Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εκατόμβη νεκρών από επιδρομή drone σε στρατιωτική ακαδημία

Εκατόμβη νεκρών προκάλεσε χτες αεροπορική επιδρομή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών άγνωστης προέλευσης σε στρατιωτική ακαδημία του συριακού στρατού στην πόλη Χομς, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων (μεταξύ τους και τουλάχιστον 14 πολιτών) και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, την επίθεση εξαπέλυσαν «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» που έβαλαν στόχο την τελετή αποφοίτησης νεαρών αξιωματικών της στρατιωτικής ακαδημίας.

Πληροφορίες του «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στη Βρετανία, αναφέρουν ότι πάνω από τα μισά θύματα είναι νεαροί στρατιωτικοί απόφοιτοι της ακαδημίας. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 125.

Μέχρι χτες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε το «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα», χαρακτηρίζοντάς το «μέρος των βάρβαρων επιθέσεων τις οποίες διέπραξαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από τις κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, για να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία».

Κατάρριψη τουρκικού drone στη βορειοανατολική Συρία

Νωρίτερα, σε κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές περιοχές προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων.

Παράλληλα, χτες ο διεθνής συνασπισμός των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε κοντά σε βάση στη βορειοανατολική Συρία, όπου υπήρχαν «συμμαχικά στρατεύματα και Κούρδοι μαχητές».

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε «άγνοια» για το συμβάν, ενώ άλλο στέλεχος του υπουργείου διέψευσε ότι το drone ήταν τουρκικό.

Ωστόσο, χτες το βράδυ το πρακτορείο «Reuters» επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ κατέρριψαν τουρκικό πολεμικό drone τύπου «Anka», επειδή επιχειρούσε σε περιοχές Κούρδων, συμμάχων των ΗΠΑ, πολύ κοντά σε βάση του αμερικανικού στρατού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα WSJ ότι είχαν προηγηθεί «κλήσεις» σε Τούρκους αξιωματούχους, προειδοποιώντας τους ότι επιχειρούσαν κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα, χωρίς αποτέλεσμα.

Σχέδια χερσαίας επέμβασης επαναφέρει η Τουρκία

Στο μεταξύ, αξιοποιώντας την πρόσφατη επίθεση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Αγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το PKK, η τουρκική κυβέρνηση επαναφέρει τους σχεδιασμούς για νέα χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία, ενάντια σε ένοπλες κουρδικές οργανώσεις όπως η YGP, την οποία θεωρεί παράρτημα του PKK.

Στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ισχυρίστηκε ότι «ο μοναδικός στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δημιουργούν απειλή για την Τουρκία» και ότι «μια χερσαία επιχείρηση είναι μία από τις επιλογές για την εξάλειψη αυτής της απειλής, αλλά όχι η μόνη που έχουμε».

ΗΠΑ και Ρωσία, καθεμιά για δικούς της λόγους, αντιδρούν σθεναρά στο σχέδιο για τουρκική χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία.

Σε αυτό τον «καμβά» εξελίξεων, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια εκπαίδευσης Σύρων κομάντο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ