Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επεκτείνει το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι θα προσθέσει άλλο ένα τμήμα στο τείχος που έχει ανεγερθεί στα σύνορα με το Μεξικό, επιχειρώντας να ορθώσει νέα εμπόδια στους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ και συνεχίζοντας έτσι ένα ακόμα «εμβληματικό» μέτρο του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, Ντ. Τραμπ.

Μετά την εκλογή του, τον Νοέμβρη του 2020, ο Μπάιντεν δήλωνε ότι «η κατασκευή ενός ογκώδους τείχους στα νότια σύνορα δεν είναι σοβαρή πολιτική λύση» και ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν πλέον για την κατασκευή φραχτών στα σύνορα. Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, πλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την ανέγερση του τείχους, σε άλλη μια επιβεβαίωση για τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από τις εναλλαγές στο «τιμόνι» της αστικής διακυβέρνησης.

Επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι βρέθηκαν χρήματα που είχαν ήδη καθοριστεί γι' αυτόν τον σκοπό από το 2019 και τα οποία «υποχρεωτικά» θα πρέπει να χρησιμοποιούν για την αποπεράτωση του τείχους. Σε αυτό το στάδιο ξεκινά η συνέχιση του τείχους σε έκταση μήκους 32 χλμ. στα σύνορα με το Μεξικό.

Να σημειωθεί ότι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των παζαριών και της κόντρας Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο είναι η παραπέρα ένταση της καταστολής απέναντι στους μετανάστες, με αρκετούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να προκρίνουν την αύξηση δαπανών γι' αυτόν τον σκοπό, έναντι των νέων μεγάλων πακέτων στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Παρά την εντεινόμενη καταστολή στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, πάνω από 245.000 μετανάστες, κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, επιχείρησαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από την αρχή του 2023, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανέχεια.

«Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να κατασκευάσουμε φυσικά φράγματα και δρόμους κοντά στα σύνορα για να εμποδίσουμε την παράνομη είσοδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Ο δε Τραμπ έσπευσε να σχολιάσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επεκτείνει το τείχος στα σύνορα δείχνει πως «είχα δίκιο όταν κατασκεύασα 900 χιλιόμετρα (...) ενός πανέμορφου, ολοκαίνουργιου τείχους», ενώ κάλεσε τον Μπάιντεν να ζητήσει συγγνώμη για το ότι «επέτρεψε να κατακλυστεί η χώρα μας από 15 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες».

«Τοξική ατμόσφαιρα» βλέπει ο Μπάιντεν

Νωρίτερα χτες ο Μπάιντεν προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες στο Κογκρέσο να καθαρίσουν την «τοξική ατμόσφαιρα» στην Ουάσιγκτον και να εργαστούν από κοινού για τον νέο προϋπολογισμό, προτού λήξει, σε μερικές βδομάδες, το έκτακτο μέτρο που εγκρίθηκε το Σαββατοκύριακο και το οποίο επιτρέπει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους για 45 μέρες.

«Εχουμε βαθιές διαφωνίες, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε εχθρούς οι μεν τους δε», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ