Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ομολογία του στρατού για δολοφονίες χιλιάδων αμάχων

Ενα γνωστό εδώ και δεκαετίες φαινόμενο στην Κολομβία, το λεγόμενο «falsos positivos» (ψευδή στοιχεία), όπου χιλιάδες δολοφονημένοι από τον στρατό αγρότες ντύνονταν ως αντάρτες για να «φουσκώνονται» τα στρατιωτικά ανακοινωθέντα, ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Λουίς Οσπίνα.

Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση στην Μπογκοτά την Τρίτη, δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι μέλη του στρατού διέπραξαν φριχτές πράξεις, οι οποίες δεν έπρεπε να είχαν γίνει ποτέ, κηλίδωσαν τη νομιμότητα και ζητούμε ειλικρινέστατα συγγνώμη από τα θύματα».

Η δήλωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της «εθνικής συμφιλίωσης» που προωθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο.

Στο απυρόβλητο ωστόσο μένει η πραγματική αιτία των χιλιάδων εκτελέσεων λαϊκών αγωνιστών και αμάχων από τις αστικές κυβερνήσεις, τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές τους δυνάμεις από το 1964 μέχρι σήμερα, που είναι η ίδια η υπεράσπιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της εξουσίας και των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στη σχετική εκδήλωση πολλοί συγγενείς θυμάτων των «ψευδών στοιχείων» ζήτησαν να μάθουν την αλήθεια, αλλά και τα ονόματα όσων έδιναν τις εντολές για τα εγκλήματα του στρατού.

Μετά τη λεγόμενη «συμφωνία ειρήνης» του 2016 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), δημιουργήθηκε το λεγόμενο Ειδικό Δικαστήριο για τη δικαίωση των θυμάτων, ωστόσο λίγα πράγματα έχουν γίνει. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί άλλοι 1.544 λαϊκοί αγωνιστές και πάνω από 397 πρώην αντάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ