκθεση, στοιχεία της οποίας δημοσιεύουν οι «New York Times», σημειώνεται ότι «δεν μπορούν να εξηγηθούν όλες οι περιπτώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω «περίεργα» περιστατικά είχαν καταγραφεί από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην Κούβα (εξ ου και η δυσφημιστική ονομασία «Σύνδρομο της Αβάνας»), και στη συνέχεια σε πρεσβείες των ΗΠΑ σε άλλες χώρες, με αμερικανικά επιτελεία να καταγγέλλουν τη χρήση «ηχητικών όπλων» της Κούβας, της Ρωσίας ή της Κίνας.

Η κουβανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί από την πρώτη στιγμή την οποιαδήποτε χρήση «ηχητικού όπλου» και είχε συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016. Αργότερα, το 2019, έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Μπάρκλεϊ στην Καλιφόρνια και Λίνκολν στη Βρετανία διαπίστωσε ότι το δείγμα του ήχου που εξέτασαν και εμφανίζονταν ως το «τεκμήριο της ηχητικής επίθεσης» ήταν από έντομο, ένα είδος αρσενικού γρύλου της Κούβας, που τρίβοντας τα πτερύγιά του προκαλεί ένα «τραγούδι» - κάλεσμα για να προσελκύσει τα θηλυκά. Οι ερευνητές τεκμηρίωναν ότι η χροιά του ήχου, ο ρυθμός επανάληψης, το φάσμα έντασης της δόνησης θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές σε ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους ήχους των εντόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ