Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Ξεκίνησε η παράδοση ρωσικού ουρανίου στο Μπανγκλαντές

Την πρώτη ποσότητα ρωσικού ουρανίου παρέλαβε χτες το Μπανγκλαντές, που πρόκειται να τροφοδοτήσει με αυτή τον πρώτο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που προετοιμάζει στην ιστορία του, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρηματοδοτούν ρωσικά κεφάλαια και με φόντο τις δυσκολίες που περιπλέκουν στην ενεργειακή τροφοδότηση της περιοχής και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, μίλησε για «ημέρα υπερηφάνειας και χαράς για τον λαό του Μπανγκλαντές», στη διάρκεια διαδικτυακής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Από την πλευρά του, ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε να γίνει δεκτό το ουράνιο «από τη φίλη σας, Ρωσία».

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ροοπούρ, ένα χωριό στις όχθες του Γάγγη και σε απόσταση 175 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Ντάκα, άρχισε το 2017. Η Μόσχα χρηματοδοτεί το 90% του προγράμματος, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε 12,65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώτος από τους αντιδραστήρες του σταθμού (που καθένας τους θα είναι ισχύος 1.200 μεγαβάτ) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη χρονιά. Οι δύο αντιδραστήρες θα λειτουργήσουν πλήρως το 2025, όπως δήλωσε ο υπουργός Τεχνολογίας του Μπανγκλαντές Γιφές Οσμάν, προχτές.

  • Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα μπορεί να διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν, πιθανόν για να εξαχθεί πλουτώνιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγιάνγκ, βρίσκεται ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας της Βόρειας Κορέας. Πριν κάποιες μέρες, η Πιονγιάνγκ κατοχύρωσε και σε επίσημα έγγραφα τον χαρακτηρισμό της ως πυρηνικού κράτους και η ηγεσία της χώρας προκρίνει την ανάπτυξη του οπλοστασίου για την «αντιμετώπιση των απειλών από ΗΠΑ και Νότια Κορέα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ