Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Νέφη τοξικού καπνού από πυρκαγιά σε μονάδα πλαστικών

Τεράστια σύννεφα τοξικού καπνού απλώθηκαν πάνω από την πόλη Οσιγιεκ, στην ανατολική Κροατία, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο αποθήκευσης της εταιρείας πλαστικών «Drava International».

Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης και συνέχιζε να κατακαίει όλη την Τετάρτη, με τους εκπροσώπους των αρχών και της Πυροσβεστικής να εκφράζουν φόβους ότι δεδομένων των χαρακτηριστικών της μονάδας, μπορεί να χρειάζονταν μέρες για την κατάσβεσή της.

Η φωτιά ξέσπασε στην αποθήκη και μετά επεκτάθηκε σε γειτονικό κτίριο, μέρος των χώρων παραγωγής της εταιρείας. Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν 1.500 λίτρα υδροξειδίου του νατρίου και 1.000 λίτρα υδροχλωριδίου. Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς δεν είχαν γίνει γνωστά.

Η ανησυχία είναι μεγάλη εξαιτίας του χαρακτήρα της μονάδας και των υλικών που χρησιμοποιούνται, με πολλούς να μιλούν για μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο, την ώρα που ισχυροί άνεμοι εξάπλωναν γοργά τους καπνούς.

Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους στα περίχωρα της πόλης να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα, ενώ τα σχολεία έκλεισαν σε μια σειρά περιοχές.

Στο προσκήνιο επανήλθε ο επικίνδυνος σχεδιασμός βιομηχανικών περιοχών κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ιβάν Ανουσιτς, κατηγόρησε την εταιρεία για αμέλεια και παραβίαση του νόμου και έκανε λόγο για «οικολογική καταστροφή» που «θα πλήξει όλη την περιοχή, και κάποιες γειτονικές επίσης». Είπε δε ότι πρόκειται για την 4η κατά σειρά πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της ίδιας εταιρείας μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ