ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Απελάθηκαν οι επιβαίνοντες του «Dignite al Karama»

Ισραηλινά σκάφη την ώρα που καταλαμβάνουν το γαλλικό πλοίο
Ισραηλινά σκάφη την ώρα που καταλαμβάνουν το γαλλικό πλοίο
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με συνοπτικές διαδικασίες οι ισραηλινές αρχές απέλασαν όλους τους επιβαίνοντες στο, γαλλικής σημαίας, πλοίο «Dignite al Karama», το οποίο την Τρίτη το πρωί καταλήφθηκε από Ισραηλινούς κομάντος στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, σε διεθνή ύδατα. Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είναι το μοναδικό από το στολίσκο αλληλεγγύης «Ενα Καράβι για τη Γάζα ΙΙ», που τελικά κατάφερε να εξέλθει των ελληνικών χωρικών υδάτων και προσπάθησε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της ταλανισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Αναμφιβόλως εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σπεύδει απλώς να υπενθυμίσει ότι ο Ελληνας πολίτης που επέβαινε στο σκάφος «είχε προειδοποιηθεί, όπως όλοι, να μην επιβιβαστεί» άρα βρίσκεται σε αυτό «παράτυπα» και ότι το πλοίο είχε αρχικώς ανακοινώσει ως προορισμό το λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και στη συνέχεια άλλαξε πορεία. Ουδεμία λέξη δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου περί ισραηλινής κατοχής και περί φονικού εμπάργκο στη Γάζα.

ΛΙΒΥΗ
Στο πρόσωπο του Καντάφι αρχίζουν να περιορίζονται οι πιέσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ας φύγει ο Καντάφι από την εξουσία, και ας μείνει και εντός Λιβύης, αρκεί να είναι εκτός πολιτικής σκηνής». Αυτό δήλωνε, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ εκφράζοντας με αυτόν τον εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο την ανυπομονησία της γαλλικής ηγεσίας αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την έξοδο από το τέλμα που έχει προκληθεί στη Λιβύη, καθώς πλέον είναι ολοφάνερο ότι τα αιτήματα περί πλήρους αποχώρησης του καθεστώτος Καντάφι έχουν περιοριστεί έως εξαλειφθεί. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, αποτελούμενη από εκπροσώπους του «στρατιωτικού σκέλους» του, συναντηθεί με τη γαλλική ηγεσία με στόχο, όπως οι ίδιοι έλεγαν, να ζητήσουν «επιπλέον βοήθεια».

«Ας αποφασίσει ο λιβυκός λαός πού θα πάει ο Καντάφι, εφόσον φύγει από την εξουσία, γιατί αυτό είναι απαραίτητο», ανταπαντούσε στη γαλλική πρόταση ο Λευκός Οίκος. «Ο Καντάφι δεν πρόκειται να πάει πουθενά και δεν συζητάμε ούτε αποχώρησή του από την εξουσία ούτε από τη χώρα» διεμήνυε, από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος, Ομπάιντι, που βρέθηκε στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Λαβρόφ. Υπενθυμίζεται ότι, μία μέρα νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ δεν είχε απορρίψει την προοπτική αποχώρησης Καντάφι από την εξουσία, αλλά επέμενε σε «συμβιβαστική πολιτική λύση» και στη «μη αναγνώριση των αντικαθεστωτικών ως νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης».

Πάντως, Λίβυος αξιωματούχος, υπό ανωνυμία, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Ασκαρ αλ Αουσάτ», υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να «βρουν ασφαλές καταφύγιο για τον Καντάφι εφόσον αποχωρήσει από την εξουσία» κατά την πρόσφατη συνάντηση αμερικανικής και λιβυκής αντιπροσωπείας στην Τζέρμπα της Τυνησίας. Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, ο Καντάφι «ζήτησε 10 ημέρες περιθώριο για να τοποθετηθεί επί του θέματος». Επισήμως, πάντως, ο επί, 42 χρόνια, επικεφαλής της Λιβύης, με νέο μήνυμά του, δήλωσε «έτοιμος να πολεμήσει μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του».

ΙΝΔΙΑ-ΗΠΑ
Προωθώντας ένα «αντίβαρο» στην Κίνα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Οι ΗΠΑ στοιχηματίζουν ότι το μέλλον της Ινδίας θα είναι λαμπρό» τόνισε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίνον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη βιβλιοθήκη της πόλης Τσενάι, γνωστής στο παρελθόν ως Μαντράς, στον κόλπο της Βεγγάζης, μίας από τις πλέον ανεπτυγμένες βιομηχανικά πόλεις της Ινδίας και προέτρεψε την Ινδία να ακολουθήσει το λαμπρό παράδειγμα της «ανάπτυξης» της πόλης Τσενάι και να γίνει πιο δυναμική ως προς τα ανοίγματά της στην αγορά, και να διαδραματίσει ένα «πιο ηγετικό ρόλο» στα δρώμενα στην Ασία.

«Ενας ηγετικός ρόλος της Ινδίας εν δυνάμει θα είναι πολύ θετικός για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και σας ενθαρρύνουμε όχι μόνο απλώς να κοιτάξετε προς ανατολάς αλλά και να δράσετε» δήλωσε η Κλίντον. Συγκεκριμένα, η Χίλαρι Κλίντον «προέτρεψε» την Ασία να διαδραματίσει ένα δυναμικό ρόλο ως «σύμμαχος των ΗΠΑ» και μάλιστα άμεσα στην επικείμενη σύνοδο της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας-ASEAN και στη Σύνοδο των Χωρών της Ανατολικής Ασίας που είναι προγραμματισμένη για αργότερα αυτό το χρόνο. Παράλληλα δε, τόνισε, ότι η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την προώθηση πιο στενών εμπορικών δεσμών στη Νότια Ασία, που μαστίζεται από τη βία. Γεγονός που κατά την Αμερικανίδα αξιωματούχο θα έχει ως αποτέλεσμα «την ειρήνη και την ευημερία όχι μόνο στην Ινδία αλλά και στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν».

Οι δηλώσεις αυτές που έγιναν από την Τσενάι απευθύνονται σε ολόκληρη την Ασία και αντικατοπτρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ για όλη την περιοχή, καθώς η Ινδία αποτελεί σημαντικό παίκτη ως προς την επίτευξή τους καθώς προωθείται ως το κύριο δυνητικό αντίβαρο έναντι μιας πολύ δυναμικής Κίνας αλλά και ως αναχαιτιστικός παράγοντας και για τη Ρωσία. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται και οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψε με την ινδική ηγεσία, προχθές, στρατιωτικές - που αφορούν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τις σχέσεις με Πακιστάν αλλά και δυνητικά με Αφγανιστάν - και οικονομικές συμφωνίες που στοχεύουν σε μια πιο δυναμική είσοδο των ΗΠΑ στην αγορά της Ινδίας και στον έλεγχο αυτής.

ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις του στρατού είναι, από χτες το απόγευμα, το προάστιο Χαράστα της συριακής πρωτεύουσας, όπου τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκαν μεγάλες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και σφοδρές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Χαράστα είναι της 4ης Μεραρχίας, η οποία διοικείται προσωπικά από τον αδελφό του Προέδρου Ασαντ.

Την ίδια στιγμή, ανεβαίνουν οι διπλωματικοί τόνοι ανάμεσα στη Δαμασκό και τις ΗΠΑ και Γαλλία. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, προειδοποίησε τους πρέσβεις που βρίσκονται στη Δαμασκό, γενικά, ότι «η συριακή ηγεσία θα απαγορεύσει όλες τις μετακινήσεις που είναι μεγαλύτερες των 25 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό χωρίς ειδικές άδειες». Πρόκειται, βέβαια, για μια αποστροφή που απευθύνεται κυρίως στους πρέσβεις των ΗΠΑ και Γαλλίας, οι οποίοι, χωριστά, μετέβησαν στη Χάμα, όπου γίνονταν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, στις αρχές Ιούλη.

Μέχρι χτες βράδυ, Παρίσι και Ουάσιγκτον δεν είχαν σχολιάσει τις συριακές «απαγορεύσεις». Αντίθετα, στις εξελίξεις στη Συρία αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, καταδικάζοντας «τη βία κατά πολιτών», εκφράζοντας «εντονότατη ανησυχία» και καλώντας τη συριακή ηγεσία «να τερματίσει άμεσα την καταστολή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει την ισραηλινή επιθετικότητα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την ισραηλινή επιδρομή και κατάληψη του πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Οι εξελίξεις, με την ισραηλινή επιδρομή και κατάληψη του πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, φανερώνουν και πάλι τον επικίνδυνο ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή, ο οποίος ενισχύεται και από την αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κι ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή. Επιβεβαιώνεται η επικαιρότητα της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ για την ανάγκη έντασης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, την καταδίκη της ισραηλινής βαρβαρότητας και τη συγκρότηση ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια το ΚΚΕ, που καταγγέλλει και αυτό το κρούσμα της ισραηλινής επιθετικότητας και ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ