Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Διαφήμιση «επιτυχιών» για το κεφάλαιο και νέες υποσχέσεις για τη συνέχεια

Στις «επιτυχίες» της κυβέρνησής του, και στα όσα σχεδιάζει να προωθήσει στη συνέχεια για τη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας και την ενίσχυση των ΗΠΑ στον διεθνή ανταγωνισμό, επιχείρησε να εστιάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά προχτές το βράδυ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαφήμισε μεταξύ άλλων το διακομματικό νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» των υποδομών, ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, που αποτελεί έναν τεράστιο μποναμά για τα μεγάλα αμερικανικά μονοπώλια στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία.

Παράλληλα, καθώς οι εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ και τα σχετικά παζάρια για τη μοιρασιά καθυστερούν την προώθηση κομβικών «μεταρρυθμίσεων» και πακέτων για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για το μπλοκάρισμα νομοσχεδίων για τις «πράσινες» μπίζνες κ.ά. (όπως το νομοσχέδιο «Build Back Better»), λέγοντας ότι η μόνη ατζέντα τους είναι να εναντιώνονται στην κυβέρνησή του και στα νομοσχέδια που επιχειρεί να περάσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς θα ξεμπλοκαριστούν τέτοια ζητήματα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι θα ακολουθήσει την τακτική του «σαλαμιού», προωθώντας μικρότερα νομοσχέδια με θέματα που μπορούν να συναντήσουν διακομματική αποδοχή (αφού έτσι θα διευκολύνονται επιμέρους ενδοαστικοί συμβιβασμοί) και να ψηφιστούν. Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε τις διατάξεις νομοσχεδίου ύψους 500 δισ. δολαρίων το οποίο εστιάζει αποκλειστικά στις «πράσινες» μπίζνες, λέγοντας πως τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής, σε αντίθεση με ορισμένα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και διασφάλισης της περιβόητης «κοινωνικής συναίνεσης» (π.χ. επιδόματα παιδιών).

Σε άλλο σημείο, με φόντο τη νέα μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και νοσηλειών στις ΗΠΑ, επιχείρησε να διαφημίσει τη συμβολή της κυβέρνησής του στον εμβολιασμό των Αμερικανών, αλλά και να δικαιολογηθεί για «μερικά λάθη» στη διαχείριση της πανδημίας τα οποία όπως ισχυρίστηκε «ήταν αναπόφευκτα».

Αναφέρθηκε ακόμα στην αντιπαράθεση Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για τις αλλαγές στους εκλογικούς νόμους στις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο πλευρές επιχειρούν να περάσουν εκείνες τις ρυθμίσεις που εκτιμούν ότι θα τους ευνοήσουν έναντι των αντιπάλων τους, με τους Δημοκρατικούς να μιλάνε για «προστασία των εκλογικών δικαιωμάτων μειονοτήτων μέσα από πολύ «ευέλικτες» εκλογικές διαδικασίες, και τους Ρεπουμπλικάνους να ισχυρίζονται ότι προωθούν ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν το αδιάβλητο των εκλογών.

Σε ερωτήσεις που έγιναν για την εξωτερική πολιτική, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη (βλ. αναλυτικά στη σελ. 17), και στις συνομιλίες στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, τόνισε πως «δεν είναι ακόμα καιρός να εγκαταλείψουμε» τις συνομιλίες αυτές, που έχουν καταγράψει «πρόοδο», έστω κι αν «δεν είναι βέβαιο» ότι θα φέρουν αποτελέσματα.

Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος το 2024, έχοντας και πάλι στο πλευρό του την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, υποστηρίζοντας πως «κάνει καλή δουλειά» (στο φόντο μπαράζ δημοσιευμάτων για μείωση της δημοτικότητάς της και «δυσαρέσκεια» Μπάιντεν για κινήσεις της).

  • Στο μεταξύ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με 8 ψήφους στις 9, άναψε το «πράσινο φως» για να παραδοθούν τα επίσημα αρχεία του Λευκού Οίκου για τις επικοινωνίες και τις επαφές του Ντ. Τραμπ στις 6/1/2021 στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διενεργεί έρευνα επικεντρωμένη στον ρόλο του τέως Προέδρου στην επίθεση στο Καπιτώλιο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε η πρόταση παραπομπής του Μαγιόρκας (2024-02-08 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επεκτείνει το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό (2023-10-06 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η ακριβοπληρωμένη ανώτατη εκπαίδευση (2022-08-26 00:00:00.0)
Μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του αμερικανικού κεφαλαίου (2022-02-08 00:00:00.0)
Ενδοαστικές κόντρες για τον εκλογικό νόμο, παζάρια για τις υποδομές (2021-07-16 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις στη δίκη Τραμπ (2020-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ