ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 2002
Σελ. /32
Ελεημοσύνη με... όρους και σε δόσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση υπαναχωρεί από την υπόσχεσή της για αύξηση της βοήθειας προς τις φτωχές χώρες και επιβάλλει πολιτικούς και οικονομικούς όρους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη Διάσκεψη του Μοντερέι, όπου οι ηγέτες των πλούσιων κρατών συζήτησαν για την πείνα των φτωχών, αποδεικνύεται ότι δε σκοπεύουν να δώσουν ούτε τα ψίχουλα που υποσχέθηκαν.

Στις 20 Μάρτη του 2002, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, λίγο πριν αναχωρήσει για το Μοντερέι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει κατά 50% το ποσό της οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες. Η είδηση προκάλεσε τα επαινετικά σχόλια του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού Τύπου. Ωστόσο, οι περισσότερες εφημερίδες αποσιωπούσαν το γεγονός ότι, παρά την αύξηση, η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς τις φτωχές χώρες δεν ξεπερνάει τα 5 δισ. δολάρια. Ούτε το ένα εκατομμυριοστό των κερδών που αποκομίζουν οι ΗΠΑ από την ανηλεή εκμετάλλευση των χωρών αυτών.

Ομως, ο Αμερικανός πρόεδρος με τη δήλωσή του αποκάλυψε και τον πραγματικό χαρακτήρα της αμερικανικής «βοήθειας», αφού συμπλήρωσε ότι η χορήγηση θα εξαρτηθεί από τη «συμπεριφορά» των δήθεν ευεργετούμενων χωρών. Ο Τζ. Μπους δήλωσε ότι η βοήθεια θα δοθεί αφού αξιολογηθεί η επίδοση της κάθε χώρας στους τομείς των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, για να είναι η αμερικανική κυβέρνηση σίγουρη ότι η βοήθεια θα «πιάσει τόπο», θα τη χορηγήσει σε δύο φάσεις. Την πρώτη χρονιά θα δώσει 1,7 δισ. δολάρια και τη δεύτερη χρονιά τα υπόλοιπα 3,3 δισ. δολάρια. Δηλαδή, ελεημοσύνη... υπό όρους και με δόσεις.

Αλλά, ακόμη και αυτά τα ψίχουλα και μ' αυτούς του όρους δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι Αμερικανοί. Οπως έγινε γνωστό, την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζητάει τώρα τα «κριτήρια» για τη χορήγηση της βοήθειας. Το θέμα θα αναλάβει να «λύσει» μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο υπουργός Οικονομικών Πολ Ο' Νιλ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, μια φτωχή χώρα για να πάρει το μερίδιο της αμερικανικής βοήθειας που της αναλογεί, θα πρέπει να είναι απολύτως συμμορφωμένη με τις αμερικανικές θέσεις για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και να αποδεικνύει εμπράκτως τη συμμετοχή της στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία». Θα πρέπει ακόμη να υιοθετήσει πλήρως τις αρχές της «ελεύθερης αγοράς».

Βεβαίως, οι ΗΠΑ, την ώρα που απαιτούν από αυτές τις χώρες να υιοθετήσουν τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, οι ίδιες συνεχίζουν (όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση) να επιβάλουν επαχθείς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από τις ίδιες χώρες. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης «Οξφαμ», η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι ΗΠΑ και η ΕΕ κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια εις βάρος των φτωχών χωρών, «διακηρύσσοντας το ελεύθερο εμπόριο, αλλά προστατεύοντας τις δικές τους αγορές».

«Αν η Αφρική, η Ανατολική Ασία, η Νότια Ασία και η Λατινική Αμερική αυξήσουν κάθε μία το μερίδιό τους στις παγκόσμιες εξαγωγές κατά 1%, τα κέρδη τους σε εισοδήματα μπορούν να βγάλουν 120 εκατομμύρια από τη φτώχεια», αναφέρει η έκθεση της «Οξφαμ», η οποία κατατάσσει την ΕΕ πρώτη στον πίνακα των χωρών που υιοθετούν προστατευτικά μέτρα, και ακολουθούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι οι πλούσιες, βιομηχανικές χώρες «επιβάλλουν τους πιο υψηλούς δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα μεγάλης σημασίας για τα φτωχά κράτη, τα γεωργικά και τα υφαντουργικά. Αυτό κοστίζει στις φτωχές χώρες 100 δισ. δολάρια το χρόνο στους φτωχούς, διπλάσιο ποσόν από τη βοήθεια που εισπράττουν».

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το 75% του πληθυσμού παγκοσμίως ζει σε συνθήκες υποανάπτυξης και απόλυτης φτώχειας, ενώ το εισόδημα των πλουσιότερων κρατών είναι σήμερα 37 φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι ήταν τη δεκαετία του '60.

Σε ελεύθερη πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την περασμένη Παρασκευή, κλείνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές χαρακτήρισαν την εξέλιξη «μίνι κραχ». Η περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος αποδίδεται σε ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα -τόσο ευρωπαϊκών όσο και αμερικανικών εταιριών- καθώς και στη νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη. Αρνητικό αντίκτυπο είχαν επίσης οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των εταιριών «Sun Microsystems» και «Microsoft» σχετικά με τις προοπτικές της κερδοφορίας τους και δημοσιεύματα που φέρουν την «υπ' αριθμόν 2» αμερικανική εταιρία υπεραστικών συνδιαλέξεων «WorldCom» να κηρύσσει πτώχευση μέχρι το Σαββατοκύριακο. Εντονο προβληματισμό προκαλεί παράλληλα η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος - κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών - και οι επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.103,5 μονάδες, μειωμένος κατά 4,51%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.324,04 μονάδες, με απώλειες 5,40% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 4.103,5 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 4,51%. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχώρησε κατά 4,99% και βρίσκεται στις 3.896,16 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές εταιριών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η μετοχή της «Ericsson» υποχώρησε κατά 17,93% μετά την είδηση ότι οι ζημίες της στο δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι μετοχές των εταιριών «Alcatel» και «Nokia» σημείωσαν πτώση κατά 12,59% και 5,69% αντιστοίχως. Σημαντική πτώση σημειώνει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη, η μετοχή του γερμανικού ηλεκτρολογικού ομίλου «Epcos AG», τα οικονομικά αποτελέσματα του οποίου στο τρίτο οικονομικό του τρίμηνο ήταν κατώτερα των προβλέψεων, ενώ προέβη παράλληλα στην εκτίμηση ότι δεν αναμένει βελτίωση των αποτελεσμάτων του ούτε στο τέταρτο τρίμηνο. Η μετοχική του τιμή υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 15,47%. Μικρότερη πτώση (3,20%) σημειώνει η μετοχή της γερμανικής εταιρίας ημιαγωγών «Infineon Technologies», της οποίας οι ζημίες στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 περιορίστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Η ιδιωτικοποίηση προκαλεί ατυχήματα

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου. Μηχανοδηγοί και εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου πραγματοποίησαν την Πέμπτη 24ωρη στάση εργασίας απαιτώντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι διοικήσεις των συνδικάτων τονίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση του μετρό οδήγησε σε πλήρη απαξίωση του τροχαίου υλικού και της σιδηροδρομικής υποδομής, αφού οι ιδιώτες δεν έχουν την πρόθεση να επενδύσουν για τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου. Σε ανακοίνωση του συνδικάτου των μηχανοδηγών αναφέρεται ότι αυτή η απαξίωση οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ατυχημάτων, ενώ μεγαλώνουν τα προβλήματα ασφάλειας του προσωπικού και των επιβατών.

Πάντως δεν είναι μόνο το μετρό του Λονδίνου, όπου οι Βρετανοί εργαζόμενοι μετρούν τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων. Πριν από ένα περίπου μήνα ανακοινώθηκε η χρεοκοπία της ιδιωτικής εταιρίας που είχε αγοράσει τα «Βρετανικά Ταχυδρομεία». Η χρεοκοπία συνοδεύτηκε με χιλιάδες απολύσεις και με περικοπή σειράς υπηρεσιών, όπως η μεταφορά δεμάτων στα απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Υπό το βάρος των εξελίξεων και των πιέσεων των εργαζομένων, η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε να επαναφέρει τα Ταχυδρομεία υπό το μερικό έλεγχο του δημοσίου.

ΚΕΙΜΕΝΑ:

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ